Friday, 24 October 2014

I want to touch... errrr...

I want to touch a dog campaign.  Perlukah?

Apa objective kempen in sebenarnya?

kononnya kempen ini bertujuan  'to help people overcome their fear of dogs and learn to be compassionate and loving towards the animal.'

*to help people overcome their fear of dogs ... and by people... they mean the muslims... that's a bit degrading isnt it.

I am a muslim... and I dont fear dogs. I don't touch them... but I dont fear them.

Ini bukan soal takut digigit anjing. Kebanyakan orang menjauhkan diri dari anjing kerana ia bertentangan dengan agama dan kalau tersentuh sedikit pun... mahu mensucikannya agak leceh... jadi... lebih baik jangan dekat... itu tak bererti kami takut atau benci pada anjing.

* to learn to be compassionate and loving towards the animal...
why only towards dogs? why not towards snakes or crocodiles or tigers? Why dogs? Are they impying that muslims are generally abusive towards dogs? That's not fair.

kalau mahu menangani ketakutan... saya lebih takut pada lipan dan ulat bulu...kena gigit lipan sangat lah sakit... 

kenapa tak buat kempen untuk ... be nice to all animals? Why only dogs and why is this campaign only for muslims? Kaum dan agama lain juga ramai yang takutkan anjing... ramai yang tak sukakan anjing... kenapa hanya target muslims?

Saya bukan arif sangat soal agama... tapi soal menyentuh anjing ini sangat basic... bukankah itu salah satu perkara yang paling awal diajar kepada kanak2 muslim? Boleh sentuh dalam keadaan tertentu... tapi tak bolehlah dengan sengaja dipeluk dan di belai anjing itu... sebab anjing tak boleh dijadikan binatang peliharaan oleh orang2 Islam.

lebih baik buat kempen ... I want to hug a bear... or I want to hold the door for the person behind me everytime I enter a shop campaign... ada juga faedahnya

oh... How about I WANT TO TOUCH YOUR WIFE/ HUSBAND  campaign...menarik tu.. nak join tak... muahahahahaha...

Friday, 3 October 2014

inikah jiwa - part 2

Salam and good day

hari ini saya ingin berkongsi wechat yang saya dapat dari anak saya... jumaat 03.0ct 2014, 13.56 pm.

'Mamaaa Jmee dkt kolej nii baru habis kelas. 
Harini jmee ada replacement class pukul 12 smpai 2pm tapi dia baru bgtahu pagi td dekat kiteorang. Jmee cakap dh kat Miss tadi Jmee punya ticket bas nk balik kampung harini pukul 1230 tapi die marah die ckp "thats not my problem" ni jmee baru habis kelas. Die buat replacement class untuk hari selasa ni sbb kolej cuti sampai hari selasa. Membazir je duit ticket bas...'

Apa pendapat anda semua?

Saya? Saya sangat geram dengan lecturer ini... Miss Aini namanya... oh... by the way... anak saya belajar di City University College of Science and Technology  .

Apa yang menyebabkan saya geram?

Pertama ... cara dia menjawab... "thats not my problem". sungguh biadab. Begitukah cara seorang pendidik berbicara dengan seorang pelajar? Bukankah pelajar merupakan salah satu stakeholders bagi institusi pendidikan?  Sekali lagi... saya melihat wanita berbangsa melayu yang tidak beradab... refer to ... inikah jiwa ... . Apa salahnya kalau dijawab dengan elok... Sedangkan anak saya pergi sendiri berjumpa dia untuk beritahu yang tiket bas untuk pulang sudah dibeli...sekurang2nya cakap I'm sorry, but this is the only time i have to replace my class because... sejuk lah sedikit hati para pelajar walau pun terpaksa cancel trip dan harap2 tiket bas masih ada. Bukankah bahasa itu jiwa bangsa? Sekali lagi saya bertanya... beginikah jiwa bangsaku?

Kedua ... That's not my problem.... katanya. Like hell its not her problem... it is her problem.  she decided to have her replacement class on Friday... 3 days before Aidil Adha. Unless she is not from Malaysia... though judging from her name... Miss Aini.. I'm pretty sure she is... unless she's not from Malaysia... she should know that students would have bought tickets to go home for Aidil Adha today... especially if... like my daughter.. they only have 8 to 9 am class on Friday. Even the most simple minded person would understand that logic...  

