Saturday, 30 May 2009

mercury rising.....pt 2...KL...here i come

oh...perlu bergerak sekarang...
kena ada disana by 3...
sekarang 10.50...
sempat ke?...sure sempatnya...
ok...got to go

KL HERE I COME!!!!!!!
ps...you all kat Kl tu, yang ada phone number aku....jangan segan dan silu untuk sms aku, sebelum aku mati kebosanan di kota metropolitan...
later...guys...
aku...yakin dan percaya aku pasti sesat...huhuhu

Friday, 29 May 2009

hidupku adalah puisi-11



layanglayang tidak diterbangkan oleh angin
tidak pula oleh senyum awan yang cuma datang
ketika terlindung terik kelukaan
dan pergi saat dingin kekhilafan

layanglayang tidak terbang kerana lautan atau
sang bulan
apalagi kerana jemari yang terlalu banyak
membuat kerosakan.

Layanglayang terbang oleh angan,
oleh keinginan insan
kerana layanglayang adalah layanglayang
yang terciptakan untuk terbang

"Tuhan, terbangkan layanglayang yang satu ini
biar dia tahu dia adalah layanglayang "...
wahyudi my

lepaskan tanganmu..
biarkan kau terjatuh...
mungkin ramai yang hanya sekadar senyum
dan bercakap politik sampah..
namun mungkin juga ada segilintir yang
berkejaran mahu menyambut mu...
kerana jatuhnya biadari dari langit...
en.Adam





yang indah bila berlalu pergi dan tak kembali lagi
memang bila diingati hati terguris dan melankoli...DrSam






hari ini,
meronyok hati tika khalayak,
masih mampu tersenyum walau sedikit rasa kelat.

hati,
pasak bawah mentari terik,
dan hakikinya,
aku hilang rasa,
yang ada cuma,
mencari Redha yang dimaknakan ertinya...nota.kematian


aku...patung yang tak mampu menjadi layang-layang...lantas masih bergantung pada awan

hidupku adalah puisi-10


cinta sebenar hanya timbul bila kita semakin mengenali
hati dan mempedal seseorang itu...
kita makin selesa,,dan makin sayang,,,
itu cinta..
terjadi cinta yang sekejap dan makin tawar,,,
kerana apa?
kerana dia melafazkan cinta sewaktu
perkenalan masih diusia suka
dan suka...
suka bukan bermakna cinta...
suka hanya luaran...
mungkin dia cantik..kelakar dan dll...aloy_paradox

suka saya pada kamu tak hilang.
selalu ada. dan kekal wujud...addyaholix

seorang lelaki juga
boleh menyukai seorang wanita selama satu minit
dan seumur hidup untuk melupakannya...otit






akan ku takung airmatamu.
buat siram hati yang gundah.
untuk ia kembali berbunga.
dan selalu punya bahagia....addyaholix

aku...hanya dengan kata2...kau membuat aku rindu...

Tuesday, 26 May 2009

mana lagi best


hari ni aku mc...demam...huhuhu

selsema, batuk, sore throat...the whole bloody lot

ni mesti sebab keadaan cuaca yang tak menentu

sekejap panas sekejap hujan

sekarang....

lapar dan mengantuk

mana lagi best...
makan ke tidur...

aku...tidur la... makan later...:-)

Monday, 25 May 2009

to wear or not to wear...ICONHCD


esok...i mean hari akan bermula lah International Conference on Human Capital Development (ICONHCD) anjuran Centre for Modern Languages and Human Sciences...(aku punya department la tu)...UMP....bertempat di Swiss Garden Resort and Spa, Kuantan....tak jauh dari rumah aku...UMP lagi jauh.

maknanya, dari pukul 8 hingga pukul 5 aku perlu berada di sana, selama 3 hari...

aku, originally, dibawah committee special task...dengan en baihaki, en musab dan en adnan (boss). aku ok je dgn committee ni sebab dia orang semua pun satu gang dengan aku...hehehe...kami ni, konon2nya macam SWAT la...

tapi, tiba2 aku ditarik ke bahagian registration, sebab mereka tak cukup orang...huhuhu...kena duduk kat front desk, dan berdepan dengan participants dan presenters dari berbagai negara...dan senyum selalu...oh...itu no problem...

masalahnya, esok (hari ni) front desk kena pakai batik....erk...batik? mana aku ada baju kurung batik...kata aku...

