Tuesday, 28 April 2009

mercury rising.....


selasa: 28. 04. 09

ok...I'm off to N9...meninggalkan bumi Darul Makmur tercinta...menuju ke arah marahari tenggelam...huhuhu...

sambil dengar lagu matahariku...

dengarlah matahariku... suara tangisanku
ku bersedih...kerna panah cinta menusuk jantungku

ucapkan matahariku...puisi tentang hidupku
tentang ku yang tak mampu...menaklukkan waktu...

alamak...emo pulak...

ok la...nak memecut di lebuhraya....stress level tahap 1 and rising fast...huhu

aku...jangan rindui aku... :-)

Monday, 27 April 2009

kerna terpaksa?...you bet...

isnin: 27. 04. 09

esok aku terpaksa ke N9 bersama warga Pusat Bahasa Moden dan Sains Kemanusiaan, UMP, untuk program

KURSUS KECEMERLANGAN DALAM PEMBINAAN PASUKAN KERJA (EXCEL TRAINING RESORT LENGGENG NEGERI 9) 28 - 30 April 2009

terpaksa pergi, walau aku tak mahu, kerana aku gagal memberi alasan yang rasional kenapa aku tak boleh pergi...

i guess, the fact that my 3 children will be home alone...and i mean alone...just the three of them at home...thats not rational enough,...also the fact that I'm the one who sends them to school every day...seems to be totally irrelevent...

ok...to be fair...sebab sebenarnya ialah aku memang tak berminat untuk pergi, sebab tempatnya terlalu jauh...yang lain2 tu cuma alasan semata2...

anak2 aku ok je tinggal bertiga kat rumah...mereka semua memang tabah dan independent...aku je yang agak kurang tabah...huhuhu...and Lily boleh hantar adik2nya ke sekolah sewaktu aku tak ada...tak hendak seribu dalih...kan?

aku dah bahagikan tugas2 mereka...

Lily is in charge of food and transportation...ie: pastikan ada makanan di rumah...kalau malas masak, beli, dan hantar adik2 kesekolah pada sebelah pagi.

Jamee is in charge of housekeeping...dia memang suka kemas2 rumah ni...

Izat is in charge of the garden...ie:...siram pokok bunga...hehehe


so...esok aku akan tinggalkan anak2 ku di tangan takdir...aku yakin, takdir tak akan berlaku kejam terhadap mereka...dan aku tahu, kau juga sedang memerhatikan mereka...kau akan jaga mereka kan?

aku...guardian angel don't fail me now...


kita hanya merancang...

Saturday, 25 April 2009

lagu ni buat aku menangis...

lirik dan irama lagu ini menghiris perasaan aku...kenapa ya...

lagu: sebelum aku mati
artis: Michael Says


Aku


tetaplah aku hinggakan ajalku
Kanku tunjuk satu bagian hidupku...Hatiku didadamu..



Kamu..


menemaniku tempat kumengadu
Dan tawa indahmu di ujung dukaku .. kisah kita kan berlalu


Waktu dan waktu berlalu dan akan kutinggalkan kamu
hingga saat nya kan ajal menjemputku aku kan pergi


meninggalkanmu..


menghitamkan hatimu..


sungguh tertutup tangis hingga
hentikan waktu


dengarlah aku


dengar lirih hatiku


dekaplah aku.. sayang…


dan aku mati…


aku...serangan melancholy tahap dewa...huhuhu....

Friday, 24 April 2009

fallen...

i was on the highwire
and
i made
the mistake
of looking down
I FELL
hurts like hell

Tuesday, 21 April 2009

kabus...alam mimpi...beyond words

selasa : 21.04.09 : 8 am

pemandangan sekitar UMP...selepas hujan...

kabus...memelukku selembut sutera....
dingin...membelaiku seindah mimpi...
tenang...menyapaku bak buluh perindu...
indah...beyond words...

aku tersenyum...






































aku...ini memang kabus...bukan jerebu...hehe...KL mampu?...hahaha

Sunday, 19 April 2009

Out goes the lecturer - kalau aku?

this is from an email i received...


A UNIVERSITI Sains Islam Malaysia lecturer who passed only four out of 157 of her law students claims she was forced to resign so that the university could protect its reputation, Kosmo! reported.