Ketiga... kalau mahu adakan kelas ganti pada waktu itu pun... sekurang2nya beritahu para pelajar awal sedikit... bukannya mahu adakan kelas jam  12... jam 8 pagi baru diberitahu... seperti yang saya tulis tadi... sekarangkan musim perayaan... dan bagi pelajar yang akan pulang dengan bas... pastinya sudah dibeli tiket awal2... paling kurang seminggu sebelum... ikut timetable lah... macam anak saya... hari Jumaat, jam 9 sudah habis kelas... jadi dia pun sudah beli tiket jam 12.30 tengahari. Tiba2 pagi itu baru diberitahu lecturer mahu buat kelas ganti dari jam 12 - 2. Sudah lah tiket bas yang dibeli hangus begitu saja... tiket bas baru pun belum tentu boleh dapat.... lebih menyedihkan... lecturer itu langsung tak kisah.

Keempat... kenapa perlu ganti hari ini... jelas sekali hari Jumaat dia ada masa... jadi kenapa tak boleh ganti Jumaat depan... selapas hari raya? Waktu itu tak akan ada issue students mahu balik kampung dan lain2. Kalau dia buat kelas hari ini kerana mungkin Jumaat depan dia ada hal... saya juga boleh cakap... thats not my problem... tapi saya bukan dia... maka saya cuma katakan sikap itu agak mementingkan diri.

Saya juga mengajar di institusi pengajian tinggi... tapi kalau hari itu sebahagian besar pelajar memang sudah beli tiket untuk pulang... maka saya tangguhkan saja kelas... takkan nak paksa mereka naik bas waktu lain... kalau terjadi apa2 pada mereka ... siapa yang akan bertanggung jawab? Kelas boleh diganti... tapi anak orang... siapa boleh ganti?

sampai sekarang pun saya masih belum tahu anak saya dapat atau tidak tiket untuk balik hari ini... :-(

If there is a scale for being idiotic... on the scale of 1 to 10 ... I would have gladly given her 15.

Sunday, 7 September 2014

TIBA2 SAYA MERASA BEGITU SUNYI

Malam semalam anak saya hantar sms kepada saya... katanya... mama, Uncle Din dah meninggal. Saya terkejut. Lalu saya aktifkan semula fb saya untuk ke page sahabat saya Daniel Bluezrocker untuk kepastian.... walaupun saya sudah tahu berita itu pasti benar.... sampai hati kamu meninggalkan saya...

 Muka depan fb masih belum habis loading... airmata saya sudah berlinangan jatuh. Dan saya terus ke page dia... ternyata memang benar... sahabat saya meninggal 5 hari yang lalu... (01. 09. 2014) kerana kanser.

Tak sampai setahun yang lalu... saya postkan puisi umtuknya disini pada hari lahirnya (10, oct) ... tak sangka tahun ini saya tak berpeluang lagi mengucapkan Selamat Hari Lahir untuknya.

Sedihnya hati.... tuhan saja yang tahu... sepanjang hari... saya bertungkus lumus menahan rasa sebak didada.... baru sekarang saya biarkan kesedihan membaluti jiwa saya.... saya biarkan airmata membasahi pipi...

Saya masih ingat kata2nya 2 atau 3 bulan yang lalu di whatsapp... saya bertanya keadaannya... dia menjawab.... I feel fine... I'm not in any kind of pain right now.... kerana itu saya sangka keadaannya sudah bertambah baik... 

Tenanglah kamu disana sahabatku Nordin bin Yassin... Saya akan sentiasa merindui dan akan sentiasa mendoakan agar kamu ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. Izinkan saya menangisi pemergianmu kerana kamu adalah sahabat yang selalu membantu serta memberi sokongan kepada saya dan anak2 saya. Maka, saya relakan airmata saya jatuh untuk kamu.

SUDDENLY I FEEL SO ALONE....


Tuesday, 26 August 2014

TERGANGGUKAH...?

Berikutan berita kematian pelakun Robin Williams yang dikaitkan dengan kemurungan... ramai yang mula mengambil serious tentang masalah kemurungan / depression. maka di sini saya kongsikan sedikit tanda2 kemurungan... sila diagnose diri sendiri ya... :-D

Signs of depressions

  • Difficulty concentrating, remembering details, and making decisions
  • Fatigue and decreased energy
  • Feelings of guilt, worthlessness, and/or helplessness
  • Feelings of hopelessness and/or pessimism
  • Insomnia, early-morning wakefulness, or excessive sleeping
  • Irritability, restlessness
  • Loss of interest in activities or hobbies once pleasurable, including sex
  • Overeating or appetite loss
  • Persistent aches or pains, headaches, cramps, or digestive problems that do not ease even with treatment
  • Persistent sad, anxious, or "empty" feelings
  • Thoughts of suicide, suicide attempts
 source: American Institute of mental health

wah... saya rasa semuanya saya ada sedikit terutama part 'overeating' itu... bergantung pada keadaan cuaca dan persekitaran... macam mana niiiiiii... stress pula rasa huhuhu... 

