Tuesday, 28 July 2009

kerana talk is cheap...

jangan bercakap tentang takdir kepada ku...
kau yang tidak pernah dicalari...
apa lagi disentuh oleh takdir...
jangan sekali-kali suruh aku bertenang...
sedangkan kau tak tahu apa yang bermain dalam fikiran ku...
andai kau di tempat aku...
mampukah kau sendiri bertenang...
kau minta aku supaya tabah?...
tahukah kau...
hanya ketabahanlah yang memberi aku tenaga
untuk terus berdiri di muka bumi ini
kau faham apa yang aku rasa...
bagaimana kau boleh faham...
kau pernah mengalami seperti aku?...
jika tidak...
mana mungkin kau faham...
tak perlu cuba senangkan hati aku...
kalau tak mengerti...
diam saja...
jika aku mahu kau mengerti...
pasti aku akan terangkan secara terperinci...
aku bukan minta kau mengerti...
cukup kalau kau berdiam diri...
cukup kalau kau disisi...


aku...mahu memanjat pelangi sambil membelah langit...

Monday, 27 July 2009

hidupku adalah puisi-14

kata mu...

re:..."kelabu"

sepi juga boleh jadi indah cendana.
saya selalu begitu.
sunyi. sepi.
tapi yang itu juga buat saya sikit bahagia.
tapi cuma kadang-kadang.
selebihnya saya selalu rindu... addyaholix

hidup kadang..
merah biru
hijau kelabu dan hitam...

pastinya
tidak selamanya
merah
biru
hijau
kelabu
dan hitamya..
tidak selamanya...kueh bakar

Sepi Itu Indah
Kerana Selepas Sepi
Akan Muncul Bahagia
Percayalah!!...adibah

penulis mana yang tidak sendiri...wahyudi my

sepi x semestinya sunyi,
sunyi x semestinya x berseri,
dan x berseri x semstinya mati...zul hafixi


re:..."paper cut"

first cut is the deepest.
Hopefully this is the last one for you...DrSam

kau menjerit tanpa suara?
bermakna kau juga menangis tanpa air mata,
kau tidur tanpa lelap,
kau kenyang tanpa makan,
kau mandi tanpa basah.... boe~

kamu akan lebih hargai hidup
bila kamu sihat selepas merasa sakit...addyaholix

sakit sendiri...siapa mengerti??...zul hafixi

Untung kalau kamu masih berasa sakit.
Itu tandanya diri kamu masih `wujud`...alang


re:..."syair patungcendana"

aku berkata dengan kudrat..aloy_paradoks

re:..."jom pergi Dungun..."

dungun
molek inn
jalan simpang ke pelabuhan
pasirnya beromak rasa
laut memutih harap
mengajar jara-jari menggores
daerah gelisah terengganumu...dariana


re:..."hidupku adalah puisi-11"

Kenapa kamu tidak mampu menjadi layang2.
Kenapa perlu bergantung kepada awan
Sedangkan di sebalik awan adanya
Sinar Indah Sang Mentari.
Bangun dan bangkitlah,
biarlah Sinar indah sang pelangi menyuluh
hidupmu... alang

pujuk hati,
jangan jadi apa-apa pun yang bukan diri kita
sama ada ianya patung ke, layanglayang ke ...,
kita sendiri yang lebih tahu....ZULKIFLI MOHAMED

usah jadi layang-layang..
kerana ia mengharapkan angin
yg kadang kuat tiupan
yg kadang sepoi-sepoi
yg kadang tiada langsung

usah jadi layang-layang
yg terbang kerana manusia
yg tak pernah puas melepaskan tarsi
supaya layang-layang
semakin layang meninggi
semakin sayup dilangit

sedangkan
layang-layang semakin kerisauan
putus tarsi menghempap bumi
atau terlilit di tiang lampu
atau pokok yg tinggi...

