Sunday, 1 November 2009

bulan semalam...haiku

tentang bulan yang dilihat semalam...31.10.2009...

roda cahaya
purnama di penjara
sendu yang indah

35 comments:

terompahkayu said...

bulan, simbol tenang.
malam tanpa bulan..
sepi, sunyi...

faziz ar said...

salam PC
tidakkah kau merasa
bulan kesunyian
sendiri dilangit malam
tanpa teman tanpa kawan
namun
dia tetap menaburkan cahaya rindu pada seisi alam..

debiru.sha said...

bulan cantik.
namun, ianya dipenjarakan.

masturah idrus said...

aku dambakan perasaan bulan yang dipenjara oleh satu lingkaran,bukan dua..~

Bintang Hati said...

hye,

cantik kn bulan semalam?
di pagari sang pelangi..
indahnya ciptaan Tuhan..
yg tiada nilai dan ganti..

aloy_paradoks said...

sendu yg indah.....
itu utk gadis dimalam pertama.

e. indah said...

cantek ...aku pernah melihat panorama sebegini juga..

lebih ajaib kejadian Tuhan, ada pernah sekali itu , d siang hari matahari dilingkari ring sebegini...tapi tidak gerhana...namun amat cantek sekali

~~~ kay ~~~ said...

bulan bercahaya
lalu senyumlah
walau dlm sendu yg bersisa...

(have a lovely day!)
(^_^)

boe~ said...

oh bulan. pungguk sgt merindui mu

mamai said...

sendu indah ingin ku memilikinya...

kimisai said...

tapi kan bulan tak pernah merungut,
bulan tak pernah marah,
walau bersendirian,
ya la,
nak jumpa punggok ntah bila,
nak ditemani bintang,
bintang kuat berak,
ya,,... Tahi bintang..


ps: gua tak sempat tengok bulan malam tu, balik umah je mmber kol tnye tgok bulan tak???pelik bulan malam tu..

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

huhuhu....seninya.........

realisticjunky said...

~indah!

[~MR.GEMPAK~_~] said...

bulan...menjadi lumrah manusia mengatakan bulan indah dan cantik bila dilihat..sehingga ada pelbagai peribahasa dan perumpamaan berkaitan dengannya..
tp hakikatnya bulan xseindah yang kita gambarkan..berkawah n berdebu2..
dari luaran indah sekali diwaktu malam menjelma tp it semua hanya untuk mengaburi mata manusia yang mendambakannya....
seperti kehidupan manusia juga ..xsemua indah dipandang dari jauh cantik bila dipandang dari dekat...

baincardin said...

"purnama dipenjara" ^_^

best ayat ni. :) purnama dipenjara cahaya yg sebenarnya boleh ditembusi. ^_^

baincardin said...

thanks a lot fr ur votes patung! ^_^

bias® said...

wuiyyo...

Situasi X said...

bulan cantik...macam sportrim la...

salam..

Anak Bumi said...

kita semua terpenjara,

ambillah pisau itu.

law said...

aikk..mcmne mdm dpt ambik gmbo nie??
huhu

dzul hafixi said...

aku...
shah alam kelam...
bulan tak kelihatan...

A.K.U.D.O said...

pergi kerja tgk bulan, balik kerja tgk bulan...

Al Quds Travel said...

PROMOSI MUSLIM TOUR
“Maghi Pakat Gi Jale”
Tel: 609-747 9999

TIANJIN-BEIJING
6DAYS 5NIGHT
HARGA DARI RM340

DrSam said...

Memang semalam bulan mengambang. Nampaknya kita menjeling bulan yang sama.

ber_uwang said...

erk aku buta seni...

jinggo said...

cantiknya bulan tu.....

bulan menyipan segala rahsia kehidupan setiap insan di muka bumi.....

ijau said...

madam.. happy birthday..
moga panjang umur dan murah rezeki..

anaklaut said...

salam...


lama tak dengar cerita kak PC,
apa khabr? moga dirahmari Allah swt selalu..

kimisai said...

mana???
















mana???



















dan mana???????














hapdate..!!
meh paper exam wa tolong tandakan..hahaha

terompahkayu said...

hi kak!

jumapx said...

re:

he3
la u tak de ke gambar tue? grab je la dr blog i...

tunggu hbis exam la...k

Razman said...

re: nti klu ada mse aku nk join aktvt cmtu..

thanx. aku trlintas nk wat puisi tu sbb blog ni..pas abes skolah, ni kot 1st time wat smule..haha

fhad said...

bulan itu indah, tapi cahaya bukan darinya, hanya menumpang dari sang bintang yg subur memancar, bintang itu jiwa walaupun jauh dan sering dilupa ianya tetap indah.. bulan itu parasit kerna menenpel cahaya sang indah..

akak sowie.. aku xtaw nak follow ko celah mane ni.. aku pun minat ouisi gak.. aku ade 2 blog.. tapi br nak up lah.. hahah.. act aku amik bhs & linguistik melayu dulu.. so if ade gath or sayenbara kat KL bgtaw la. heheh

@tune® said...

kita berkongsi bulan yang sama...
walaopon kau di selatan dan aku di utara...
kite tetap berkngsi bulan yg sama...

melihat bulan, mengharapkan orang yg dirindui akan menatap bulan yg sama..

arsaili said...

salam..dalam sungguh...beyond words