Tuesday, 31 March 2009

seize the day...

[Carpe diem, quam minimum credula postero.]
Seize the day, put no trust in the morrow!

the first time aku dengar quotation dari bahasa Latin ini adalah dalam filem Dead Poets' Society: CARPE DIEM. "Seize the day!"...dimana Robin Williams menasihatkan studentsnya supaya mengambil segala peluang yang ada pada waktu itu juga...

benar juga...kenapa kita selalu bertangguh...

Carpe Diem! Seize this moment of the sunrise and sunset, for tomorrow there may not be another moment to seize.

The point is :

jika mahu katakan sesuatu, katakan
jika mahu lakukan sesuatu, lakukan
jika mahu dapatkan sesuatu, dapatkan
sebelum terlambat dan kita menyesalinya sepanjang hidup


aku letakkan beberapa quotations yang relevan dengan idea 'seize the day'

Whether it's the best of times or the worst of times, it's the only time we've got. ~Art Buchwald

If you were going to die soon and had only one phone call you could make, who would you call and what would you say? And why are you waiting?
~Stephen Levine

The bitterest tears shed over graves are for words left unsaid and for deeds left undone.
~Harriet Beecher Stowe

Regret for the things we did can be tempered by time; it is regret for the things we did not do that is inconsolable.
~Sydney J. Harris

Present your family and friends with their eulogies now - they won't be able to hear how much you love them and appreciate them from inside the coffin. ~Anonymous

Tis better to buy a small bouquet and give to your friends this very day
than a bushel of roses white and red, to lay on his coffin after he's dead

aku...seize the day...kerana esok mungkin sudah terlambat...

Sunday, 29 March 2009

aku...? setia...?

Aku...?

Setia...?

Ya...Aku pencinta yang setia...

kerana apa...?


kerana aku tahu,
walau apa jua alasannya,
kehilangan cinta amat menyiksa jiwa.

kerana aku tak ingin lagi...
cinta bertukar menjadi air mata.

Bukan bererti aku takut

tak semestinya aku akan menolak...


pintu hatiku memang tertutup

tapi tidak berkunci...

kalau berani...
ketuklah.

tidak ku harap bulan di awan...

jatuh ke riba menjadi teman...

dia yang hentikan masa - versi niena

puisi 'dia yang hentikan masa'...versi 2...disambung oleh niena



bila dia mula memetik kamera..
kenangan tercipta..
memori terbina..

bila mula dia memetik kamera..
aku akan kekal bersama dengannya..

biarpun masa terus berlalu..

biarpun putusnya hubungan itu..

namun apa yang pasti..

bila dia mula memetik kamera...

keindahan semua terlukis........niena kierana

aku...nice one niena...:-)

Friday, 27 March 2009

obsessi Sungai Lembing - edisi stress buster









Jumaat - 27.03.2009












aku stress...takde class...duduk dalam office sorang2...emo katanya...huhuhu...betul la tu...sebabnya...errr...tak perlu la beritahu...




by 11 am, aku dah takde mood nak buat apa2...hampir termuntah aku mark assignments...by 12 noon...phone dah ran out of battery...sorry la...tak leh nak reply the last sms tu...:-)





nasib baik si cactus phone...dia call office phone...tanya whether aku nak pergi lunch dengan mereka...ie: remedy, organik, alif ba ta. aku yang sedang boink, of course la kata ok...what am I...crazy???


after lunch, aku kata aku malas nak balik office...bukan ada apa pun...ada la meeting pukul 2.30...tapi meeting tu takde kena mengena dengan aku...dan centre ada buat kursus IELTS...pun aku tak terlibat...sebenarnya, aku tak volunteer pun untuk terlibat...hehe...tak tahu kenapa aku pergi office hari ni...ambil cuti lagi bagus...cuti aku masih banyak...lepas tolak untuk golden handshake, aku kira masih ada lebih kurang 45 hari...campur last year punya la...nasib baik aku takde cuti bersalin...kalau tak...2 semester aku akan bercuti ...best tu...




