Wednesday, 5 August 2009

ikut hati...mati

kerugian cinta...

topik hot chat pagi ini...based on an article dalam KOSMO ...mengisahkan seorang wanita yang ditipu hampir 20 ribu oleh seorang lelaki yang dikenali melalui internet, yang berjanji untuk berkahwin dengan wanita tersebut...

selain dari itu...ada juga pemanggil dan penghantar sms menceritakan pengalaman yang sama dengan boyfriend/girlfriend mereka..tak ada diskriminasi gender disini....lelaki dan wanita...dua2 predator dan dua2 victim...

bukan sikit2 duit yang mereka belanjakan untuk gf/bf mereka ni......
ada yang ditipu 40 ribu...ada yang 80 ribu...ada yang guna duit PTPTN untuk diberi pada bf...semua nya kerana pasangan berjanji untuk mengahwini mereka...semuanya kerana cinta...


yang aku paling tak boleh terima...mereka bukan kenal lama...baru kenal dua tiga minggu...ada yang tak pernah jumpa pun...cuma kenal melalui internet saja...dah sanggup berhutang dan bergadai untuk memberi duit pada lelaki/wanita itu...

cinta?...mungkin benar kata orang...cinta itu buta...dan orang yang sedang dilamun cinta dibutakan dengan janji dan kata2 indah...seperti kata kumpulan Spring...Jika benar cinta itu buta...Butakah mata ku...well...apparently...yes...

dan...cinta juga menyebabkan proses komunikasi antara otak dan hati terhalang...maka ramai yang tidak dapat berfikir secara rasional sewaktu dilamun cinta...

dalam peperangan antara minda dan emosi...selalunya emosi akan menang...ikut hati mati...ikut rasa binasa...itu kata minda...kata Sixth Sense....Tanpa..Cintamu aku resah...Tanpa..Kasihmu aku hampa...Tanpa..Dirimu aku mati

kerana itu...tak boleh nak salahkan mereka2 yang tertipu ini...bercinta perlu pakai otak...kata Rossa...tapi bagaimana nak guna otak jika signal2 berbentuk amaran dari otak tersekat alirannya sebelum sampai ke hati...akibatnya mereka yang terpaksa menanggung hutang...

yang nyata...mereka semua telah belajar dari kesilapan mereka...salah seorang pemanggil lelaki berkata...semua wanita cantik tak semestinya baik...dan...jangan percaya semua lelaki...kata seorang pemanggil wanita...aku ignore je statement mereka sebab mereka sedang emotional...

kalau ikut kata Pianka...

Aku mahu mobil yang besar
Aku mahu rumah yang besar
Aku mahu upah yang besar
Wang untuk berbelanja

Aku mahu impian besar
Jika mahu menjadi pacar
Aku mahu yang besar-besar saja...

mampu?????...ahahaha

aku...cinta jenis apa itu...jenis touch n go atau jenis pakai buang...erk...