Sunday, 27 July 2014

seriously?????


Atas rasa simpati, PERKASA buat kutipan untuk bantu Kiki 
sumber: Astro Awani.

Wow. 
Tak faham saya. Ramai lagi yang boleh dibantu... orang2 miskin, anak2 yatim, kanak2 yang didera, atau Taska2 dan Tadika2 yang memerlukan dana... tapi mereka membuat keputusan untuk membantu seorang yang sudah di sabitkan kesalahan sebagai samseng jalanan. Sungguh saya tak faham.

 PERKASA Selangor ini... bukan PERKASA Pahang. 

Tindakan ini seolah-olah mencabar keputusan mahkamah yang telah menjatuhkan hukuman denda RM5000 kepada Kiki. Apakah mereka fikir mahkamah telah bertindak secara tidak adil terhadap Kiki, atau PERKASA Selangor memang memperjuangkan hak samseng jalanan... lol.

Saya pun ada juga saman dari MPK... belum bayar lagi ... PERKASA tak mahu bantukah... muahahahaha...


Tuesday, 22 July 2014

inikah jiwa?

Salam and good day.

saya teringat lirik lagu Shajiry... orang kita bukan mewah, tapi kaya budi bahasa... . Saya juga teringat slogan yang sering dilaungkan kerajaan... "BAHASA JIWA BANGSA".

Beginikah jiwa bangsa ku?



DON'T GAIN THE WORLD AND LOSE YOUR SOUL.
 WISDOM IS BETTER THAN SILVER OR GOLD.
Bob Marley

Saturday, 19 July 2014

excuse me while I cry...

Salam and good day.

A sad day for us... my thoughts and prayers for those on board of MH17. 

you know... after the MH370 incident... I deactivated my fb account... simply because I got sick of comments blaming the authorities... name calling and speculations done by facebookers.  However, yesterday, after hearing the shocking news about MH17... yes... shocking when I read the words... "shot down' and 'no survivors'... OH MY GOD!!!!!!!!!!!

anyway... I reactivated my fb account just to see postings about this incident ... in the hope that maybe people have learnt from the previous tragedy about how important it is to show our support to our country in times of trouble.

well... the first comment I came across after reactivating my fb was... " the government should have changed the route of the plane... "

my heart said... give me a break... my mind was screaming... BLOODY IDIOT!!!  so... it took me all of 45 seconds before I deactivated my fb account... again.

I have no words of comfort. I can only cry. so... excuse me while I cry...
I cry for the passengers and crew of MH17
I cry for Malaysia Airlines
I cry for our country
I cry for the loss of humanity...
excuse me... while I cry... 

my condolences to the family members of the passengers and crew... Al-fatihah for the muslims.
 
GELAP MALAM TIDAK SEGELAP PERGIMU...


Friday, 11 July 2014

A JOURNEY THROUGH LIFE

I've learned that...
 maturity has more to do 
with what types of experiences you've had 
and what you've learned from them 
and less to do with 
how many birthdays you've celebrated. 

Thursday, 29 May 2014

metrosexual versus sempoi

Metrosexual vs Sempoi.... itu lah tajuk yang dibincangkan di Suria fm pagi tadi.  Ramai juga yang memberi pendapat... bermacam2 pendapat yang diberi... maklumlah... lain padang, lain belalang.

ada juga yang keliru antara perkataan metrosexual dengan homosexual... sehingga saya yang mendengar pun ikut keliru... lol.


Lalu disini saya berikan definisi perkataan yang menjadi tajuk perbualan di suria fm itu.

* metrosexual refers to (usually) urban male who pays much attention to his personal appearance and cultivates an upscale lifestyle.

* sempoi refers to a person who is simple or nice and easy, rather light going and not so serious.

so.... there... 