jadilah suatu yg lain
usah jadi layang-layang...kueh bakar

Sunday, 26 July 2009

hidupku adalah puisi-13

sahabat2ku berkata...

re:..."hidupku adalah puisi-10"

Tak akan ada seorang pun di luar sana
yang akan suka pada diri
seperti diri sendiri...wahyudi my

Bukankah lebih baik mempunyai seribu kawan
dari mempunyai seribu musuh...alang

jika kau tersenyum
dan kemudian menangis
itulah cinta

jika kau ketawa
dan kemudian berduka
itulah cinta

jika kau bahagia
dan kemudian kecewa
itulah cinta

jika kau merindu
dan kemudian membenci
itulah cinta

kerana
cinta itu semua rasa dalam satu
itulah cinta...kueh bakar

cinta itu perlu ada.
kalau pon bukan untuk orang lain,
simpan semua untuk diri sendiri...addyaholix


re:...
"wilayah selepas hujan - misty Kuantan"

"Aku suka hujan..
kerana hujan mengundang rindu..."...
adibah

Kadang2 gambar boleh memberi seribu makna
kepada sesiapa yang menilai.
Gambar hanya bersuara
kepada sesiapa yang mendengar dengan hati...
alang

inspirasi
juga seperti mimpi
adakala ada
adakala tiada

inspirasi
jika dari hati
jauh di dasar hati
lahir puisi yg sejati
yg takkan mati

inspirasi
sama ada dekat atau jauh
nampak atau tidak
ia tetap dinamakan inspirasi...
kueh bakar

aku...rindu kamu semua

Wednesday, 22 July 2009

mimpi itu

dunia gelap
alam mimpi

aku pergi

walau sendiri
aku tidak sunyi

wajah tanpa nama

nama tanpa wajah

aku kau dia mereka

dalam mimpi menjadi kita

gambar ni...aku suruh buat muka excited...muka siapa yang paling excited sekali???...errr...adam?

takkan aku tangisi

kilauan bintang

yang kini tidak kelihatan

kerana

dalam kegelapan

ia akan kembali

bersama mimpi...

dan seribu keindahan

ini gambar yang aku copy dari septembersebelas...sebab gambar dari phone aku, takde muka aku...gambar ni penting, sebab ini bukti yang aku lebih tinggi dari aloy...ahahaha



tq septembersebelas dan addyaholix kerana sudi menemani aku ke event MIMPI...

juga @tune, blogger pertama yang menegur aku pada malam itu, walau aku agak blur masa tu...sebab aku cuma ingat nama blog je...

dan aloy paradoks yang brutal tapi...oh so cute, serta gang2 paradoks, you rock!!!


aku...MIMPI menjadikan kamu semua sahabat realiti...aku tunggu next event...:-)

Tuesday, 14 July 2009

thepatung says...

;

;


kita ditentukan untuk hidup berpasangan


dan


sewaktu mereka bersama pasangan masing2

aku
sendirian

ditengah2 lautan manusia

;
;
aku...cest la vie...:-)

Saturday, 11 July 2009

haru biru - pt 3

aku ada seorang sahabat...

sahabat baik aku...dan memang dia sangat supportive dan banyak menolong aku...

cuma dalam satu aspek, kami sangat berbeza...duit...

ya...bagi dia, duit lebih penting dari masa, namun bagi aku, masa lebih penting dari duit. itu sebabnya, dia sanggup volunteer untuk mengajar di luar waktu jadual kelas, sekiranya ia tugas yang berbayar...namun aku, tak akan sekali2 volunteer untuk mengajar di luar jadual kelas harian aku, kerana aku mahu free-time aku.

masalahnya, dia tak pernah faham rational aku. tiap kali dia volunteer untuk kerja2 tambahan, dia akan memaksa aku bersama dia....alasan nya, sebab kami tinggal di kejiranan yang sama, maka kami boleh pergi dan balik bersama2...usaually malam la...dan dia takkan berhenti
sehingga akhirnya aku terpaksa mengalah...sudah banyak kali begitu.

