Tuesday, 13 October 2009

tanpa tajuk...


puisi yang ditulis oleh seorang kenalan....yang di email kepada aku, maka aku postkan disini...aku tak tahu tajuknya...

Dicelahan lorong mengalir arus, gelombang cerita,
Suka duka,,, nyata,,,
bukan lagi tanda tanya,
Berteman kerelaan didakap erat bersama,
Tiada sesal harus diucap, tika aib datang menyapa,


Keluh kesah, derita jua yang ingin dicipta,
Beri,,,, terima,,, mengaburi ruangan mata,
Selagi runtunan nafsu, menggila meminta,
Tiada ungkapan terakhir dapat dikata,



Nikmat dunia berlegar seketika Cuma,
Tiba waktu,,,, detik terhenti percuma,
Ungkapan sesalan mula terdengar sayu bergema,
Menemani rintihan pilu pengganti irama.


Azman Mahmud, Pulau Pinang.

27 comments:

mamai said...

best tapi kalau ada tajuk lagi senang untuk memahami isi hati

dzul hafixi said...

seb bek ade name...

{lumut} said...

dah lame jadi silent reader...
=)

nice blog..
btw i like ur gurl yg men gitar tuh...suke sbb dlm gmba tuh die pgg gitar.die mesti power kan?hee

alang said...

Ni syair tentang hakikat. Tak boleh nak komen lebih2. hehe.

P/s Aku lebih suka syair yg berilhamkan imaginasi dan angan2 yg indah. Tetapi aku tidak menolak syair tentang hakikat kehidupan.

riezQ said...

i like it....

Nabil Fizri said...

gua bagi tajuk,
LORONG.









orait?

kawie2020 said...

best ar sajak ni... layan sambil berfikir...

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

leh bawak g BERAT ni...

ZULKIFLI BIN MOHAMED said...

Salam PatungCendana,

"saya juga kembali ke sini",

"ada ke mari sebelumnya, tapi saya tiada meninggalkan kata-kata",

"sedikit sibuk hujung-hujung tahun begini",

"moga sihat selalu - banyak sekali gambar terbaru dari kamu".

azzaliena suziantie feisal said...

okay...
good
best..
sempoi..
huahua..

tapi nape xde tajuk mehh sis

en_me said...

puisi yg chantekk..

addyaholix said...

aku tunggu puisi kamu untuk aku.

DrSam said...

puisi tanpa tajuk
umpama jasad tiada bernama

bias® said...

azman mahmud? macam nama pemain bola.

~~~ kay ~~~ said...

nice!
(^_^)

aloy_paradoks said...

ermmm.......

debiru.sha said...

muhasabah diri.

kimisai said...

lame tak menjengah kesini..harap tidak di lupai..


p/s:gua dah jumpe lu aka patung..hahah tak sangka...

@tune® said...

simbolik sungguh tanpa tajuk

terompahkayu said...

sis! salam kunjung! rasanya kita pnah jmpa! aku yang penjual buku2 tu!

baincardin said...

salam Patung!^_^

rasa lama sepi tanpa berita. atau diri ini kurang menyapa. doa berharap sihat sentiasa. Kerana Dia menentukan segala.

Hav a nice day patung! ^_^

Razman said...

"tanpa tajuk" tu kira tajuk gak pe...

boe~ said...

Tiba waktu,,,, detik terhenti percuma,

itu pasti. siapkanlah bekalan

ruhi_hayat said...

kalau manis bisa kekal selamanya...
bahagialah tak terkatalah gamaknya...
kalau pahitlah selamanya...
menderita tak keruanlah hidupnya..
tapi itu semua bukan sekarang..
bila tiba saatnya nanti...
barulah mengerti...
apa maksud kehidupan di dunia ini...

PAP said...

hidup manusia memang rumit
sebab apa?
sebab manusia itu memang sukar difahami
manusia ialah makhluk tuhan paling "kompleks' kan?

suka baca seni bahasa yang indah.
tenang hati dan buat kita berfikir!

mamai said...

aku masih setia menunggu cerita dari mu....

kimisai said...

aku suka rangkap akhir.
berkaitan dengan kematian...kematian mmg perlu n memang wajib bg semua orang ...saat nya wa bercerai dengan jasad...