Wednesday, 18 March 2009

haru biru


aku ingin tidur...dan bangun di dimensi lain...
dimana hukum karma tidak wujud
dimana destiny ditangan kusendiri
dimana lembaran hidupku masih putih bersih
tanpa dicemari warna hitam dan kelabu
better still...
aku ingin tidur...dan tidak bangun lagi...


kamu kagum dengan aku?...kenapa...kamu tak kenal aku...kamu cuma melihat luaran aku...
kamu kagum?...sebab aku cantik, pandai, happy go lucky, cool...itu kata kamu
kamu kagum?...sebab anak2 aku semua cute...sebab students suka aku...
kamu kagum?...sebab aku sentiasa ceria...sebab aku the perfect single parent...pasti hidup aku sempurna...itu yang kamu nampak
kamu kagum?...mahu jadi seperti aku...?
well...you can't handle it!!!

aku mahu berlari ke puncak gunung dan menjerit sekuat hatiku
aku mahu berjalan kedalam lautan sehingga aku tenggelam
aku mahu memandu dengan laju menghentam dinding konkrit
aku mahu ditinggalkan sendirian

sang patung sudah hampir tenggelam dalam tasik indah yang beracun...tapi tak mengapa...patung tidak akan cuba untuk menyelamatkan diri...lagi bagus...dia sendiri berjalan masuk ke dalam tasik buatannya itu...berjalan sambil tersenyum...
adakah tangan yang akan menariknya keluar...

31 comments:

baincardin said...

hi patungCendana!!!

yay! i'm FC here! ^_^'

addyaholix said...

walau siapa pon kamu, kamu masih manusia. walau siapa pon kamu, kamu masih patung cendana.

dan sungguh dari hati kecil saya, saya bangga punya kamu sebagai teman!

en.Adam said...

pasti ada tangan yg akan menghulur dan menarik anda kembali....

azwan bamadhaj said...

erm.....

apa2 aja lah.....

patung tetap patung...

duwenk said...

tasik tak berombak
berjuta jiwa tersorot bisu
dalam pertanyaan suara-suara merdu
ataupun rusuh-rusuh hantu

Patung cendana
takkan tenggelam ditasik itu
kerana dua demensi, dua alam diri telah pun bersatu..

aloy_paradoks said...

patung, jangan diharap tangan yang akan menggapai membawa mu keluar itu.
kerana masa depan di tangan kita dan ketentuan di tangan-Nya..

re: kesedihan bukan dilihat dari air mata,...hebat daya pencerapan anda..

wahyudimy said...

~matikanlah perasaan jika ìa menghukum mu...
~itu bukanlah mimpi suci jika ia membebankan..

-meor

pal7 said...

salam..
tumpang lalu..
seronok baca blog kamu..
menarik..

pal7

miss juju said...

wah terlampau banyak madah di sini.....
cikgu yer..
no wonder laa
cikgu aper yer?

en.Adam said...

re:hahaha..ini boleh dikatakan puisi ke??
macam tak indah dan tak berlagu pun...
kosong je....tapi saya masih belajar dan akan terus belajar,dan belajar,dan belajar...:-)

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

aku kagum kamu
bukan kerana luaranmu hampir sempurna
bukan juga perihal kamu disenangi sesiapa.

aku kagum kamu
kerana kamu mapu menjadi kamu
kerana kamu masih kamu

tapi aku
takkan pernah minta jadi kamu
sebab aku tak mampu sekuat kamu

....
jangan minta tidur dan tak bangun lagi
jangan minta ditinggal sendiri
jangan pula tenggelam dan tak timbul di tasik buatanmu sendiri.

kerana?
kerana patung kamu bukan patung biasa.
istimewa.

.....
renunglah ke langit.
ada sesuatu tersirat di situ.

aloy_paradoks said...

tangan itu pasti ada,,kerana tangan Tuhan sentiasa bersama...

baincardin said...

hi patung! cendana apa khabar? :)

FC tu "fan club". so, bila Bain org pertama bagi komen kat mana² posting patungcendana, dah macam jadi fan club utk blog ni :) tu yg rasa seronok jadi org pertama bagi komen. yay!

Dato Paduka Masri said...

ma,
senyum mu sungguh memikat,
mata mu sungguh bercahaya,
tawa mu sungguh menggembirakan,
anak2 mu memang cute.

ma,
ikhlas nya hati tidak dapat dikatakan,
ikhlasnya hati tidak dapat ditunjukkan,
ikhlasnya hati ingin bersahabat dengan mu.

Otit said...

cikNor ye,
tidak mengapE.
kalau hati kamu bimbaang,
ingatKANlah kenangan sewaktu cikNor peergi berjalan-jalan di Sungai Lembing rakan-rakan cikNor ye.
Cikgu tidak boleh beerkatE-katE,sebab....ayah Mat sedang menelefon sekarang..

hahha..
p/s:Madam,abaikan Pn.Hew tu.

aloy_paradoks said...

tangan tuhan,,,,adalah satu penawar dan kepastian... jika kene caranya beb,,,fuh nikmat tak terkata aman sentiasa.... tapi gua sendiri pun tak kene caranya lagi...
hihihihihi

baincardin said...

waah...ramainya pandai berpuisi di sini. puisi yg indah². :)

Raja Azrul said...

erk....setuju ngan azwan bamadhaj

a.b geldofg said...

o baru aku tahu kenapa bulan grhana je semlm

ini rupanya

azwan bamadhaj said...

i support earth hour, pergilah www.earthhour.org.my,

show your support like i did.....

addyaholix said...

malam ini kamu nampak bulannya?
dari sisi aku kelihatannya indah.
cuma sikit kecewa bila kelip bintang langsung tiada.
tapi masih indah.

ya esok pagi-pagi saya pulang.
hati saya dah sampai sana. haha!

aloy_paradoks said...

senyum, itu penawar terindah.

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

hehe. sy SMARTIANS batch 1998-2003
techer ajar sy ms 1998, ms form 1.

masih teringat teacher berambut pendek cacak2 ke atas.

dan berbaju kurung cekak musang.

arghhh..memori di bangku sekolah.
knapa sukar sangat dikikis??

maaf ye berbahasa 'aku' ketika berpuisi utk teacher.

baincardin said...

salam semua! hari ni hari Jumaat kita selawat banyak² ye ;)

Tuan Mochtar said...

ehem2....semekom......

sy di sini nk promosi skit... >;p

"Hi Nama saya Tuan Mochtar umur sy 23....Undi lah saya untuk Calon Favourite Pencarian Lelaki Maskulin 08/09...

hanya perlu type MASKULIN UNDI 04 dan hantar ke 32088.....hanya 30sen satu sms...

atau boleh undi online di www.karangkraf.com/plm0809/

Undi lah sy ekkk??? "

hehehe

~~~ kay ~~~ said...

memang hidup ini tidak akan pernah sunyi dari setiap dugaan dan ujian
apa yang boleh dikatakan, sebagai umat Islam seharusnya kita yakin
sesungguhnya setiap cabaran dan ujian hidup itu adalah bukti kasih
sayang ALLAH terhadap kita.

have a lovely weekend!

BudAk hijAu said...

"adakah tangan yang akan menariknya keluar..."

macam ske je ayat nie.huhuhu..

aloy_paradoks said...

tunggu entry baru Patungcendana...

aloy_paradoks said...

hahahaha,,ok ok,,tak plesure.........,,,tanye je..heheheh

addyaholix said...

skrip yang saya sediakan agak berhasil. haha!

vidadarisakura said...

wuteva..
aku tetap kagum sama ko sis.


hee