Nor (not her real name) said the reason she left was because she could not stand the pressure from the university management on her to give “sympathy marks.”

“How am I to give extra marks if the marks they got is what they should be getting?” she said, adding that her downfall started when she received a show-cause letter on why so many students had failed.

She was then criticised by her superiors, who also wanted her to add marks based on attendance so as to reduce the number of failures.

“I stood my ground. How could I give them marks for that when it is their responsibility to show up for classes?” she added.

The university declined to comment.

aku...bukti kecemerlangan pendidikan???...you go girl!!!

truth n lie

most of the time
lies
are more beautiful
than
the truth

Friday, 17 April 2009

lelaki dan angka - # 1

seorang lelaki boleh menyukai wanita selama
satu minit
dan kemudian melupakannya.
sumber : Maskulin, Vol 91 , April '09
aku...typical

Thursday, 16 April 2009

haru biru - pt 2 : a dose of reality?

you know my name
but
do you know who I am?
do you what I am?
I am not an idealist, anti-capitalist, anti-establishment.
I am none of those,
and
I am all of those.
Saat Sungai berhenti mengalir,
laut berhenti brombak.
beku seperti salju,
dingin diiringi hembusan angin.
Aku, yang bersama waktu telah mengiringi dirimu,
kini kan berpisah
,saat itu kan ku terbang ke langit
agar semua tahu
hujan yang membasahi bumi saat itu
adalah air mata ku...
aku, yang bersama waktu menyayangi dirimu,
kini kan berpisah...
how I wish a storm would come now and drown me

Wednesday, 15 April 2009

ter 'best' dan ter 'cute'


Best...aku dapat chocolate...student aku yang beri...Najiha namanya...student electrical and electronics...thank you love...
katanya sebab madam lecturer ter 'best' dan
ter 'cute'....hehehe...ter 'best' tu ok lagi...ter 'cute?"...erk...
aku...perempuan kat UMP memang semua cute...hehe

Tuesday, 14 April 2009

the state of my brilliant mind-beyond help

song: mediate
arits: INXS


HallucinateDesegregateMediateAlleviateTry not to hateLove your mateDon't suffocate on your own hateDesignate your love as fateA one world stateAs human freightThe number eightA white black stateA gentle traitThe broken crateA heavy weightOr just too lateNow devastateAppreciateDepreciateFabricateEmulateThe truth dilateSpecial dateThe animal we ateGuilt debateThe edge serrateA better rateThe youth irateDeliberateFascinateDeviateReinstateLiberateTo moderateRecreateOr detonateAnnihiliateAtomic fateMediateClear the stateActivateNow radiateA perfect stateFood on plateGravitateThe Earth's own weighDesignateyour love as fateAt ninety-eightwe all rotateLiberate

Monday, 13 April 2009

one hundred percent?

WHEN
A WOMAN SAYS
' I LOVE YOU 100% '
IT MEANS
SHE LOVES
YOU AND ONLY YOU
WHEN
A MAN SAYS
' I LOVE YOU 100% '
HE STILL
HAS ROOM TO
LOVE ANOTHER WOMAN 100%

Sunday, 12 April 2009

ini puisi kamu, Wahyu...

ini puisi yang aku janjikan pada favourite poet aku...si Wahyudimy yang elusive...gitu...hehe


aku membaca puisimu

Aku membaca puisimu
Dan aku berada di tengah2 penderitaan
Sebuah bangsa

Aku membaca puisimu
Dan aku merasa kehampaan dan kesakitan
Sebuah kemiskinan

Aku membaca puisimu
Dan aku sedang berjuang untuk mewarnakan kembali
Sejarah bangsa ku

Aku membaca puisimu
Dan aku seorang anak muda yang insignificant
Di tengah kota metropolitan

Aku membaca puisimu
Dan aku ingin sucikan kembali erti cinta
Yang telah dicemari

Aku membaca puisimu
Dan aku tahu kau bukan
Sekadar penulis picisan

dreaming (tell me)


song : Dreaming (tell Me)
artist : Yngwie Malmsteen
Shades of night, fall upon my eyes
Lonely world fades away

Misty light, shadows start to rise
Lonely world fades away.