anyway...atas sebab2 psychology tu, kami semua bercadang untuk ke Sg lembing lagi...our all time favourite getaway place...saja je...dia orang kata nak ambil gambar...macam tak pernah ambil gambar kat sg lembing tu...ok la...sebab kami semua memang suka ambil gambar dan bergambar...hahaha



so...lepas Friday Prayers, kami ke sana...oh ya...sebab aku pakai baju kurung warna putih dan hitam, mereka semua pun tukar pakai baju warna putih...seragam la katakan...hence...the white dominated pics...


this one...dekat muka lombong...yup...the way into the famous underground mine...i think yang paling dalam di dunia...nak tahu berapa dalam, masuk la muzeum dia...


ni gambar dengan atos aku...yes, yang accident baru2 ni...dah ok dah...




ni dekat taman gantung babylon...kata Che Am, angkor watt, kata aku, chandi borobudor, kata life is a journey...well...actually its the remnants of the once glorious underground mine...yang kedua terbesar selepas underground mine di bolivia...nak lebih info...muzeum ok...






mereka saja antara sahabat2 aku yang masih ada di UMP sekarang. yang lain2 semuanya dah graduate. bila mereka pergi, aku akan keseorangan...huhuhu





dari kiri...
Jumain (Alif Ba Ta), Daoz (The Remedy), Tito (The Cactus), Yusry (Hidupku Suku Organik).

aku... much better now...

obsessi Sungai Lembing - Sungai Rimau

Rabu - 18.03.2009


Rabu petang...no class...no meeting...


aku bersama bersama Remedy, Organik, Cactus dan Impy ke Sungai Lembing...kali ni sebabnya...Impy tak pernah sampai lagi ke Sg Lembing...katanya...



ok...good enough reason. so...after lunch kami berlima terus ke Sg Lembing...Alif Ba Ta tak ikut sebab dia ada seminar soft-skill masa tu...huhuhu...




kali ini kami ke Sungai Rimau...sebab kami tak pernah lagi sampai ke sini...cantik sekali...airnya sangat jernih dan sejuk...tenang sekali...



















aku...nak pergi lagi...

Thursday, 26 March 2009

apisz...aku bayar hutang kau...

ni puisi yang aku hutang kat apisz...




dia yang hentikan masa


Ibarat puisi dari sang pujangga
bercerita tentang harapan
berbicara tentang cita2

Dia yang memetik kamera

Juga punya bahasa sendiri
Mencipta rasa serta tafsiran
Antara hati dan akal
kejujuran dan hati budi

bila dia memetik kamera

tiada ruang untuk masa berlalu
semua menjadi diam dan bisu
yang wujud cuma saat itu
yang ada hanya senyum itu
yang kekal cuma rasa itu

saat dia memetik kamera…
masa terhenti




Wednesday, 25 March 2009

Patri...aku suka lagu ni...

aku suka lagu ni...
lagu: Patri
artis: Jinbara

Andai hati ini sang kecapi
perasaan jadi talinya
engkau memetik jari jemari
berlagu irama duka dan lara
Andai tubuh ini boneka
nalurinya benang sutera
engkau dalang mengawalnya
ketimur keutara kemana jua

aku hanya menuruti
mengikut apa saja hukuman

Andai diri ini taman tasik
sang kirana pula jiwa raganya
engkau menjaring dengan senyuman
dan mengurungkannya dari segala
namun diri ini insani
pasti ada kemahuannya
Kerna aku terpanah arjuna
sedikitpun tidakku menyesali
aku rela ditawanan
aku rela terpatri cinta suci

menarik benang dari tepung.

benang tak putus...

tepung tak berselerakan

Sunday, 22 March 2009

ukur baju di badan sendiri

entry ni aku dapat dari blog yusry...yus...baca komen dalam blog u...ok...aku share dengan semua...terguling2 aku ketawa sewaktu membacanya...hehe

