Thursday, 29 May 2014

metrosexual versus sempoi

Metrosexual vs Sempoi.... itu lah tajuk yang dibincangkan di Suria fm pagi tadi.  Ramai juga yang memberi pendapat... bermacam2 pendapat yang diberi... maklumlah... lain padang, lain belalang.

ada juga yang keliru antara perkataan metrosexual dengan homosexual... sehingga saya yang mendengar pun ikut keliru... lol.


Lalu disini saya berikan definisi perkataan yang menjadi tajuk perbualan di suria fm itu.

* metrosexual refers to (usually) urban male who pays much attention to his personal appearance and cultivates an upscale lifestyle.

* sempoi refers to a person who is simple or nice and easy, rather light going and not so serious.

so.... there... 

 Perlu saya tegaskan disini, bahawa lelaki metrosexual bukan sinonim dengan lelaki homosexual. Bukan semua lelaki metrosexual adalah homosexual, dan bukan semua golongan homosexual itu metrosexual... makin kelirukah?... hehe 

Boleh dikatakan kebanyakan artis lelaki di Malaysia adalah metrosexual... fikir...Anuar zain, Fahrin Ahmad, Aznil Nawawi. 

Lelaki sempoi pula menimbulkan image Shahronizam Noor, Zul Huzaimy dan err...James Dean ... Wow. Rata-rata, kebanyakan wanita  menyatakan mereka lebih suka lelaki metrosexual dari lelaki sempoi, kerana lelaki metrosexual kelihatan lebih kemas, rapi dan menarik.  

Saya? 

saya suka lelaki yang pandai tulis puisi... muahahahaha....