ala, kalau gitu you pakai je kain batik ala2 sofea jane dalam perempuan, isteri... tu...sure havoc...kata mereka...huh...tak pernah mati ke dia orang ni....minda aku mencelah.

bukan aku takde baju batik, tapi itu baju kebaya...agak sexy bagi aku punya standard...tak sanggup aku nak pakai depan orang...

so,...aku akan pakai baju kurung bercorak batik, tapi bukan batik...hehehe...boss tak perasan nya.

oh...and malam esok ada dinner plus perasmian...rasa aku, aku nak skip je dinner tu. majlis2 rasmi dan berprotokol ni sangat tak sesuai dengan jiwa aku yang bohemian ni...

aku...bohemian?...apa tu...:-D...ala...lupa nak gosok baju...

Saturday, 23 May 2009

thepatung says...



masa tidak memadamkan kenangan
manusia yang memadamkan kenangan
manusia juga yang memadamkan manusia lain
life's too short for misguided heroics

Thursday, 21 May 2009

Hikayat Raja Pasai...ini bukan book review

Lada siapa dibangsalkan
Selama lada sekerati
Pada siapa disesalkan
Tuan juga empunya pekerti
pg 63

wah, terlalu sekali ahmak budiku!
karna perempuan seorang, saudaraku kuturunkan dari atas kerajaannya dan menterinya pun kubunuh.
Sultan Malikul Mansur, pg 32

...sultan itu tiga puluh anaknya, dalam pada itu yang seibu sebapa lima orang, tiga orang laki-laki, yang pertama namanya Tun Beraim Bapa, kedua bernama Tun Abdul Jalil, ketiga bernama Tun Abul Fadil, dan dua orang perempuan, seorang bernama Tun Medam Peria dan seorang bernama Tun Takiah Dara.
pg 35

Tetapi akan sultan itu terlalu ia berahi akan anaknya yang bernama Tun Medam Peria dan Tun Takiah Dara itu; maka pada suatu hari, Sultan Ahmad semayam dihadap segala menteri dan hulubalangnya, maka baginda bersabda..." Jika seorang bertanam tanaman, siapa yang harus dahulu makan dia?" Maka Tun Perpatih Tulus Agung Tukang Sukara pun berdatang sembah, " Ya Tuanku Syah Alam, jikalau kami yang diperhamba ini bertanam tanaman, orang lain juga harus dahulu makan dia, lagi terlalu besar pahalanya mendahulukan jamu itu," karna Tun Perpatih Tulus Agung Tukang Sukara itu tahu ia akan kias kata raja itu. Maka baginda pun murka akan Tun Perpatih Tulus agung Tukang Sukara itu.
pg 36-37

Maka dalam suatu hari, Tun Perpatih pun menyuruhkan seorang perempuan memberitahu Tun Medam Peria dan Tun Takiah Dara akan perkataan sultan bersabda itu...Maka Tun Medam Peria pun menyuruh memberitahu saudaranya Tun Beraim Bapa di Tukas. Maka tatkala kedengaranlah khabar itu kepada Tun Beraim Bapa, maka ia pergilah dengan segeranya ke Pasai ...disuruhnya kedua saudaranya memakai lalu dibawanya ke Tukas. Maka Seri Sultan pun marah berdendamkan Tun Beraim Bapa, sebab membawa kedua saudaranya ke Tukas itu.
pg 37


Ayuh Dara Zulaikha Tingkap bergelar Derma Dikara! Rahsiaku ini jangan kau perkatakan kepada seorang jua pun, jikalau Si Beraim Bapa tiada ku bunuh, kerajaanku jangan kekal dan bau syurga pun jangan ku cium.
Sultan Ahmad, pg 41

Diamlah tuan2 sekalian, karna Si Beraim Bapa sekali2 tiada ia mahu derhaka, jikalau Si Beraim Bapa mahu derhaka, jika Pasai se-Pasainya, jika Jawa se-Jawanya, jika Cina, se-Cinanya, jika Siam, se-Siamnya, jika Keling, se-Kelingnya, tiada dapat melawan Si Beraim Bapa. jika tiada aku kerajaan di dunia ini, di akhirat pun aku peroleh juga.
Tun Beraim Bapa, pg 48

