Thursday, 31 October 2013

KELIRU...THIS AINT A LOVE POST

Saya sebenarnya agak keliru dengan istilah "friend' di facebook. Ini adalah kerana, selain daripada mereka yang sememangnya saya kenal di alam nyata, yang lain2 cuma saya kenal berdasarkan apa yang tertera di wall atau di profile mereka. Lebih malang lagi, jika apa yang tertera di profile juga adalah maklumat yang direka2. 

Persahabatan di alam nyata adalah berdasrkan kejujuran, keikhlasan serta sifat saling mempercayai. Namun di facebook, apa yang ternampak hanya lah aspek-aspek yang mahu ditunjukkan oleh seseorang kepada kita, yang mungkin juga langsung tidak sama dengan personaliti sebenar mereka. Apa yang ditunjukkan kepada umum mungkin hanyalah personaliti rekaan atau khayalan mereka yang mungkin bertujuan untuk menarik perhatian serta membuat mereka lebih terkanal di alam maya.

Maka, jika saya tidak tertarik dengan perwatakan yang mereka di alam maya, saya tidak akan berkawan dengan mereka, dan ini agak merugikan, kerana mungkin perwatakan sebenar mereka bukan begitu. 

maka, apa sebenarnya maksud 'friend' di facebook? adakah ianya cuma persahabatan yang 'superficial, yang main2 serta tidak serious? 

Apa yang saya dapati adalah warga facebook lebih senang menerima orang2 yang pandai melakunkan watak yang menarik. Wanita atau lelaki yang pandai bergurau senda di wall, , yang pandai 'flirt' serta yang agak manja serta gedik... hehe. Perwatakan beginilah yang selelunya akan mendapat banyak komen serta like di wall mereka. 

Mereka2 yang menunjukkan perwatakn sebenar , ie, yang watak di alam nyata sama dengan watak di alam maya, selalunya dianggap terlalu serious, terlalu emosi serta kadangkala dijadikan bahan sindiran. Watak begitu hanya sesuai di alam nyata... kata mereka...

Apakah kejujuran, keikhlasan serta kepercayaan langsung tiada nilai di facebook? Persahabatan adalah sesuatu yang saya anggap sebagai serious, namun bila saya bertanyakan sesuatu yang memerlukan mereka bersikap jujur, saya sering dipersendakan dan dianggap terlalu sensitif dan emosi. Whatever. 

ps: Yang pasti, hanya di facebook, seorang wanita atau lelaki boleh bergurau senda dengan mesra di wall dengan seorang yang bukan suami, isteri atau kekasih mereka. Cuba buat begitu di alam nyata... LOL...

Tuesday, 29 October 2013

YOU OUGHTA KNOW BY NOW

some people have a lot 
of theories about how 
to raise kids. Other people 
actually have kids.
                                                               Brian P. Cleary

Saturday, 26 October 2013

AKU

Saat Sungai berhenti mengalir,
laut berhenti berombak.
beku seperti salju,
dingin diiringi hembusan angin.
Aku, yg bersama waktu telah mengiringi dirimu,
kini kan berpisah,

saat itu kan ku terbang ke langit
agar semua tahu
hujan yang membasahi bumi saat itu
adalah air mata ku...
aku, yang bersama waktu menyayangi dirimu,
kini kan berpisah...

A JOURNEY THROUGH LIFE

I've learned that ... 
no matter how good a friend is, 
they're going to hurt you every once in a while 
and you must forgive them for that.

Friday, 25 October 2013

DI JALANAN

DI JALANAN
(kepada PC)

waktu-waktu keliru kita
dihujani tanda
yang miskin

ketika Tuhan diam
semestinya kita rebah
menukilkan rasa

ketika kita tersedar
kita telah sayup
di arenaNya

basahkan hatiku dengan rindu
ini musim pengabadian
Zawawi Aziz - 08.07.2013
ps : Terima kasih Encik Zawawi

Thursday, 24 October 2013

KITA PERNAH ADA NOREEN NOOR

Sebak rasa bila membaca tentang pemergian penyanyi dan pelakun 80an Noreen Noor pada 22.10..213. Walau usianya cuma 54 tahun, namun, ajal maut itu ditangan tuhan. Terasa hilang secebis kenangan sewaktu remaja dulu.
Terima kasih kerana telah menceriakan zaman remaja saya. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Al-fatihah.