 Perlu saya tegaskan disini, bahawa lelaki metrosexual bukan sinonim dengan lelaki homosexual. Bukan semua lelaki metrosexual adalah homosexual, dan bukan semua golongan homosexual itu metrosexual... makin kelirukah?... hehe 

Boleh dikatakan kebanyakan artis lelaki di Malaysia adalah metrosexual... fikir...Anuar zain, Fahrin Ahmad, Aznil Nawawi. 





Lelaki sempoi pula menimbulkan image Shahronizam Noor, Zul Huzaimy dan err...James Dean ... Wow. 







Rata-rata, kebanyakan wanita  menyatakan mereka lebih suka lelaki metrosexual dari lelaki sempoi, kerana lelaki metrosexual kelihatan lebih kemas, rapi dan menarik.  

Saya? 

saya suka lelaki yang pandai tulis puisi... muahahahaha....

 

Wednesday, 9 April 2014

kelabu

Masih adakah luka itu…tidak…luka sudah hilang…setakat sakit fizikal, sekejap saja akan hilang...tapi, mood saya yang tercalar sepanjang minggu masih lagi tidak hilang…

saya hilang inisiatif untuk buat apa2 yang productive...
kerja banyak tapi  malas nak buat...nak beri alasan sebab malas nak buat kerja pun saya malas…nampak tak betapa malasnya saya minggu ni…


saya boink...rasa 'high' sepanjang minggu, semua kabur dan mengelirukan... menimbulkan berbagai perasaan...marah, sedih, kecewa, sakit hati, keliru..

Rasa mahu bunuh orang ada, rasa mahu terjun bangunan pun ada...

rasa 'demotivated' serta hilang fokus. I felt victimized.

Warna kehidupanku sepanjang minggu ini adalah warna kelabu...tiada apa yang jelas, tiada apa yang pasti...semuanya kabur ibarat berjalan disubuh yang penuh kabus...menunggu terbitnya matahari agar hari kembali cerah dan semua kembali jelas.

Hopefully next week will be much better...hopefully next week will bring the sun to me.Ini puisi yang saya tulis untuk diri sendiri...yang pernah  dipost dalam blog lama ...saya ambil semula sebab malas nak fikir...ahaha...layan saja la ok...

SEPI

SEPI itu teman karib
yang setia menemaniku setiap hari
dari saat aku terjaga
hingga ke saat aku di buai mimpi

SEPI itu musuh
yang sering menceroboh kubu emosi
dan meruntuhkan semangatku

SEPI itu guru
yang mengajar aku
erti ketabahan dan kesabaran

SEPI itu pengalaman
walaupun perit
berani aku tempuhi

SEPI itu pengorbanan
yang perlu aku lakukan
demi mereka yang aku sayang

SEPI itu cinta
yang tak mungkin akan berlaku
walau aku cinta padamu

SEPI itu rindu
yang perlu ku jadikan sempadan
antara kau dan aku

SEPI itu takdir
yang perlu aku terima
dengan hati terbuka

SEPI itu hakikat
yang tak mungkin dapat ku ubah
walau sekuat mana aku mencuba

SEPI ITU HIDUPKU
SEPI ITU HATIKU
SEPI ITU KAMU
SEPI ITU AKU
SEPI ITU SELAMANYA....
have a nice week :-)
PS... salahkan ketidakseimbangan hormone...

Friday, 14 March 2014

merenung langit

merenung langit
untunglah masih berwarna biru
walau sedikit terganggu

ps: hanya mampu mendoakan agar kaum keluarga kepada penumpang serta anak kapal MH370 akan terus tabah dan tidak putus harapan.



Thursday, 27 February 2014

PERIBAHASA

Laksana menggantang asap, 

mengukir langit

peribahasa Melayu

maksudnya: 

melakukan kerja yang sia-sia

sumber: peribahasamelayu.com 

Sunday, 19 January 2014

PUNGGOK DAN BULAN


seringkali aku tertawakan sang punggok
yang selalu merindukan sang bulan
tidakkah punggok tahu yang bulan itu terlalu jauh
tidakkah punggok tahu yang rindunya itu tiada penghujung

kerna bulan seringkali dipagari bintang
ibarat sinar permata di kayangan
dan punggok sekadar titik hitam 
yang tenggelam dalam kegelapan malam

betapa lama pun punggok merindu
bulan tidak akan pernah tahu
walau tersiksa rasa dihati
bulan tidak akan peduli

apakah aku 
seperti sang punggok
yang merindui bulan dimalam hari
dikala siang menahan rindu

mungkin juga kau tahu
mungkin juga kau peduli