Maka sabda sultan kepada mereka itu, " Hai kamu orang seri perbuatkan aku ubat hangat karna anakku Si Beraim Bapa bekas ia menyelam kalau-kalau ia dingin." Maka orang seri pun berbuat peniaram. Maka dibubuhnya dalam peniaram itu racun...Maka sabda baginda, " Pergilah kamu hantarkan ubat hangat ini kepada anakku karna ia dingin bekas menyelam itu."...Apabila sampailah kedua mereka itu kepada Tun Beraim Bapa serta katanya, " Inilah ayapan daripada paduka ayahanda ubat hangat karna tuanku dingin bekas menyelam."
pg 53

Maka Tun Beraim Bapa pun tahulah akan racun itu... " Jikalau ku makanan ini nescaya matilah aku, jikalau tiada ku makan nescaya derhakalah aku, tetapi baiklah aku mati daripada nama derhaka."

Maka diambilnya peniaram itu sebiji lagi, maka handak dimakannya, maka tatkala itu dilihat oleh Tun Medam Peria hal yang demikian itu, maka deperebutnya daripada tangan saudaranya lalu dimakannya, maka ia pun lalu matilah. Maka diambilnya sebiji lagi, maka diperebut olah saudaranya yang bernama Tun Takiah Dara lalu dimakannya, maka ia pun lalu mati...Maka Tun Beraim Bapa pun mengambil peniaram itu, lalu dimakannya yang tinggal daripada dimakan oleh saudaranya itu...Maka diambilnya lembingnya, lalu dilontarkannya. Maka katanya, ..."Hai mamakku Malik Akasan di mana lembing hamba itu jatuh, disanalah hamba ditanamkan."
pg 55-56

Maka Tuan Putri Gemerencang pun berdatang sembah, " Ya Tunku Syah Alam, ...karna rupa Tun Abdul Jalil anak raja benua Pasai itu pada hati hambamu tiadalah dapat patik kelupai barang seketika jua pun, dan karamlah rasa patik dalamnya. seperti kata syair:
Telah didatangkan atasku percintaan, jikalau percintaan didatangkan atasku segala hari ini seperti semalam jua adanya. "
Radin Galuh Gemerencang, pg 59

...Setelah didengar Sultan Ahmad, maka sultan pun tiada lah lagi karar hatinya daripada hendak membicarakan daya upaya membunuh Tun Abdul Jalil itu jua pada siang dan malam.... "...jikalau Si Abdul Jalil tiada ku bunuh kerajaanku jangan kekal dan Tuan Puteri Gemerencang pun jangan ku peroleh." ...maka Tun Abdul Jalil disuruhnya bunuh. Maka dibunuh oranglah ia.
pg 60

Hatta beberapa lama antaranya, maka kelengkapan Raden Galuh Gemerencang pun datanglah ke laut Jambu Air itu....orang dalam jong itu pun bertanya, katanya, " Apa nama negeri ini?" Maka sahut orang mengail itu, " Adapun nama negeri ini Pasai." Maka kata orang dalam jong itu, " Apa ada khabar dalam negeri ini?" Maka sahut orang mengail itu, " Adapun khabar dalam negeri ini badak makan anaknya." Maka kata orang dalam jong itu,
" Tiada kami tahu apa ertinya katamu itu."
" Adapun ertinya, ...
pg 60

reference: Jones, Russel, Hikayat Raja Pasai, 1999, Yayasan Karyawan dan Penerbit Fajar Bakti sdn bhd, Kuala Lumpur

aku...akhirnya Pasai ditawan Majapahit...

Monday, 18 May 2009

rama-rama putih - 2

aku terjumpa bangkai rama2 putih di tepi kaki meja aku pagi ini...

sedih...




kenapa kau kembali
bukan kah sudah aku katakan
tempatmu bukan disini
kenapa kau kembali...

atau mungkin
kau tidak pernah pergi...
aku...maafkan aku rama-rama putih...

Sunday, 17 May 2009

bahteraku...if i were on a sinking ship



WHO'S AFRAID OF THE BIG BAD WOLF....




if i were on a sinking ship
who would i save



andai bahteraku karam
apa yang akan aku lakukan


if i were on a sinking ship
i would give my life to safe them



andai bahtera ku karam
biar aku saja yang mengiringi









kapal yang sudah tenggelam
jika di angkat
dan dibaiki
pasti satu hari
boleh kembali melawan arus...










aku...membujur lalu, melintang patah...