Tuesday, 22 October 2013

PERIBAHASA


Jikalau kasihkan padi, buanglah rumput.
peribahasa Melayu

 maksudnya:
Jika kasih akan anak isteri, berhentilah daripada mengasihi orang lain. 
sumber: Pusat Rujukan Persuratan Melayu @DBP  

Sunday, 20 October 2013

HEY, YOU WANNA BALLOON?

With the recent comeback of horror movies in our cinemas, I was reminded of the books I have read . Yes, this is my favourite literary genre, and it is no surprise that my all time favourite writer is Stephen King, followed closely by Annie Rice and Dean Koontz. Anyway, I just want to share one that I read ages ago... "IT" by Stephen King.

Derry, Maine is a quiet town, terrorized every 30 years by a horror known only as "It". The only victims of "It" are children. Through the form of a clown named Pennywise, "It" wakes up every 30 years and feeds. The adults of Derry act like "It" doesn't happen. Ironically they know about "It", but the events are too horrible to talk about. Seven outcasts, known as The Lucky Seven, Bill, Ben, Beverly, Eddie, Richie, Mike, and Stan are able to defeat "It" as children and make a pact to return and do battle again should the terror return. Now 30 years later, Mike Hanlon who stayed behind, is puzzled by a bizarre occurrence of child murders. When he discovers that "It" has come back, he reunites what's left of The Lucky Seven, now in their middle ages to do battle once again, and "It" is ready. The Lucky Seven must now defeat "It" and cure Derry of "The Derry Disease".

 
Ok... if i had to choose a book that I particularly enjoyed, it would be this one...'IT' by Stephen King...no kidding!!? My all time favourite writer? why IT? Why not 'The Body' or 'Misery' or any of the countless books he has written? I'm not sure, actually...but the thing that is imprinted in my mind is the fact that when they were children, they managed to kill 'IT' with a slingshot, using silver bullets/slugs, which they actually made by melting their moms' silverware. 

However, 30 years later when Pennywise...that's the name of the clown (IT) resurfaced, (apparently, IT will appear in the form of something which the kids fear or hate most, eg, if you're afraid of spiders, than you will encounter IT in the form of a giant spider or in the case of Bill who felt guilty for the death of his brother, he had to face his little brother blaming him for his death. But generally, IT appears in the form of a clown holding orange balloons, saying 'Hey! You wanna a balloon?') , 

so, when Pennywise reappeared 30 years later, the silver bullets didn't work anymore. Another similar incident was when one of the kids, (I honestly cannot remember his name now cos someone borrowed the novel and forgot to return it, same thing with the vcd) anyway, this kid was a bit wimpish...and to make it worse, he had asthma...and at one point, out of desperation, he used his inhaler to defeat pennywise by pretending that it was battery acid...and it worked, of course, when he tried the same trick 30 years later...well, you can guess.

The point is, if the silver bullets and the inhaler worked when they were kids, why didn't they work 30 years later? What went wrong? or more precisely, what has changed?

As I see it, the problem was that they all grew up into sensible, rational thinking, no nonsense adults. The silver bullets and inhaler worked 30 years before because as kids, they really believed that if you want to kill magical monsters, you have to use a silver bullet...ordinary bullets won't work, just like they believed in the tooth fairy, or santaclaus or even magic.

When they were kids, their thinking was ...IT is not an ordinary monster. IT is magical...therefore, only silver bullets can kill it. 30 years later, the way they think was... IT eats children. for IT to eat, it needs to have a physical form and if it has a physical form, it can be killed...no need for silver bullets.

See how they need to rationalize things, put things in perspective so they make sense to their nonsensical adult minds, just so people won't think they're crazy. Is that so bad?...Doing crazy things sometimes? I don't mean turning into a serial killer or something, just doing something we don't ordinarily do, something out of our ordinary norm. Hell, it drives me insane trying to remain sane all the time.