In my dreams your face is all I see
Through the night you share your love with me.

Dreaming visions of you
Feeling all the love I never knew.
Here we are on the crossroads of forever
Shining star lights the way.

Walk with me on the winds of time
Love's mystery is for us to find.
Dreaming visions of you
Feeling all the love I never knew.
Until that day, until the day I find you
I won't rest, I won't let go

Somehow some way, I know I'll be beside you
To warm my heart and fill my soul.


photos: sunrise...6.50am...11.04.09
location: Seri Kuantan
thepatung feat kraze...

get real

re:...look into my eyes...

the general consensus seems to favour the all time favourite phrase...

BIAR BUTA MATA
DARI
BUTA HATI...

I only have one word to say...


REALLY?
aku...mahu melihat alam, mahu melihat anak2 ku menjadi dewasa, mahu melihat kau...

Friday, 10 April 2009

look into my eyes...ini bukan iklan Dunhill

pepatah mengatakan...

dari mana datangnya cinta

dari mata turun ke hati...

wah...senangnya proses...sangat straight-forward...takde ke detour ke otak dulu, debat2kan dengan emosi, tengok pros and cons...lepas tu baru pass ke hati...hehehe

lagi best...yang

jatuh cinta pada pandangan pertama...

memang takde interaksi antara otak dan mata...yang ada cuma interaksi antara mata dan graviti...hahaha...extremely superficial bagi aku

apa pun...dalam kebanyakan hal, impression yang kita dapat adalah berdasarkan pada pandangan mata...betul ke?

mata adalah pelita tubuh...the eye is the window to the soul...look into my eyes, you will see...what you mean to me...kata bryan adams...

so...


renunglah mataku...

apa yang kau nampak?

nampak aku?

aku yang bagaimana?

aku yang kau nampak with your naked eye

atau aku yang telah kau edit menjadi imej khayalan mu

atau kau tak nampak apa2...

kerana aku...

patung yang tak punya jiwa...



dunhill... Dayat (the chronicle),
photographer...Jamee.
location...East Coast Mall
date...09.04.09



aku...nak pakai shades...:-)

Tuesday, 7 April 2009

tuesday : 07.04.09 : 7.55 am - imej matahari pagi di UMP


matahari pagi
hangatkanlah tubuhku
dingin dalam hatiku sungguh mengganggu
langitku yang kelabu
berceritalah kau padaku
tentang dia disana
katakan padanya
datanglah segera padaku
jangan sampai rindu ini menjadi beku

Sunday, 5 April 2009

the best of times


sabtu: 04. 04. 09
morning...apa yang aku buat ya...aku pun tak ingat...yang aku ingat cuma the phone call from my sis in law...subjectnya membuat aku stress, tapi sister in law aku sangat baik, cuba memujuk aku...thanks sis...

aku desperately needed someone to talk to...someone who is not a family member, yang boleh melihat situasi itu secara objective...aku called kawan aku, and it helped...thank you so much...

aku dah terlalu malas untuk berfikir...too freaking stressed to do anything constructive...aku melepak depan tv, melayan perasaan...huhuhu

tiba2 aku dengar bunyi hon kereta di depan rumah...sangka aku, budak2 bujang sebelah rumah aku tu, so aku buat tak tahu je ...then aku dengar suara memberi salam...aku keluar dan aku nampak mereka...

siapa mereka...?

mereka...azwan (life is a journey), raja (coretan seorang putera) dan fendy (ore no rekidaishi)...sahabat2 aku, juga dari ump...tapi mereka dah graduate dan dah mula bekerja pun...bila jumpa semula, baru aku sedar how much I missed them...

aku tahu mereka akan datang ke kuantan hari ni, Azwan sms aku on thursday dan friday, beritahu mereka akan ke bertolak dari kl saturday morning...tapi, sangka aku mereka akan ke ump dulu, untuk berjumpa kawan2...aku cuma tunggu mereka sms aku...