Thursday, 14 May 2009

rama-rama putih


khamis: 14.05.09

aku memasuki ofis aku seawal jam 7.50 pagi. terus duduk di kerusi, aku dapati ada seekor rama2 berwarna putih sedang terbang di tepi lampu. kemudian terbang pula mengelilingi aku, sebelum hinggap di dinding dihadapan ku...

bila si rama2 putih ni masuk ke ofis aku...? mungkin sewaktu aku membuka pintu, ia masuk tanpa aku sedari...mencari perlindingan barangkali, kerana di luar masih lagi gerimis....

apa mahu mu wahai rama2 putih? mahu aku ambil gambar mu...ok...diam2 disitu...mahu aku ceritakan tentang hidupku...tentang patung dan tasik indah yang beracun? tentang bayu dan ribut? tentang ombak dan laut? tentang bulan dan pungguk? tapi kau sudah tahu itu semua...

aku kagum melihatmu rama2 putih...walau sayapmu rapuh sekali, kau tetap boleh terbang tinggi...you have the heart of a lion...

tapi tempat mu bukan disini...disini cuma ada sang patung...dan habuk2 kertas, serta udara yang dinyamankan oleh penghawa dingin...tiada bunga-bungaan untuk kau hisap madunya, tiada daun untuk kau bersembunyi, tiada cahaya matahari untuk mengeringkan sayapmu...cuma ada cahaya artificial lampu flourescent...


keluarlah rama2 putih...
bermain lah bersama teman2 mu
jamgan kau risaukan aku...
ceritalah pada teman2mu
ceritalah pada bunga
pada hijau rumput
pada titisan hujan...

tentang sang patung...
pergilah rama2 putih
bawalah impian dan anganku
terbanglah setinggi yang kau mampu
dan lepaskan impian dan angan itu
agar hanyut di bawa angin
jika suatu hari
angin meniup impian dan angan
kembali ke tempat asal
ketahuilah wahai rama2 putih
patung masih tetap disini
tetap berdiri
sentiasa tersenyum...
aku bangun lalu membuka sedikit pintu ofis...dan menyambung kerja ku di meja. lima minit kemudian, aku memandang ke dinding...rama2 putih tiada lagi...

aku...you know I can't fly, on the wings of your love...

Wednesday, 13 May 2009

makhluk tuhan paling seksi?...

kamulah makhluk tuhan
yang tercipta yang paling seksi
cuma kamu yang bisa
membuatku terus menjerit


lagu ni sentiasa berjaya menghiburkan hati aku....membuat aku ketawa dan tersenyum...

tadi pagi...on the way to work, keluar lagu ni kat radio...dah lama tak dengar...tapi still aku ketawa mendengar liriknya yang propa...ahaha

aku...kau pandai tulis puisi?...confirm sexy....:-D

Tuesday, 12 May 2009

comedy of error


hari sabtu, aku hantar kereta aku untuk di servis. memang dah overdue pun...so..terpaksalah.


seperti biasa... if I have to do something that requires me to sit and wait for a certain amount of time, I always take a novel with me. Its not like I absolutely love reading , but I hate making polite conversation or engage in pointless small talk with strangers. anti-social? Memang pun...


Tapi, ada jugak orang yang tak faham2, dah nampak aku sedang membaca dengan penuh konsentrasi pun still nak buat conversation...


dalam hati aku rasa nak menjerit ...

'Don't bloody talk to me!!!'...tapi aku just senyum dan jawab la dua tiga patah...


Buku yang aku bawa kali ni bertajuk "P.S. I love you", oleh Cecilia Ahern...not my usual genre...sebab tu tak habis2 baca sampai sekarang... but I have nothing else to read...huhuhu.


Ceritanya mengisahkan kehidupan seorang wanita yang telah kehilangan suaminya...about how she tries to deal with it and get on with her life...


yeah... sounds very familiar...


so familiar that I could almost identify with what the character was going through.


saja nak share dengan kau orang salah satu dillema yang dihadapi oleh Holly (the main character)...which....I face also...seriously...


ini part di mana kawan2 Holly sibuk bertanya kenapa dia jarang bercakap mengenai Gerry (her dead husband).


Holly paused for a while and looked out into the black sea.


'I don't know how to talk about him.' She paused again.

'I don't know whether to say "Gerry was" or "Gerry is".

'I don't know whether to be sad or happy when I talk about him to other people.'

'It's like if I'm happy when I talk about him, certain people judge and expect me to be crying my eyes out.'