I read somewhere that nobody appears more sane than an insane person. Look at Norman Bates in Psycho. Isn't he the most rational person you've ever seen???...with his clean-cut American-farmboy look and his soft spoken manner...he is the most 'sane' character in the story... until he starts killing...


and most of us go through life doing the same things everyday and then complain that our lives are monotonous. Isn't that insane? Imagine this...everyday we mix blue and yellow and everyday we get green. Then one day, we mix the same colours expecting to get purple...how is that possible. That's what I call crazy...doing the same thing everyday but expecting a different result. If you don't change one of the colours, you will always end up with the same colour...and if you don't change any of your routines but still expect your day to end different than yesterday...you are definitely losing it.

So, lighten up a little. Learn from the children... Listen to the Beatles...'don't carry the world upon your shoulders." Being an adult does not mean we have to know the answer to every question. Face it...the world is not going to stop revolving just because you don't know who Brad Pitt is, and if you can't explain some things, don't. Blame it on divine intervention or destiny or Barisan Nasional. It's hard work trying to rationalize everything so they make sense all the time.

Me? I live my life the way I want to...not really concerned with what other people think...err... as long as they leave me alone...and it works just fine...know why?

Cause I believe in magic. So... you wanna balloon???

Thursday, 17 October 2013

WHEN A BLIND MAN CRIES

Ada yang ingin aku tulis... namun mood untuk menulis agak kurang... jadi layan lagu saja... lagu kegemaran zaman sekolah...hingga sekarang...  :-D

When A Blind Man Cries - Deep Purple...
Songwriters: Blackmore, Ritchie / Gillan, Ian / Glover, Roger / Lord, Jon / Paice, Ian Anderson

If you're leaving close the door.
I'm not expecting people anymore.
Hear me grieving, I'm lying on the floor.
Whether I'm drunk or dead I really ain't too sure.

I'm a blind man, I'm a blind man and my world is pale.
When a blind man cries, Lord, you know there ain't no sadder tale.

Had a friend once in a room,
Had a good time but it ended much too soon.
In a cold month in that room
We found a reason for the things we had to do.

I'm a blind man, I'm a blind man, now my room is cold.
When a blind man cries, Lord, you know he feels it from his soul.

Wednesday, 16 October 2013

PERIBAHASA

Bayang - bayang disangka tubuh
peribahasa Indonesia

maksudnya: 
mengharapkan sesuatu yang diluar kemampuan sendiri.

Tuesday, 15 October 2013

A JOURNEY THROUGH LIFE


I've learned that ... 
it"s easier to fake a smile
than to  explain why you're sad

Monday, 14 October 2013

MAMPUKAH AKU?


segala yang aku lakukan bukan satu pengorbanan,
semuanya demi cinta, kasih sayang dan tanggungjawab.
suka duka hidupku bukan satu pengorbanan,
semuanya sekadar cabaran dalam kehidupan
dan jika suatu hari aku perlu berkorban...
mampukah aku....?

SALAM AIDIL ADHA UNTUK SEMUA.

ANDAI AKU BERTANYA


 photo : Daniel Bluezrocker
andai aku bertanya
mana yang engkau suka
bunga atau daun
pasti kata mu tentulah bunga
kerna bunga sentiasa wangi
sentiasa berseri disinar mentari

andai aku bertanya
kenapa bukan daun
kerna daun ibarat nadi
tanpanya pokok bisa mati
bunga juga takkan berseri
walau pudar dibawah mentari
daun penyejuk dimalam hari

andai aku bertanya
mana yang  engkau suka
bunga atau daun
pasti katamu tentulah bunga
dan aku cuma daun






WHILE MY GUITAR GENTLY WEEPS

first time dengar lagu ini sewaktu menonton filem " Across The Universe". Sedih lagu ini...
Lagu kumpulan The Beatles, lirik oleh George Harrison. 


I look at you all see the love there that's sleeping
While my guitar gently weeps
I look at the floor and I see it needs sweeping
Still my guitar gently weeps.

I don't know why nobody told you
How to unfold your love
I don't know how someone controlled you
They bought and sold you.

I look at the world and I notice it's turning
While my guitar gently weeps
With every mistake we must surely be learning
Still my guitar gently weeps.

