Tuesday, 30 June 2009

disitu...


dimana bulan turun menyentuh bumi
disitu aku ingin pergi

dimana langit tak berawan membawa hujan
disitu aku ingin berjalan

dimana langit dan laut bersatu
disitu aku ingin tidur

hidupku adalah puisi-12

sahabat2 ku berkata...

re: "thepatung says..."

manusia lupa dia manusia
bila bertuan kan duit
duitlah yang berbicara untuk manusia
manusia tiada hak untuk berbicara... en.Adam

memang tak boleh nak delete kenangan.
tp kadang2 kita x boleh ingat benda lama.kene move... NoName

manusia mmg snang memadam kenangan.
.ibarat pemadam memadan tulisan pensel... D' onLy oNe

biar masa berlalu..
selagi hidup kenangan pasti ada... Atan

manusia tidak mungkin dapat memadamkan manusia lain,
kerana manusia tiada kuasa luar biasa,
kalau sungguh pun dipadamkan dari kotak akal fikiran,
ia tetap akan kembali jua.... azwan bamadhaj

apa lagi yang tinggal dari masa lalu
kalau kenangan pon kita padam?... addyaholix

setiap detik itu kenangan ,
tapi kita hanya mengenang yg indah atau yang pedih..
hidup seminit yang lalu amat bererti
kerana kita masih boleh bernafas... Atan

kenangan hanya terpadam bila hilang ingatan...
itu belum tentu..
kekadang dlm citer melayu leh ingat balik... aloy_paradoks

life is always too short for everything..
thank god we have memory to keep it along with us... geo_life


re: "rama-rama putih - 2"

Rama-rama putih itu setia
Menanti kasih pepatung
Sampai hujung nyawa... adibah

yang datang pasti akan pergi... en.Adam

rerama putih,
sampai hujung nyawa masih lagi putih... DrSam


re: "bahteraku...if i were on a sinking ship"

patah sayap bertongkat dagu...
Mr Final

sekecil wanita juga boleh gegar dunia kan.... addyaholix

you never are a sinking ship
for you always help to mend a sinking ship...
you not just help to mend a sinking ship,you inspire...Otit

tak semua kapal yang tenggelam
perlu dibawa naik ke darat dan dibaiki
supaya ia bisa menongkah arus semula.

ada kapal yang tenggelam itu
lebih baik dibiarkan saja di dasar laut,
menjadi tempat mainan ikan,
dan tempat tinggal batu karang... nota.kematian

merah adalah darah.
Hidup dan bernyawa... aloy_paradoks

berpantang mengalah terus maju... ~~~ kay ~~~



re: "rama-rama putih"

kalaulah rasa yang dalam hati
mampu terbang dari jiwa yang dalam
bak rama-rama putih...
addyaholix

rama-rama terbang mencari kemanisan..
dan hinggap kerana terbau manis dalam patung...
en.Adam

rama-rama putih,ia akan tetap terbang tinggi,
setinggi yang mampu,


namun angan dan cerita patung
tidak akan sama menuruti,

kerana besar beban untuk di galas oleh
sang rama2 putih yang sungguh kerdil,

meskipun semangat dan jatidiri teguh,
kisah patung hanya mampu dipikul oleh
si patung sahaja,

patung apa?
tentu sahaja patung cendana....
azwan bamadhaj

... lalu rama-rama putih itupun berbisik;
kesunyian itu
suatu anugerah pada sekeping hati yang kesepian

