Wednesday, 4 March 2009

ada macam aku????...

tajuk hotchat pagi ini...pandangan stereotype....

sesiapa yang pernah menjadi mangsa stereotype, boleh la call...

tak perlu la aku memberi definition stereotype...aku rasa kamu semua tahu apa maksud perkataan itu...kalau tak tahu rujuk kamus, ok.

aku pernah jadi mangsa stereotype?...hahaha...aku tak pernah jadi mangsa stereotype...sebab aku bukan stereotype.


waktu aku mengajar di sekolah dulu, orang selalu kata...you don't look like a teacher...ok...aku tanya...what does a teacher look like...sekarang pun sama...bos aku pun pernah kata yang aku nampak macam student...aku pakai sama macam lecturer/guru bahasa lain...hari biasa, aku pakai jacket faculty dan pants...bukannya aku pakai jeans...kalau dia kata susah nak differentiate aku dari students...staff2 lain pun sama la jugak kan...nak suruh aku pakai baju kurung dengan jacket faculty?...no bloody way...apa image cikgu yang keluar dalam minda kamu semua sekarang...ada macam aku?

itu tak apa lagi...aku pernah dapat statement...madam tak nampak macam orang yang dah kawin...ooops...aku kata...ya ke...so...macam mana rupa orang yang kawin sepatutnya...lagi sekali aku tanya...apa image yang keluar dalam minda kamu semua...ada macam aku?

yang paling buat aku boink ialah statement2 seperti...you don't look like someone who cooks...atau you don't look like someone who does a lot of housework...oh...gimme a break...aku ...working single parent yang tak ada maid...ok...semua kerja kat rumah aku buat sendiri ...excuse me for not looking like a typical housewife...what am I supposed to look like?...image dalam minda?...ada macam aku?

lagi kelakar...bila aku beritau...aku lahir di Dungun, Terengganu...terkejut ke...yes...my mom orang Dungun...so aku lahir kat Dungun...UiTM Dungun...tau?...Itu lah kampung aku...in fact, this Saturday, kita orang semua nak pergi Dungun....best... tapi, ada pulak yang kata...awak tak nampak macam orang Terengganu...huh? Habis aku nampak macam alien ke?...aku dah biasa...orang ingat aku Chinese, atau Sarawakian atau Sabahan...tapi aku tak tahan bila dikatakan tak nampak macam orang Terengganu...cuba cerita sikit...rupa orang Terengganu macam mana?...image orang Terengganu diminda kamu...ada macam aku?

kalau pasal umur tu biasa la...aku tak pernah tipu pasal umur aku...kalau tak percaya....tengok la kat profile tu...i proudly put my real age there...sebabnya?...ramai yang kata aku nampak lebih muda dari usia sebenar...hahaha...so aku selalu kata...of course la...aku awet muda...aku belajar dari Cik Wook...erm...macam mana ya sepatutnya rupa wanita 42 tahun...ada macam aku?

aku...jangan sangka air yang tenang tiada buaya...dan kalau terbukti memang tiada buaya...air yang tenang pun masih boleh menghanyutkan...

Di mana tiada helang, kata belalang akulah helang