**untuk isteri**

Isteriku
jika engkau bumi
akulah matahari
Aku akan menyinari mu
kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku..
Ingatlah bahtera yg kita kayuh,
begitu penuh riak gelombang.
Aku pasti akan tetap menyinari bumi
hingga kadang-kadang bumi terasa
akan silauan ku.
Lantas aku ingat satu hal
bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.
Lalu......
Relakanlah aku menyinari planet lain,
menyampaikan faedah adanya aku,
kerana sudah takdir Illahi
sinaranku diperlukan diplanetlain...
*** balas si isteri***
Suamiku,
andai kau memang mentari,
sang surya yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu
kepada segala planet yang telah TUHAN ciptakan
kerana mereka juga seperti aku
perlukan cahayamu
dan....
aku pun juga
tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu...
AKAN TETAPIIIIIIII. .
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja,
jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!!
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun
belum sanggup kau terangi.
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,
di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti...
Cuba lihat siapa dirimu...
MATAHARI
atau
lilin ?
atau jangan-jangan
cuma mancis saja!!!!!
please lah....!!!
jangan la nak berangan!!

retrieved from: http://hidupkuorganik.blogspot.com/

aku...hehehe...size does matter...errr...the baju I mean...


Saturday, 21 March 2009

hidupku adalah puisi-6

lagi dari sahabat2...

re: haru biru


walau siapa pon kamu,
kamu masih manusia.
walau siapa pon kamu,
kamu masih patung cendana.
dan sungguh dari hati kecil saya,
saya bangga punya kamu sebagai teman!
addyaholyx
pasti ada tangan yg akan menghulur dan menarik anda kembali....
en.Adam
tasik tak berombak
berjuta jiwa tersorot bisu
dalam pertanyaan suara-suara merdu
ataupun rusuh-rusuh hantu
Patung cendana
takkan tenggelam ditasik itu
kerana dua demensi, dua alam diri telah pun bersatu..
duwenk
~matikanlah perasaan jika ìa menghukum mu...~
itu bukanlah mimpi suci jika ia membebankan..-meor
wahyudimy
aku kagum kamu
bukan kerana luaranmu hampir sempurna
bukan juga perihal kamu disenangi sesiapa.
aku kagum kamu
kerana kamu mampu menjadi kamu
kerana kamu masih kamu
tapi akutakkan pernah minta jadi kamu
sebab aku tak mampu sekuat kamu....
jangan minta tidur dan tak bangun lagi
jangan minta ditinggal sendiri
jangan pula tenggelam dan tak timbul di tasik buatanmu sendiri
.kerana?
kerana patung kamu bukan patung biasa.
istimewa.
+h.a.z.e.r.i.n+
tangan itu pasti ada,,
kerana tangan Tuhan sentiasa bersama...
aloy_paradoks
ma,
senyum mu sungguh memikat,
mata mu sungguh bercahaya,
tawa mu sungguh menggembirakan,
anak2 mu memang cute.
ma,
ikhlas nya hati tidak dapat dikatakan,
ikhlasnya hati tidak dapat ditunjukkan,
ikhlasnya hati ingin bersahabat dengan mu.
Dato Paduka Masri
re:...put the glassdown today
benih yg baik
jatuh ke laut menjadi pulau
dan bila jatuh ke darat menjadi gunung....
~~~kay~~~
Fikirkan permasalahan…
Mungkinkah akan datang penyelesaian?
Simpan sahaja konflik itu…
Mungkinkah akan selesainya segala ragu?
Campak sahaja semua kemusykilan…
Mungkinkah meringankan beban?
Hidup perlu diteruskan
Diteruskan dengan matlamat
Matlamat harus pasti
Agar nanti tidak menyesali…
This Is Mine
benih yg baik
jatuh ke laut menjadi pulau
dan bila jatuh ke darat menjadi gunung....
Jatuh ke mata menjadi buta......
jatuh ke badan menjadi kurap.....
jatuh kelongkang....bau longkang jdnya....
Dato Paduka Masri
Kadang2 aku fikir kita sebenarnya tidak miliki hidup kita.
Jadi siapa sebenarnya?
wahyudimy
re:...surat chenta
biar angin...
atau bulan...
mahupun matahari...
mereka tidak mampu menyampaikan perkhabarmu padanya..
kerna mereka tahu,
utusan dari lubuk hati kamu yang lebih berharga,
lebih bermakna
lebih dinanti~
This Is Mine
Puisi Angin
Tak jenuh mengirim khabar
cerita
duka
derita
Hanya tahu berlalu tanpa suara
Khabar cinta kepadanya
apabila harapan sudah berbukit bakau
tinggi melepasi paras angin
tapi singgahnya hanya sapaan sahaja
tiada berita
Untuk sampai ke atma
bukan melalui angin
atau cahaya yang merebak luas
atau guruh mengejutkan sang kubur
atau pendusta yang tidur
atau posto-posto bergerak
tapi, doa dari bahasa jiwa
tapi dari suara kudus untuk sampai ke syurga.
Biarkan tanah itu mati
menanti surat-surat cinta abadi
Barangkali
nisan itu disentuh lagi oleh angin
Angin yang hanya tahu singgah
lalu pergi dan datang lagi
bersama suara-suara yang tak pasti.
duwenk
marilah ke pantai bahagia
biar ombak membilas segala derita
pasti siulan camar
mampu membuatmu terlena
dari memikirkan sejuta kesakitan
yang membelit jiwa.
tidak akan Tuhan
anugerahkan dugaan
jika dirimu tidak tertanggungkan
redhalah dengan ketentuanNya
pasti akan kamu temui nikmat melimpah
sesudah gerimis duka datang mencurah
~~~kay~~~
aku...thanks guys...you rock