kesunyian itu
suatu ketabahan pada jiwa yang kelukaan

kesunyian itu
suatu penyiksaan pada penantian kasih abadi...
~~~ kay ~~~

tempatmu bukan disini,
tiada gunanya kau kembali,'
perjalanan tak lagi searah,
dunia kita berbeza...
aloy_paradoks

aku...tiada kata seindah bahasa...

Tuesday, 23 June 2009

namun...

i
i
aku keseorangan
i
you are alone...just like me
i
i am alone
i
aku akan sentiasa berada di hatimu
i
instead
i
you gave me up
i

Sunday, 21 June 2009

teruk tak aku...

Sabtu: 20.06.09 : 9.30am


Hari in aku ke mesyuarat agung KOSMA (Koperasi Serbausaha Makmur Berhad) ke 27 di Wisma Belia , Indera Mahkota, kuantan.


Aku salah seorang anggota kosma…sebab arwah father in law aku belikan sorang satu unit saham kepada semua 11 orang anak dan menantu2 nya…


So…tiap kali ada mesyuarat agung, the Zainal clan, akan hadir untuk bersama2 memeriahkan keadaan….sambil vote untuk lembaga pengarah dan dengar perkembangan terbaru…oh…dan ambil elaun kedatangan…dan dividen…ahaha


Aku pergi dengan kakak2 ipar dan mak mertua aku...


Sedang aku dan salah seorang kakak ipar aku berjalan2 didepan dewan…

Z: Hey, mala…lamanya tak jumpa kau…(sambil mendepakan tangan, ala2 nak peluk aku… motif????)



Aku: …senyum…( alamak, siapa nama dia ni…ha?)


Memang aku tak ingat nama dia…aku tahu la dia saudara sebelah kakak ipar aku…kira saudara aku juga la…


Z: pasal kau makin kurus ni…


Aku: masih senyum…( masih tak ingat nama dia)


Sis in law: amboi, abang Z, takkan mala je kau nak peluk, aku kau tak nak peluk ke?


Z: kau aku selalu jumpa, dia ni yang susah aku nak jumpa…


Baru aku ingat…abang Z ni rasa aku sepupu atau dua pupu arwah husband aku…


Z: eh mala…aku ada tak phone number kau


Aku: tak de kot. err...Aku nak gi teman mak ok…


meninggalkan Z dan kakak ipar aku lalu pergi duduk sebelah mother in law aku yang sedang rancak berbual dengan kawan2nya…


Teruk tak aku?..



aku...teruk beyond words...

Friday, 19 June 2009

smile a bit...edisi stress buster

HERE ARE SOME LOGICAL THOUGHTS AND STATEMENTS THAT MIGHT MAKE YOU SMILE...

Whenever you find the key to success, someone changes the lock.

To Err is human, but to forgive is not a COMPANY policy.

The road to success??.. Is always under construction.
All the desirable things in life are either illegal, expensive or fattening.

If at first you don't succeed?. Destroy all evidence that you ever tried.

If you come early, the bus is late. If you come late?? the bus is still late.

When in a queue, the other line always moves faster and the person in front of you will always have the most complex of transactions.

If you have paper, you don't have a pen. If you have a pen, you don't have paper. If you have both, no one calls.

Especially for engg. Students : If you have bunked the class, the professor has taken attendance.

There are three sides to every argument: your side, my side and the right side.

An expert is someone who takes a subject you understand and makes it sound confusing.

When you're right, no one remembers. When you're wrong, no one forgets.

Always remember that you are absolutely unique. Just like everyone else.
Everyone makes mistakes. The trick is to make them when nobody is looking.
Where there is a WILL, there is a WAY, Where there is MONEY, there are many WAYS.
aku...ada bukit, ada paya...:-)

Sunday, 14 June 2009

hujan....

ahad : 14.06.09 : 10.30pm

kuantan hujan lagi....
hampir setiap malam bumi kuantan dibasahi hujan
kali ini disertai dengan guruh dan kilat...

musim tengkujuh kah sekarang?













aku...hujan lebat...tidur best ni...hehehe

taman rahsia

tanpa suara
kau bercerita padaku
tanpa seloka
kau berjenaka denganku


tanpa cahaya
kau menerangi hariku



tanpa menggoda
kau menyentuh perasaanku

tanpa mencuba
kau menenangkan aku
BUNGA GUGUR...
PUTIK PUN GUGUR
TUA GUGUR
MASAK PUN GUGUR

aku... kau lah rahsia terbesar hidupku

Saturday, 13 June 2009

thepatung says...



hendak pergi berotan
jangan takut onaknya
life is full of challenges
its up to you to accept it
if anyone tells you
its going to be easy
they're lying

Friday, 12 June 2009

the never ending story - episode 7

sila dapati siri terdahulu daripada mereka iniedisi terhad!

1
.budaksetan
2.budak "e"
3.budak aloy
4.budak paiseh
5.budak zul
6.budak kelantan