I don't know how you were diverted
You were perverted too
I don't know how you were inverted
No one alerted you.

I look at you all see the love there that's sleeping
While my guitar gently weeps
Look at you all...
Still my guitar gently weeps.

Sunday, 13 October 2013

A JOURNEY THROUGH LIFE

I've learned that...
once you stop caring 
they can never hurt you

PERIBAHASA


If you are patient in one moment of anger, 
you will escape a hundred days of sorrow 
chinese proverb

maksudnya : 
sentiasa berfikir dahulu sebelum mengeluarkan kata-kata atau melakukan sesuatu tindakan
sumber :  searchquotes.com

Saturday, 12 October 2013

LANGIT ITU SEPI


benarlah kata hati
langit itu sepi

kata-kata berulangan
seperti musim lalu
namun sepi itu bukan
kematian

yang dicari adalah harapan

di sini, di tempatmu
tapak kaki berjejal
di pantai itu

ada kerlingan mentari
dan bayang-bayang

mengheret gelisah diri terkadang-kadang
        Zawawi Aziz - 15. 04. 2013 

 

YOU OUGHTA KNOW BY NOW


when someone says
" I'll double-check on that,"
it means that they'll
check it for the first time. 
                                                         Brian P. Cleary

 

Friday, 11 October 2013

DI PINGGIR SENJA

photo: Daniel Bluezrocker

Di pinggir senja
aku merenung langit
melihat  mentari
kembali ke dalam pelukan tirai malam
  aku lepaskan cinta
agar terbang bebas dicelah awan
sambil jiwaku di simpan
bersama irama sendu sang angin

Dipinggir senja
aku terdiam sepi…
dan kau
terus terbang diatas awan
terpaku dengan keindahan bintang
 aku masih memanggilmu 
namun kau terus membisu
dan  dengan perlahan...
dalam hatimu aku mati.

Dipinggir senja
kita merenung langit yang sama
kau tersenyum bahagia
aku tersenyum
dengan hati penuh luka
dibasahi titisan darah
semerah awan senjakala
tetap aku sebut namamu
dalam setiap doa ku..

Thursday, 10 October 2013

PERIBAHASA


Buah masak tergantung tinggi: 
akan dijolok penggalah singkat, 
akan ditingkat batangnya licin.

maksudnya:
Tiada berdaya untuk mencapai (mengerjakan) sesuatu cita-cita yang tinggi atau pekerjaan yang sulit.
 sumber: Pusat Rujukan Persuratan Melayu @DBP 

AKU TIDAK PERNAH NAMPAK SENYUMANMU

 untuk sahabatku, Daniel Bluezrocker.

aku tidak pernah nampak senyuman mu...
tapi aku dapat merasai suka dan duka mu


aku tidak pernah nampak senyuman mu...
tapi aku terasa amat dekat dengan mu

aku tidak pernah nampak senyuman mu... 

tapi ketiadaan mu membuat aku pilu

aku tidak pernah nampak senyuman mu...
tapi aku pasti ia membawa sejuta makna

aku tidak pernah nampak senyuman mu...
tapi kau penyejuk jiwaku yang merana

aku tidak pernah nampak senyuman mu...
tapi...senyum lah padaku

aku tidak pernah nampak senyumanmu... 
tapi...kau adalah sahabatku yang paling setia

HAPPY BIRTHDAY, DIN.  MAY ALL YOUR WISHES COME TRUE. 

Wednesday, 9 October 2013

IN MY BIASED OPINION


funny limited Facebook quotes


Haha...
A funny thing about relationship status in facebook .. there's 'married', 'single', 'engaged', 'in a relationship', 'in an open relatioship' etc. The rest all speak for themselves... but  'in a relationship' and 'in an open relationship'... what is that all about?

Either you're in a relationship, or you're not ... what on earth is an 'open relationship'? A relationship, whether its close or open, is still a relationship, is it not? 

So, what is an open relationship, exactly? Does it mean that you're in a relationship with sombody, but if someone better comes along... that somebody is history? Wow. ...  Anyway... even that is still 'in a relationship', not a fair one, but still a relationship. Well, just a thought on this rainy night.

ps: If anybody puts his status as    ' in an open relationship with patungcendana',  I would rearrange his FACE ... err...book... hehe

Tuesday, 8 October 2013

SANGKAR


rela aku didalam sangkar
bersama sang burung
dari mengimpikan agar aku dikurniakan sayap.