dia seolah2 tak memahami aku, walau selalunya dibayar...paling kurang rm 100 satu jam...aku tetap mahu free-time aku, kerana waktu itu ialah waktu untuk aku menguruskan anak2 dan rumah aku...

sedangkan dia, ibunya ada dirumah untuk menguruskan anak2 nya, maid ada untuk menguruskan rumahnya, suaminya ada untuk menguruskan hal2 membayar bil...ya, dia tak tahu pun kita boleh bayar bil letrik di post office... serta hal2 seperti membaiki basikal anak2 yang rosak...

tapi, untuk aku....itu semua tugas aku...dari mengemas rumah, hantar kereta ke workshop, hingga ke membaiki basikal yang rosak...bukan aku complain, atau mengeluh...aku tak kisah buat itu semua...

aku cuma mahu sahabat aku itu memahami aku...

namun...sehingga semalam dia masih lagi cuba persuade aku untuk apply sebagai lecturer...katanya sebab kelayakan aku sama dgn kelayakan pensyarah dan gajinya lebih tinggi...naman aku pernah beritahu dia, aku suka jadi guru bahasa, sebab 80% tugas adalah PnP...sedangkan lecturer hanya 60 atau 70 % sahaja PnP, selainnya markah untuk research...dan dia tahu aku tak suka buat research...namun sampai sekarang dia masih lagi cuba persuade aku....aku stress...

semalam dia mahu ke rumah aku untuk berbincang tentang bagaimana mahu apply untuk kenaikan pangkat...ie:...untuk aku, dari DG 41 ke DG 46...

bukan aku tak mahu berbincang tentang itu...tapi jangan dirumah...aku tak suka fikir pasal kerja masa pada waktu free aku...banyak kerja lain yang aku perlu buat...jumpa saja aku di uni...

tapi dia tetap nak jumpa aku di rumah...katanya , bila dia free dia akan datang ke rumah aku...maka...aku mengambil tindakan drastik...aku pergi jog...walaupun masa tu hujan masih renyai2, sebab aku tahu dia tak suka sebarang jenis exercise...

dan aku katakan padanya...aku ada kelas malam itu, memang semester ini, dalam jadual kami ada kelas malam...

realitinya, kelas malam jumaat aku telah aku ganti pada pagi khamis, sebab pelajar2 semester satu ada yang nak balik rumah untuk weekend...

tenang sikit fikiran aku selepas itu...

namun around jam 9.15 pm tiba2 aku mendapat sms dari dia mengatakan dia akan ke ump dan mahu tumpang aku pulang ke kuantan nanti...

maka aku katakan aku sudah hampir habis kelas dan mahu balik rumah terus...beberapa minit kemudian dia reply, dia dah di kawasan taman tas...ie...lebih kurang 20 minit dari ump...dia suruh aku tunggu...tapi aku tak sure samada dia memang sudah berada di taman tas atau sebenarnya baru nak keluar dari pintu pagar rumah dia...and I would bet my little finger, dia sebenarnya jauh lagi dari taman tas...

aku stress terus...aku katakan kelas dah habis, dan aku dah keluar dari ump...dan aku kata batterry phone sangat low...dan aku switched off my phone...

aku rasa sangat kejam...buat begitu pada kawan baik aku...but she can be so bloody irritating sometimes...kalau dia decide dia nak get some extra cash...dia akan make sure aku pun ikut dia...and she would go on and on and on...sehingga aku rimas dan ikut kehendaknya...at the expense of my own peace of mind...

sekarang...aku demam...sure sebab kena hujan semalam...aku cuma tinggal dirumah dan buat apa yang aku larat sebelum aku tertidur...

aku harap dia takkan akan tiba2 muncul dirumah aku hari ini...aku tak ada tenaga untuk berbicara dengan dia...please leave me alone...