hidupku adalah puisi-5

puisi dah madah oleh sahabat2 bloggers...

re: matahari dan bulan
kau!
berjalan kau
berlari kau
melompat kau
di bawah sinar mentari
atau di bawah bayangan sang bulan
kau pasti tenang andai hati itu tenang
kueh bakar
re: jika emosi aku diambil kira
Itu semua jika
Itu semua kalau
Kalau dan jika diambil kira
Tapi ku kira..
Kau akan berjalan juga
Kau akan mencoba
Kau akan bertemu
Kau tidak total kecewa
Kau kadang di sana
Kau tidak sendiri
Begitu ku kira…
Syurga itu
Pahala itu
Rasa itu
Perasaan itu
Sungguh kita tidak melihat
Tidak pernah sekali pun kita melihat
Tapi kita tetap ‘nampak’
Ya..’nampak’..
Walau tidak melihat
kueh bakar
re: butterfly
aku copy paste..tersungkur untuk masyhur...
Aku ingin hidup seperti rama-rama..
Lahir sebagai beluncas yang hina..
Bergelut dengan kelaparan dalam kepompong kedewasaan.
Akhirnya terbang tinggi dengan sepasang sayap yang cantik.
kueh bakar
Teringat lagu yg my nephew nyanyi.
Dari ulat jadi kepompong
Tidur lena dalam kelonsong
Tiba masa kepompong pecah “pom”
Jadi rama-rama yang indah
Rama-rama terbang merata
Hisap madu di pohon bunga
Tapi sayang hidup tak lama
the remedy
re:..mampukah aku
demi cinta berkorban apa saja.
Semoga cinta suci itu abadi.
DrSam
kerana cinta dah kasih,
kita sering turutkan kata hati.
p/s: love is never blind,
it's us who's always
blinded by love.
miezi
apa yang telah kau lakukan
telah pun kau lakukan
demi cinta
demi kasih dan sayang
demi tanggungjawab
suka duka hidupmu
duka suka hidupmu
dalam ujian
dalam menempuh cabaran
terbukti sudah
kau tak perlu berkorban
kerna kau memang sedang dan telah berkorban
memang solid kau mampu!
kueh bakar
aku...beautiful...

lirik lagu ni macam sial

lirik lagu ni macam sial...aku rasa nak re-arrange je muka Irwansyah...aku wonder, ini ke typical male attitude...blatant double standard...