A JOURNEY THROUGH LIFE


I've learned

that we don't have to change friends if we
understand that friends change.

Monday, 7 October 2013

DINGIN PAGI OKTOBER

Puisi ini ditulis oleh rakan facebook saya, Dewi Teratai, Ditulis selepas dia share puisi "Langit Oktober' saya. Maka saya andaikan puisi saya itu sebagai inspirasi untuk dia menulis puisi ini... hehe.. izinkan saya perasan seketika... Katanya, tak tahu mahu letak tajuk apa... maka saya letakkan tajuk untuk puisi ini...


Dingin Pagi Oktober
 
Pagi ini memang dingin..
Tapi tak sedingin sungai yang melimpah airnya
hingga sampan nelayan masih mampu belayar
biarpun dilambung badai

pohon2 subur menghijau
selagi mentari masih bersinar
selagi udara segar masih menderu
dan sungai2 mengalirkan lebihan limpahannya

biarlah ranting2 kecil berderai patah
kutiplah ia, himpunkan semuanya
lalu hidupkan unggun api
agar mengalir bahang panasnya ke tubuh..
biarlah kelopak bunga gugur ke bumi
kutiplah ia, jadikan pewangi
agar harum pusara cinta bonda

Dewi Teratai : 05.10.2013 

Di comment box nya di tulis... ' tidak sehebat Patungcendana'. 

Wah... hebatkah Patungcendana? Statement itu buat saya terfikir, apakah yang menjadi ukuran samada seorang penulis itu hebat atau sebaliknya? Kayu ukurnya bagaimana? Apakah ia di ukur dari segi jumlah penulisanya yang di bukukan atau di published, atau di ukur dari jumlah pembaca yang membaca penulisan itu...atau dari jumlah naskah yang terjual? Saya masih ada lagi beberapa buku yang saya beli namun hingga kini masih belum saya baca... bagaimana itu ya?  Namun, jika penulisan itu, sebagai contoh, dipaparkan di facebook, dan mendapat jumlah pembaca yang ramai, namun ia tidak di published ataupun dibukukan, apakan penulis itu hebat atau tidak? 

Bagi saya, secara peribadi, jika penulisan itu mampu mencetuskan emosi atau reaksi dari saya... mampu membuat saya tersenyum atau ketawa atau membuat saya rasa ingin menangis ... saya anggapkan itu sebagai sesuatu yang hebat. 

Contohnya, puisi2 sahabat blog dan facebook saya, Zawawi Aziz. Kebanyakan puisi2 nya sangat romantik dan menyentuh perasaan... membuat pembaca merasakan seolah2 puisi2 itu ditulis khas untuk dia seorang. Puisi2nya seringkali menimbulkan perasaan rindu dan melankoli bila saya membacanya. Maka, bagi saya , itu adalah sesuatu yang hebat. Tak kisah lah samada ia di published atau tidak. Ia tetap hebat bagi saya yang sensitive dan sentimental ini... sentimental fool kata orang... hehe. 

Sebenarnya, ramai lagi rakan2 blog dan facebook yang saya anggap sebagai penulis hebat, seperti, Mawar Marzuki, Mohd Farez Abdul Karim, Raja Shahrul Helmi, Bert Ramli, Kelompen Koe ... to name a few. Mungkin nama2 mereka tidak dikenali ramai, namun mereka semua hebat di mata saya. Seperti puisi Dewi Teratai ini, membuat saya rasa melankoli dan sunyi sekali. Rasa nak tulis puisi tentang melankoli pula... huhuhu...

Saya tidak bercita2 untuk menjadi penulis hebat, penulisan, terutamanya puisi hanyalah medium untuk saya melakarkan kisah2 hidup saya, serta meluahkan perasaan yang terbuku dihati. Seperti kata papa rock, Ramli Sarip... Aku menulis bukan kerna nama...
Dan jika ada yang sudi baca... itu adalah bonus. 

ps :  Drama is not when the actors cry, Drama is when the audience cries
Frank Capra

apa kaitannya dengan penulisan? Fikirkan.. :-D
 




YOU OUGHTA KNOW BY NOW ...