'When I'm upset when talking about him, it makes people feel uncomfortable.'


TRUE...Aku dah biasa dengan situasi begini.


I really, seriously, absolutely hate it when somebody asks whether I'm married. Most of the time I just want to say NO...but my conscience would not let me do that.


So, tragically, my answer is always...I WAS...etc, etc, etc...


and I'll wait for their shocked expressions......which I always get...


then... I'll wait for them to make up their minds whether to say...


'So sorry to hear that' or ' you are a very brave woman' or something of that nature...hehehe...


I could actually see their confused but sympathetic minds mechanically trying to work out how to react...


brain : let's see...you have three options...one...be sympathetic. Two...be supportive. Three...pretend you suddenly went deaf...


hahaha...I could die laughing.


Most of the time, they would mumble something which sounded sympathetic and then went silent...looking like they wished the ground would suddenly open up and swallow them...


FUNNY HUH?

It always ended up with ME trying to make THEM FEEL BETTER by saying ...

tak pe..Dah 14 tahun...( again the shocked expression), I dah biasa...bla...bla...bla...


and if they say...wah, dah 14 tahun...awak tak nak cari ganti ke?...


I would just smile and proceed to re-arrange their faces...

aku: kesian dia orang kan...

Saturday, 9 May 2009

kategori 6...beyond control



aku sudah bosan menjadi pelakun dalam drama kehidupan orang lain.



I QUIT!!!



terpulang bagaimana kau mahu mengingati aku...

aku tak kisah...

asal saja kau ingat yang aku pernah muncul dalam hidup kau...

itu pun sudah cukup...



I'm just a breeze

that blew into your life

and must now

blow out of your life



you can't see the breeze

but you can always feel it





tapi AWAS!!!




BAYU
BOLEH BERTUKAR
MENJADI


RIBUT TAUFAN...kategori 6



aku...masih bayu lagi...

Wednesday, 6 May 2009

one liners - edisi stress buster

women don't want to hear what you think.
women want to hear what they think,
in a deeper voice...bill cosby



a guy knows he's in love when he loses interest

in his car for a couple of days...tim allen


a bank is a place that will lend you money.
if you can prove that you don't need it...bob hope


if you haven't got anything good to say about anyone,
come and sit by me...alice roosevelt longworth


it's not that I'm afraid ti die,

i just don't want to be there

when it happens...woody allen


a cynic is a man who,
when he smells flowers,
looks around for a coffin...h. l. mencken


If winning isn't everything,
why do they keep score?...vince lombardi


I told my doctor I broke my legs in two places,

he told me to quit going to those places...henny youngman


It's so simple to be wise.
Just think of something stupid to say
and then don't say it...sam levenson

when I was born,
I was so surprised,
I couldn't talk for a year and a half...gracie allen


have you noticed that

anyone driving slower than you is an idiot

and anyone driver faster than you is

a maniac?...george carlin


why do they call it rush hour
when nothing moves?...robin williams

from: Reader's Digest, Laughter is the Best Medicine, 2006, The Reader's Digest Association Inc. NY

aku...:-)

beyond dumb

IF YOU SAY THAT
SOMETHING IS NOT RIGHT
MAKE SURE
YOU'VE GOT A SOLUTION FOR IT...
DUH.......
aku...rasa macam nak bunuh orang je...

Sunday, 3 May 2009

kuehbakar dan mencari indah


semalam aku berjumpa dengan sahabat blogger...kuehbakar...hehe...
kebetulan dia datang ke Kuantan untuk perkahwinan adiknya, so, petang itu, sewaktu dia singgah di Teluk Cempedak on the way balik ke KL, aku pergi jumpa dia...tak jauh dari rumah aku pun...lebih kurang 5 km je...jalan straight je dari rumah aku...terus sampai TC...
actually, jumpa kat TC ni, plan D, setelah plan A, B, dan C tak jadi....murphy's law...kan...ahahaha

lagi pun, katanya, nak beri sebuah buku pada aku...

cute rupanya si kuehbakar ni...kecil dan comel...
aku kategorikan semua orang yang lebih rendah dari aku...ie...kurang dari 166cm sebagai kecil...unfair generalization...but what the heck...
dan rasa aku, dia ni agak pemalu sikit...itu impression yang aku dapat, mungkin tak betul
anyway, kami jumpa sekejap je...around 15 minutes, just untuk dia beri buku pada aku...
tapi, yang penting, walaupun cuma 15 minit, dia bukan lagi sekadar sahabat maya bagi aku...dia sudah menjadi sahabat realiti yang comel....:-)


buku apa yang kuehbakar beri pada aku?
tajuknya...Mencari Indah oleh Lim Swee Tin...cetakan pertama 2009 ok...