phone aku yang di switched off semalam belum aku on kan semula...kerana aku pasti, akan ada sms dari dia yang akan membuat aku rasa guilty...and I really don't need that right now...

right now I just want to do nothing, with my children...itu saja...

maka aku takkan on kan phone sampai aku rasa selamat...so...sesiapa yang cuba menghubungi aku this weekend, aku minta maaf...

and I hope she wont suddenly turn up at my doorstep...aku bukan seorang yang jahat, tapi...adakah aku sahabat yang teruk?


aku...memang dia sahabat aku yang paling setia...but...please...I need a break... mahu tidur sehingga monday...

Wednesday, 8 July 2009

September Sebelas...

ahad : 05.07.09


seorang lagi sahabat maya transformed into sahabat reality...
siapa ya? cik adibah...aka...SeptemberSebelas ...
SeptemberSebelas datang ke kuantan untuk bercuti selama 3 hari 2 malam, di the Legends, Cherating....hadiah dari cabutan bertuah, katanya...
huhuhu...aku tak pernah menang cabutan bertuah...
dia sampai ke cherating, ahad petang, lantas kami berjanji untuk pergi dinner sama2 malam tu.
nak makan seafood katanya...so...aku suggested Tanjung Lumpur...tapi aku tak sure pulak restoran mana yang best...aku jarang makan kat luar...so...memang aku betul2 tak tahu...


teka...ikan apa ni?

nasib baik, SeptemberSebelas tahu tempat di Tanjung Lumpur...maka aku tunggu dia dekat signboard sebab aku tak tahu jalan...huhuhu...siapa orang kuantan sebenarnya ni...?



kami ke restoran Ana...aku tak pernah datang tempat ni...tapi SeptemberSebelas pernah...

pergi order ikan dan sotong, sambil cuba2 teka nama2 ikan yang ada...aku ingat aku je yang tak kenal nama ikan...dia pun sama...hehehe...ada gang...nyata...cuma satu ikan je yang kami dapat teka dengan tepat...ikan pari...hahahahaha



of course...kami sibuk ambil gambar sana sini...orang pandang, kami buat tak tahu je...girls just wanna have fun....

seronok dapat jumpa SeptemberSebelas, rasa macam dah lama kenal, kami berbual tentang rakan2 bloggers yang lain....ya...kamu semua jadi bahan umpatan kami....hehehe...tentang kerja...tentang life in general...etc...

kami berpisah sekitar jam 10 lebih...aku plan nak bawa dia berjalan2 ke Teluk Cempedak...tapi memandangkan dia perlu drive ke Cherating...kami tak jadi ke TC....takpe...lain hari ok...esoknya, SeptemberSebelas pergi ke KT...dan hari Selasa pulang ke KL.


Adibah aka SeptemberSebelas ... manis sekali orangnya...dan...berdasarkan ketinggian...seperti kuehbakar...dia termasuk dalam kategori comel...hehehe...

sedih juga tak dapat jumpa sebelum dia balik ke KL...sebab aku kerja...harap dapat jumpa SeptemberSebelas lagi...


aku...dibah...next time kita gi Sg Lembing ok...

Sunday, 5 July 2009

the state of my brilliant mind

after watching Transformers yesterday








after watching Midsomer Murders at Hallmark today




aku...suka tengok semua cerita indiana jones...:-)

Thursday, 2 July 2009

in my biased opinion...

aku hairan kenapa orang selalu associate sesuatu yang cantik dengan sesuatu yang buruk.

kalau bunga...dikatakan...


cantik tak semestinya wangi...atau


cantik pun akan layu juga


macam la bunga yang tak cantik tu semuanya wangi dan tak akan layu...


kalau wanita pun begitu...


rupa cantik tak semestinya perangai baik...atau


rupa je cantik, tapi otak takde


sedangkan yang tak cantik pun bukan semuanya baik atau pandai...


aku...naga yang sedang tidur jangan di ganggu