Irwansyah - Camelia

camelia
maafkanlah aku
karna ku tak bisa temani tidurmu

camelia
lupakanlah aku
yang tak kau temui aku

kau wanita terhebat
yang pernah singgah di hatiku
kau wanita yang tegar
aku mohon lupakanlah aku

sudahlah jangan menangis lagi
ku rasa cukup sampai di sini
mungkin di suatu saat nanti
kau temui cinta yang sejati

sudah cepat lupakanlah aku
jangan pernah ungkit masa lalu
ku takut kekasihku pun tahu
kau pernah menjadi simpananku

camelia
kau wanita terhebat

yang pernah singgah di hatiku

sudahlah jangan menangis lagi
ku rasa cukup sampai di sini
ku takut kekasihku pun tahu
kau pernah menjadi simpananku
camelia


aku...penulis ni memang tak sayang muka...

Wednesday, 18 March 2009

haru biru


aku ingin tidur...dan bangun di dimensi lain...
dimana hukum karma tidak wujud
dimana destiny ditangan kusendiri
dimana lembaran hidupku masih putih bersih
tanpa dicemari warna hitam dan kelabu
better still...
aku ingin tidur...dan tidak bangun lagi...


kamu kagum dengan aku?...kenapa...kamu tak kenal aku...kamu cuma melihat luaran aku...
kamu kagum?...sebab aku cantik, pandai, happy go lucky, cool...itu kata kamu
kamu kagum?...sebab anak2 aku semua cute...sebab students suka aku...
kamu kagum?...sebab aku sentiasa ceria...sebab aku the perfect single parent...pasti hidup aku sempurna...itu yang kamu nampak
kamu kagum?...mahu jadi seperti aku...?
well...you can't handle it!!!

aku mahu berlari ke puncak gunung dan menjerit sekuat hatiku
aku mahu berjalan kedalam lautan sehingga aku tenggelam
aku mahu memandu dengan laju menghentam dinding konkrit
aku mahu ditinggalkan sendirian

sang patung sudah hampir tenggelam dalam tasik indah yang beracun...tapi tak mengapa...patung tidak akan cuba untuk menyelamatkan diri...lagi bagus...dia sendiri berjalan masuk ke dalam tasik buatannya itu...berjalan sambil tersenyum...
adakah tangan yang akan menariknya keluar...

Sunday, 15 March 2009

dunia ku

lagu ini untuk diri aku sendiri...

tajuk: Dunia Ku
artis: S. Ahmad


Rasa cinta ajaib nikmatnya
Hanya nasib menentukan hidup
Nampak riang tetapi gelisah
Dunia ku


Aku tahu indah alam maya
Merah hijau meliputi bumi
Langit biru tempat ku berlindung
Duniaku
Dimanakah dosa hamba
Betapa begini
Gelap gelita jadinya
Alam nyata

Ku hidup tidak berteman
Mungkin selamanya
Keindahan itu bukan
Milik daku

Tiap detik ku duduk berdoa
Moga Esa mencurah kurnia
Hilang lenyap gelap yang menutup
Dunia ku