gambar cover ni aku ambil dari internet, sebab entah kenapa, bluetooth device kat comp aku tiba2 hilang...boink terus aku ...



buku ni adalah kumpulan puisi yang di tulis oleh Lim Swee Tin, seorang penyair dan deklamator puisi yang juga merupakan Professor Madya Kesusasteraan Melayu di Universiti Putra Malaysia. further info...google...

basically, puisi didalam buku ni terbahagi kepada 3 kumpulan, dibawah 3 tajuk utama...ie: Mencari Indah, Cerita dan Di Bawah Langit Yang Sama....Ya aku dah habis baca...sebab tu aku boleh buat review...

secara ringkas...

puisi2 dibawah tajuk Mencari Indah adalah bertemakan rencah serta misteri kehidupan dan pengalaman, Cerita pula membawa puisi2 tentang perjuangan yang bertemakan kemerdekaan, budaya, seni serta bahasa tanahair dan Di Bawah Langit Yang Sama adalah kumpulan puisi yang menceritakan tentang kehilangan cinta sesama manusia akibat dari kerakusan kuasa serta ketamakan harta.

tanpa menggunakan bahasa yang terlalu abstract, bagi aku, puisi2 Lim Swee Tin agak straightforward serta mudah difahami.

ok...cukup. ini aku letakkan dua dari puisi2 yang aku consider sebagai favourite dari buku ini...




Mencari Indah
(di bawah tajuk Mencari Indah)
Dalam kabus-Mu...aku berjalan
aku mencari...susur laluan
tunjukkan aku...manakah haluan
apakah sedang
aku ke selatan

langkahku ini...berpalit keliru
menanti pasti...darinya waktu
turunlah angin...dingin menderu
damaikan aku
dihujungnya ragu
siapa akan...bisikkan padaku
di sini bukanlah
penentu
akan sebuah pencarian itu
tenanglah akhirnya
malamku
dalam hujan-Mu...tunduk berserah
di dalam cermin...merenung wajah
rambut kusutku...kusentuhi basah
hidup ini
sesungguhnya indah
Kita Masih Punyai Malam Untuk Bermimpi
(dibawah tajuk Di Bawah Langit Yang Sama)
Telah
hidupmu ditakdirkan
terisi tangis rintihan
nasib menjadi mainan
kasih dan sayang...berbalam.
sudah
kususuri jalanan
tika debu berterbangan
senja merah kejauhan
kemanusiaan...sirna hilang
pagimu
disajikan peluru
siang
angin bawa khabar pilu
disana letupan bergema
cinta kini
diberi makna berbeza
Wajah
di mana-mana teduh
di tengah hidup mengaduh
o, esokmu apakah janji
kita masih ada
malam untuk bermimpi
cited in:

Lim Swee Tin, Mencari Indah, 2009, Citra Kurnia Enterprise, Selangor,

aku...thank you kuehbakar

Saturday, 2 May 2009

aku bergantung pada awan...by my fingertips

aku bergantung pada awan
bergantung pada hujung jari
I'm hanging onto the clouds
by my fingertips
aku
mengutuk angin
mengutuk lautan
mengutuk cahaya bulan
yang seolah berkata
tempatku bukan disitu
I curse the wind
curse the sea
curse the moonlight
wishing they would stop mocking me
and just let me be
aku bergantung pada awan
bergantung pada hujung jari
I'm hanging onto the clouds
by my fingertips
di bumi aku melihat
selautan wajah2 tersenyum
jutaan tangan menggapai ke arah ku
seolah berkata
turunlah
kami akan menyambutmu
way beneath I could see
a sea of smiling faces
thousands of helping hands
beckoning me
come back tu us...
namun....
masih aku bergantung pada awan
walau hanya dengan hujung jari
I still hung onto the clouds
by the very end of my fingertips
dan...
jika tewas pada graviti
saat aku hampir terhempas ke bumi
benarkah mereka akan menyambutku
and
when gravity finally claims me
before the earth gets to lay its hands on me
dare they be my safety net
atau
mereka hanya akan melihat
sambil tersenyum
dan berbincang tentang politik...
or
would they
with a smile plastered on their faces
mutter...poor thing
and go on to talk about politics
maka
aku terus bergantung pada awan
bergantung pada hujung jari...
so
I shall keep hanging onto the clouds
by the strength of my fingertips....