Dari episode 6

terdapat penumpang dan pemandu di dalm badan aku
!!!!ahahahahahahahaha
apa sudah jadi dengan aku?????
celaka punya man babi!

Never ending story : episode 7

Takpe…jangan panic…go with the flow, bak kata orang putih…stylo gak cara badan aku berevolusi ni…kalau Darwin tengok sure menangis terguling2…


Evolusi dah complete…takde sehelai pun bulu pelepah yang tinggal di badan aku…seluruh anggota aku diganti dengan bahan fiberglas berkaler putih…putih melepak…macam model iklan fair and lovely…

aku rasa berat badan aku pun dah naik berkati2…susah la nak turun ke bentuk asal …sial betul man babi…ni mesti sebab dia nak mengorat minah babi hutan dari rimba sebelah tu…huh…kawan makan kawan…

Aku terus terbang…sambil berangan2 man babi berubah jadi siput babi… hehehe…aku ketawa keji…

aku boleh rasa tubuh aku yang aerodynamic membelah angin dengan stylonya…seronok gak tak payah nak kibas2 kepak…kan ada pilot…

perut aku agak sakit sikit sebab penuh dengan warga2 KL yang nak ke Kuantan…maklumlah…“Your Community Airline!”kan…

dan perut aku bertambah sakit bila tengok muka pilot tu…macam muka babi stress je…

Tiba2 aku terdengar satu jeritan….

BABI!!!!!!!!!!

episode seterusnyakimi

Monday, 8 June 2009

syair patungcendana



aku menulis satu riwayat
patungcendana punya hikayat
tulisan mudah tiada ibarat
sekadar cerita yang ingin kusurat

puisi2 ku kata cendana
riwayat hidup yang belum sempurna
walau janggal serba tak kena
faham nya juga tiada sempurna

kadang aku merasa kesal
huruf dan makna sukar dikenal
rasa dan fikir terasa bebal
kurangkah fikir bicara akal

bila cendana merasa sesat
beban dipikul terasa berat
tetap tersenyum memegang dakwat
hati merasa tangan menyurat

Friday, 5 June 2009

jom pergi Dungun...

kejap lagi aku akan bertolak ke Dungun...
tanah tumpah darah ku...
pergi sebab
malam nanti...
cousin aku nak kawin kat KT
dan esok,
cousin aku punya anak kawin
di Dungun.
aku suka pergi Dungun...
drive ikut jalan pantai...
scenery nya sangat menarik...
ok la...see ya on Sunday...
be good...now...
have a nice weekend...:-)

Thursday, 4 June 2009

hey ladies...you rock

lagu ni...aku suka

lagu: Hey ladies
artis: Rossa


Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semuanya bohong

Memanglah tak semua laki-laki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis


aku..Bila wanita sudah beraksi dunia hancur...gentlemen?..:-D

Wednesday, 3 June 2009

speed

tadi...

aku mengejar masa

tapi...

masa lebih pantas dari aku


kini...

aku diam

tapi...

masa lebih perlahan dari aku ...

Monday, 1 June 2009

langkah ke seribu-pt 2

trip to KL...


primary objective aku ke KL hari Sabtu yang lalu adalah untuk mememui dua orang sahabat aku yang sama2 belajar di uniersity. sudah lebih 18 tahun tidak bertemu...dan kerana mereka telah bersungguh2 mencari aku...especially, Hazidi...yang berusaha mencari aku melalui Kementerian pendidikan...maka aku mengambil langkah ke seribu...

aku dan prabha...one of my closest friends...

hazidi...one of the two boys...erk...I mean gentleman in the class of 90...

memang best bertemu sahabat lama...walau hanya kami bertiga sahaja...kami plan untuk berjumpa lagi, mungkin di tahun hadapan, seeing that next year would be our 20th year after graduation...harap2 jadi...dan harap the rest of our classmates pun boleh datang...hazidi akan uruskan...thanks hazidi...:-)






selain dari itu...sempat juga aku bertemu dengan sahabat2 blogger...ie:...addyaholix dan kuehbakar...ini the second time aku jumpa kuehbakar...

aku berjumpa dengan addyaholix dan dua orang sahabatnya pada hari sabtu malam...hehehe...banyak kejadian yang melucukan terjadi...tapi...lain kali la aku cerita ok...
dan kuehbakar datang jumpa aku pagi ahad...sebelum aku balik...aku just tunjuk gambar je...oh...kuehbakar takde gambar sebab dia agak pemalu...tapi dia tetap comel...:-)


addyaholix dan kawan2 nya...teka mana satu addy...


cepat teka mana addy...hehehe...


yang penting...mereka mengambil langkah ke seribu, dan seorang lagi sahabat maya bertukar menjadi sahabat realiti....



addyaholix n patungcendana...siapa lagi cun...



andai kau sanggup mengambil 99 langkah untuk datang kepada ku,

aku akan mengambil langkah ke seribu untuk menemui mu




aku...ok...boleh jealous sekarang...hehehe