ok...since mereka dah datang cari aku kat rumah, dan ajak (paksa? hehehe) aku keluar dengan mereka...maka aku pun pergi la...kami naik kereta si putera, sambil aku kutuk2 cara dia drive...haha

fendy, aku dan azwan

kami terus ke Taman Budaya untuk menonton persembahan theatre dari kumpulan theatre Senandika UMP. Ada 3 show, satu sebelah siang dan dua lagi di sebelah malam....kami sebagai warga2 dan bekas warga ump, pergi la, beri moral support...lagi pun kami semua memang suka tengok theatre...


belakang: fendy dan raja. Depan: azwan

mereka sahabat2 yang paling lama aku kenal...

selepas Taman Budaya, kami ke megamall, pergi menonton filem Talentime...best...and of course pergi makan...by that time aku dah almost dying of starvation...

next...back to Taman Budaya...tengok malam punya show...after that, kami ambil Tito (cactus) dari M.S garden hotel, (Tito, Daoz, Jumain, Yusry, kena perform kat sana, sebab tu tak leh join kita orang) sebab kereta cuma muat seorang je lagi. the others kena balik naik bus UMP la.



by this time, semua dah lapar semula, so, kami pergi melepak kat McD di beach...bertukar2 cerita, ingat2 semula waktu kami semua selalu travel sama2 untuk pergi pertandingan debat...huhuhu...those were the days...lepas tu, mereka hantar aku balik dan mereka pulang ke UMP.


Sunday: 05.04.09

aku tak sempat jumpa mereka...mereka train budak2 debat UMP pada sebelah pagi dan akan pulang ke destinasi masing2 selepas itu...Azwan ke Politeknik Sultan Azlan Shah, Raja Ke Karak dan Fendy ke KL...aku?...tetap dibumi Darul Makmur...bila agaknya akan jumpa mereka lagi..not too long I hope.

hari ini...hujan di sebelah pagi...tapi sekarang matahari dah terbit...bila hujan ...aku rindukan matahari, bila matahari muncul, aku rindukan bulan...such is life...

our memories of yesterday will last a lifetime
we'll take the best
forget the rest
and someday we'll find
these are
THE BEST OF TIMES
styx


aku...mendung tak bererti hujan...

Saturday, 4 April 2009

wilayah selepas hujan

ini puisi yang aku, remedy, alif ba ta, cactus dan organik composed dalam kereta, on the way to Sg Lembing hari jumaat last week...refer to...obsessi sg lembing...edisi stress buster. kami main sambung2...aku buat the first line, then jumain sambung, after that tito, next line was organik and lastly daoz and on and on and on sampai habis...sekejap je...sebelum sampai pun dah siap puisi ni...
tajuk ilham dari cactus...

wilayah selepas hujan

seperti pohon kering yang tidak berdaun,
seperti itu jugalah tandusnya hati ini,
mencari kedamaian diri,
yang hilang ditelan gerhana,
kerana padaku,
damai itu ada pada senyummu.


sungai itu hampir kering airnya,
yang masih tidak mahu mengalir,
pecahkan saja empangan kepiluan itu,
agar sungai itu mampu mengalir,
dan pohon kering kembali menghijau.


angin bisikkan aku rindu semalam,
pada hangat dakapanmu,
bukan sengaja meragui bayumu,
aku cuma keliru pada desirmu.


ribut yang melanda hampir saja memusnahkan aku,
meniup kencang tubuhku jauh,
terdampar pada sudut dunia yang tidak pasti,
dan kehilangan pedoman diri.

wilayah ini walau jauh,
sudah cukup menggembirakan aku,
kerana ia memberikan aku sejuta senyuman,
walaupun epiog cerita ini tidak sama,
aku masih lagi pelakon yang serupa.
thePatung, Remedy, Organic, AlifBaTa, Cactus .

Wednesday, 1 April 2009

jangan...

usah lah kau bicara tentang perasaan jika pada hakikatnya perasaan itu tiada

jangan kau mulakan episod cinta jika kau tidak berani bersama hingga ke penghujung jalan

usah kau biar aku merana kerinduan jika kau hanya sekadar menduga

janganlah kau sentuh hatiku ini jika kau ingin melukainya

usah kau kata ini untuk selamanya jika akhirnya kau akan pergi

andai benar ini selamanya, pastinya kau akan mencuba
jangan berkata selamanya, kerna aku akan terluka