Friday, 13 March 2009

"put the glass down,today" *

*A professor began his class by holding up a glass with some water in it,asking his students to guess it's weight.*
**
*50 gms....100 gms... 125 gms.. the students answered.*
**
*I really would not know unless I weigh it,but my question is "what would happen if I held it like this for a few minutes ?"*
**
*"Nothing" ,the students said.*
**
*"O.K.what would happen if I held it up like this for an hour ? " asked the professor.*
**
*"Your arm would begin to ache",said one of the students.*
**
*"You are right.Now what would happen if I held it like this for a day ? " Your arm could go numb,you might have severe muscle stress and paralysis,and might even have to go to the hospital" ventured another student. *
**
*"Very Good.But during all this,did the weight of the glass change ?" asked the professor.*
**
*"No",replied the students in unison.*
**
*"Then what caused the arm to ache and the muscle to stress out ? "*
**
*The students were puzzled.*
**
*"Put the glass down" said one of the students.*
**
*"Exactly !" Life's probloems are something like this.Hold on to them for a few minutes in your head,and they seem O .K.Think of them for a long time and they begin to ache.Hold them even longer,and they begin to paralyze you,and you will not be able to do anything". *
**
*"It is important to think of problems (challenges) in your life,but EVEN MORE IMPORTANT to put them down at the end of every day before you go to sleep.That way you are not stressed ,when you wake up the next day,and are fresh and strong to take on fresh challenges that the new day may throw your way. *
**
*So,as it becomes time for you to call it a day today (and every day),remember to "PUT THE GLASS DOWN".*
**
aku...gelas dah pecah kena baling kat dinding...
KALAU ASAL BENIH YANG BAIK
JATUH KE LAUT
MENJADI PULAU

Wednesday, 11 March 2009

hidupku adalah puisi-4 - surat cinta

ini puisi yang aku poskan dalam blog kuehbakar untuk entrynya yang bertajuk...surat chenta.

kekasih ku...

surat ini telah lama ku tulis

14 tahun tersimpan dalam peti hatiku...

ya...tersimpan

kerana aku tidak tahu

kemana harus aku alamatkan

aku kabarkan pada angin...
tolong sampaikan surat ku pada mu...
namun angin tidak mampu


ku rayu pada bulan...
berikan khabarku padamu
bulan juga hanya membisu


ku pinta pada matahari
ceritakan tentang kamu disana
matahari tidak bisa...


aku cuma ingin tahu
sendirikah kau disana
gembirakah kau disana
masih ingatkah kau padaku disini


maafkan aku
jika kini
aku jarang mengunjungimu
bukan aku melupakan


tahukah kau
setiap kali
aku meninggalkan pusaramu,
separuh hatiku menjadi beku
ya...setiap kali...

aku harap..
suatu hari...
surat ini akan sampai kepadamu
dan sehingga saat itu...
biar ku simpan saja dalam peti hatiku...



jawapan dari kuehbakar...

jangan kau risau..
pada angin tidak mampu
pada bulan yng ‘bisu’
pada mentari yg tak bisa…
jangan kau risau


surat peti hati
yg tersimpan rapi
biarlah tersimpan rapi
jagn ratapi
sayangmu yg pergi


pasti..
dia tidak sendiri di sana
dia tidak sepi
jika doa dipanjatkan
jika doa diselalukan
oleh mu
oleh lily catrina
oleh izat iskandar
oleh najmee nuraini
dia pasti gembira…


seperti kata mu..
"lebih baik lupakan buat seketika
agar bisa gembira
dari mengingati
dan sedih sepanjang masa"


jadi

bukalah hatimu
luas-luas
ikhlas dan tulus
kerana ‘gembira’ datang
pasti datang kembali
jika hati senyum dan lapang
untuk dirimu
juga utk mereka



aku...nice...:-)

Tuesday, 10 March 2009

interlude







kadangkala,


bukan penulis yang mencari puisi


tapi


puisi yang mencari penulisnya..

Monday, 9 March 2009

wishing u...


Monday : 09.03.09




happy 14th birthday...jamee
dan
salam maulidur rasul untuk semua
nak membilang anak tangga...
turun selangkah
jejaklah ke bumi...