Give a man a fish 
and he'll eat for a day.
Teach a man to fish
and he'll disappear every weekend
with his buddies from April until November.
Brian P. Cleary


Sunday, 6 October 2013

BILA BULAN BERWARNA BIRU


Tadi, terdengar lagu ini dalam kereta. Aku suka liriknya. Lagu nyanyian Arab dan Aidit. Lirik oleh Shamsudin Sidek/ Nurbisa dan Arab.

Malam bulan berendang         
Berwarna biru di cermin kali 
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur 
 
Derita perlakukan 
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
  
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu lagak pendita
  
Berkilau sinar
Maya yang benderang
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa 
 
Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi 
 
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
 
 
Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama
 
Ku sepi...
      
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N
Malam bulan berendang
Berwarna biru di cermin kali
Mata air memancar
Mengilap mata yang lama kabur

Derita perlakukan
Gerlapan malam
Di kaki gunung bertudung kabus
Syahdu lagu berdendang
Melamar kasih sayup membisik
Membelai sukmaku
Berkurun rindu agak pendita

Berkilau sinar
Maya yang menderu
Membakar bahu musafir
Di lembah duka nestapa

Kini kasih kembali
Sekilas mentari
Sepi di ranting yang amat tinggi
Sekadar menemani
Jiwa tersadai
Di belantara sepi
http://liriksemualagu.blogspot.com/

Merayu pada yang maha esa
Agar dikurnia cahaya
Cinta kekal selama

Ku sepi... - See more at: http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/lirik-bila-bulan-berwarna-biru-arab.html#.UlBTIlNMe6N

Thursday, 3 October 2013

LANGIT OKTOBER



 

langit oktober membayangkan
pagi yang dingin
sungai yang melimpah penuh
sampan nelayan ganas dilambung badai

langit oktober membayangkan
pohon2 subur menghijau
ranting2 kecil berderai patah
kelopak bunga gugur ke bumi..

NILAI SEORANG SAHABAT

Aku tidak suka dibohongi. tiada siapa yang suka dibohongi... samada pembohongan yang besar atau kecil.... bagi aku... bohong tetap bohong... mungkin ramai yang tidak setuju, terpulang... itu pendapat masing2... lain padang lain belalang.

Jika aku tahu aku dibohongi aku akan bertanya... kenapa... aku perlu tahu kenapa, adakah pembohongan itu memang sengaja untuk menyakiti hati aku, atau untuk menjaga perasaan aku, atau untuk menjaga reputasi orang lain.

namun, bila aku bertanya dan yang aku dapat hanya dolak dalih, apa yang perlu aku fikirkan. Dolak -dalih hanya akan memaksa aku membuat kesimpulan yang aku sendiri tidak ingin buat. 

Tetapi... aku biarkan... kerana dia seorang sahabat, bukan seorang kekasih. Bagi aku, seorang sahabat lebih besar nilainya dari seorang kekasih. seorang sahabat, walau bertahun tidak berhubung, akan kekal sebagai sahabat, tapi kekasih, jika bertahun tidak berhubung... pastinya sudah menjadi milik orang lain. Jika kekasih yang berbohong, tak akan ada tolak-ansur lagi di pihak aku.

Maka, demi menjaga persahabatan, aku berkata... biarlah... itu akan aku jadikan sempadan... sempadan pertuturan serta perlakuan. Apa pun yang terjadi... tak mengapa, asal saja persahabatan mampu dikekalkan.

ps .. aku teringat lagu nyanyian Ella... 

bukan kecewa dipinggirkan
aku kecewa tiada kejujuran ..
bukan bersdih disakiti
teramat pedih diri dikhianati...
sebelum kasih menjadi benci
aku memilih berpisah disini 

bila tiada kesetiaan
tak mungkin teguh pendirian
biar menangis diketika ini
tak rela ku mengemis kemudian hari Hilang kekasih mungkin berganti
yang kuharapkan, teman sejati... 

tiba2 rasa nak dengar lagu itu...