Friday, 1 May 2009

hidupku adalah puisi-9

puisi2 mu...

re:ini puisi kamu, Wahyu...




puisi mu puisi ku...
puisi mu indah
puisi ku sampah
tapi aku terus bpuisi
sprt ko juga...
a.b geldofg

aku baca puisimu
kalaupun hati selalu gundah

aku baca puisimu
kalaupun jiwa kembali indah

aku baca puisimu
ya, aku selalu baca puisimu...
addyaholix

from now on - laksmi pamuntjak


with what feet do I walk the near and far that spans
the blue trace of life before this?
with what lips do I taste the fear in the mouths of
respectable girls, who say, take me, for you are different?
with what eyes do I look at my children, blue babies birthing
before the horizon that is the body of their mother?
with what nerve do I feel a caress that isn’t some jackass
wet dream, like eternal earthlight on my loins?
with what voice do I say I won’t forget, to the faces I’ve lain
next to, who stain the blank air with reflections of my own?...
wahyudi my


re: look into my eyes...ini bukan iklan Dunhill




mata itu mampu mengeluarkan kata-kata..bicara mata tak mampu untuk menipu..walau apapun bicara lidah..

kerana pandangan mata..manusia tergoda..manusia membenci..kerana mata juga manusia alpa...
niena kierana

cinta bukan cuma dari mata.
cinta datang dari hati.
paling indah kalau datang dari mata hati...
addyaholix

orang buta.. mereka bercinta menggunakan mata hati.. mata hati untuk menilai dan menelaah manusia sekelilingnya.. dengan "melihat" melalui cara mereka sendiri.. kadang-kadang..


kita yang celik ni.. hanya menggunakan mata untuk jatuh cinta tanpa melihatnya menggunakan mata hati.. and akhirnya.. mata yang melihat itu tersalah pandang hingga tercetusnya perpisahan..


tidak kira buta atau celiknya kita as manusia.. mata hati lagi berguna dan bermakna dari hanya menggunakan mata.. dan bersyukurlah kita yang celik ni.. kerana dibagi kelebihan 2 mata untuk menilai dan melihat orang lain.. dan kalau dipikirkan logik..pastinya kita yang celik ini akan lebih tahu dan pndai menilai dari mereka yang buta dan hanya ada mata hati... niena kierana



mata hati ini tidak semua yang celik memilikinya dan mungkin ada yang tidak sedar dia memiliki mata hati ... niena kierana