Sunday, 8 March 2009

matahari dan bulan


sunday : 08.03.09 : 6.15pm


aku berjalan di jogging track belakang rumah...
ya...aku berjalan saja...
serentak diiringi bulan dan matahari...
matahari di sebelah kiri...
bulan di sebelah kanan...
aku tenang...

































































































jika emosi aku diambil kira


JIKA EMOSI AKU DI AMBIL KIRA...
AKU AKAN TERUS BERLARI
JIKA EMOSI AKU DI AMBIL KIRA
AKU TAK AKAN MENCUBA
JIKA EMOSI AKU DIAMBIL KIRA
KITA TAK AKAN BERSUA
JIKA EMOSI AKU DI AMBIL KIRA
SEMUA AKAN KECEWA
JIKA EMOSI AKU DI AMBIL KIRA
AKU TAKKAN DISINI
JIKA EMOSI AKU DIAMBIL KIRA
AKU AKAN SENDIRIAN
JIKA EMOSI AKU DI AMBIL KIRA
KEHIDUPAN AKAN MENJADI TIDAK RELEVAN
MANA MUNGKIN KITA NAMPAK...JIKA KITA TIDAK MELIHAT...

Friday, 6 March 2009

gelagat...Jamee dan Izat

jumaat: 06.03.09

aku cuti hari ni. so..pukul 12, .aku pergi ambil Jamee dan Izat dari sekolah...Jamee di SMART, Izat di SMTC...dekat2 je sebenarnya...yang paling gembira...Jamee la...sebab tak perlu berjalan balik ke rumah...

ini conversation sepanjang perjalanan balik dari sekolah...aku ambil Jamee dulu, lepas tu baru ambil Izat...


#1...berhampiran sekolah...aku sedang memandu...kami berselisih dengan 3 orang pelajar lelaki SMTC


Izat: jamee, budak yang depan sekali tu kirim salam kat awak
Jamee: yang mana...yang pakai tie tu ke
Izat: angguk...
Jamee: tak nak la...dia tu suka cari gaduh dengan Jamee
Aku: jamee kenal dia?
Jamee: kenal...masa sekolah rendah
Aku: oooo..
.
Izat: ada lagi sorang suruh kirim salam kat awak
Jamee: siapa...muka baik ke muka jahat?
Izat: entah
Jamee: Izat...lain kali, kalau yang muka jahat, cakap terus Jamee tak nak, tau...
Aku: muka jahat tu macam mana , Jamee.
Jamee: muka jahat la...
Aku: macam muka Izat ke...hehehe
Jamee: tak la. Izat tu muka baik. susah la nak explain ma...

aku...stereotype???


#2...aku baru masuk kereta lepas pergi ke ATM. Mereka berdua tunggu dalam kereta.


Jamee: Ma...izat cakap rambut Jamee macam rambut tahun 60an...(dia baru potong rambut, the day before)

Aku: mana ada, ok la rambut Jamee.

Izat: Ma...tadi ada pakcik tu lalu, pakcik tu pandang je...

Aku: ye ke

Jamee: ye la ma... mama tau tak Izat cakap apa

Aku: apa izat cakap?

Jamee: Izat kata pakcik tu pandang Jamee sebab rambut Jamee macam rambut bini dia masa dulu...

Izat: Dah tu...memang betul...hehehe

aku....rasa macam nak ketawa terguling2...







#3...dalam kedai petronas
Izat: Ma, Izat nak kacang ya
Aku: angguk
Jamee: Izat, awak tau tak kacang tak baik untuk jantung.
Aku: ye ke Jamee. mana Jamee tahu ni.
Jamee: Cikgu sains Jamee cakap. Ma, Jamee ambilk lolipop satu ya.
Aku: ok
Izat: Kacang tak baik untuk jantung...lolipop tak baik untuk
gigi...
Jamee: ye la...tapi gigi tak membunuh
Izat: tapi...nanti...awak tu...tengok muka lawa, bila senyum, nampak gigi...tak lawa
in the end izat tak jadi beli kacang, tapi dia beli aiskrim kacang merah...motif???
Aku....berbalas senyum je dengan budak jaga kaunter ...