dari mata turun ke hati...gua klasifikasikan sebagai nafsu... aloy_paradoks

CINTA itu subjektif, tiada istilah sains yang mampu mengupas jiwa yang lara jiwa yang suka. Pengertian CINTA akan hadir dalam pelbagai sebab namun kuncinya adalah TAKDIR.
Ini bukan TAKDIR berserah, ini TAKDIR yang disuratkan pada satu alam yang bukan milik kita...
~~~ kay ~~~


otak dan mata tiada interaksi, mata interaksi dengan graviti...
cinta yang berinfeksi dari mata terus berevolusi ereksi.

Cinta apaan itu?...DrSam

Aku lihat mata
Kemudian aku tilik senyuman
Antara mata dan senyuman
Siapakah yang benar?
Mata atau senyuman itu?
Benarnya, mana satu terjemahan dari hati?
Kerana aku lihat ada konflik
Antara mata dan senyuman...
adibah

re: senyuman mu...


Senyum mu....
manis...
dah tawar...

Senyum mu...
tidak bisa di perhatikan...
tidak bisa di hilangkan...
tidak bisa di tandingi

Dan senyum mu,
Adalah tidak terkira harganya....
Dato Paduka Masri

kalau pon senyum itu kamu tak pernah nampak.
senyum itu tetap yang paling indah...
addyaholix

aku xpernah nampak senyummanmu..
kerna senyummu bukan milik aku...
BudAk hijAu

aku...hugs...

hidupku adalah puisi-8

responses yang merangsang minda dan emosi aku...hehehe



re: imej matahari pagi di UMP

tetiba rasa merindu...sedangkan DIA dekat di sisi...jumapx



re: wilayah selepas hujan

aku tk pernah nmpak snyuman mu...
tapi aku dpt mrasai suka dn duka mu... a.b geldofg


re: jangan...

tak salah untuk mencoba, kerana dengan cobaan kita akan tahu akhiranya.. namun..sebelum mencoba..sediakan diri sekuatnya... niena kierana

hidup penuh dengan luka2 la cabaran
sapu luka dengan ubat
itulah pengubat duka... joegrimjow

apa yang boleh kukatakan..
ini semua kuasa tuhan..
aku sudah mencuba,
tapi tidak berjaya.

kau dan aku,
terjauh jauh berbeza.
sungguh jauh bezanya.
bagaikan dalam mimpiku.
biar aku mengkhianati cinta,
asalkan jangan aku mengkhianati bahgia...
kerana itu lebih celaka... aloy_paradoks

usah kamu mengharap,
kalau kamu takut pada kemungkinan.
usah kamu tunggu cinta,
kalau kamu takut pada kecewa...addyaholix

bagi gua sebenarnya banyak perkara dalam hidup ini yg sering tersasar.
hari ini kita bercinta,, esok belum pasti..sbb kita mula merasakan ada sesuatu rasa tidak enak yang hadir.. mungkin pasangan kita rupanya tidak sesuai dengan kita.. bukan tidak bagus,, tapi tidak sesuai. dan ada sbb sbb lain yg tak dpt dielakkan...aloy_paradoks

kamu bukan pengecut, kamu cuma takut berdepan dengan kemungkinan yang kamu sendiri tak tahu. itu lumrah manusia. cuma jangan mengalah sebelum kamu mula berjuang...addyaholix

re: seize the day...

gua sudah puas menjadi yang terlewat..tak mahu lagi... aloy_paradoks

untuk apa kamu hidup hari ini kalau bukan untuk harapan hari esok.
esok akan selalu ada untuk kita semua. jangan putus untuk berharap. jangan letak diri kamu di penghujung jalan mati. terus hidup ... addyaholix

aku... :-)

hidupku adalah puisi-7

tambahan koleksi puisi dan mutiara kata dari sahabat2 bloggers...


hati terluka..
hati kecewa..
kenapa dia yang menyinari kini menghilang..
apa salah..
apa dosa..
mungkinkah ini takdir buat ku??
yang pergi terus berlalu..
apa yang pasti..
kebahagiaan ku yakin muncul jua..
tapi bila dan dimana..
ku biar terus dipersimpangan..
munculnya dia bukan ku pinta..
kerana hati masih pada yang lama..
siapalah aku..
menolak kuasa...
pintu hati tertutup kini..
kuncinya entah dimana..
ya..selongkarlah pelusuk mana pun..
tiada siapa dapat menemukannya..
kerana aku jua tercari kilauannya
petunjuk cuma satu..
"berdoalah semoga pintu hati ini akan terbuka"
lalu..
keajaiban cinta bisa membukanya walaupun tanpa kunci berkilau itu..
kebahagiaan milik tiap insan..
begitu juga aku... niena kierana

cinta selalu datang tanpa diundang.
dan cinta selalu hilang bila hati mula sayang.
tapi cinta tetap momen paling indah.
kerna cinta tetap cinta.... addyaholix
cinta itu seperti sinar matahari,
memberi TANPA mengharap kembali,
TIDAK MEMILIH siapa yg ia sinari,
yang MEMBERI KEHANGATAN di hati... ~~~ kay ~~~


putus cinta itu sakit
(jika kita benar menyinta)
jatuh cinta juga sakit
(sakit rindu mmg tak tertanggung)... aloy_paradoks
Setia itu penyeksaan
Kerana bila si setia itu kecewa
Hilanglah jiwa
Hilanglah rasa
Akhirnya tidak sedar
Pintu hati diketuk lagi
Kerana jiwa dan rasa
Menjadi tuli... adibah

cinta itu anugerah.
hargailah setiap anugerah yang diberi
kerana tak semua yang diberi
akan dapat berulang-ulangkali.... ~~~ kay ~~~
itu indahnya cinta.
buat kamu ketawa.
buat kamu menangis.
buat kamu suka.
buat kamu kecewa.
buat kamu rindu.
buat kamu runsing.
buat kamu gila.
itu indahnya cinta... addyaholix


aku...love you lots...