Tuesday, 1 September 2009

siapa lambat...

I
i
Embun masih dihujung daun
Pepatung leka mengunyah kelopak orkid
Dengan ketepatan matematik
dipotong mengikut simetri
Leka…tanpa menghiraukan keadaan sekeliling
Dua dahan keatas
Mata hitam kecil leka memerhati
Menunggu saat yang tepat
Untuk bertindak...
Leka...tanpa menghiraukan keadaan sekeliling
Jauh diudara
Mata cokelat memerhati
Lingkaran hijau
Dibawah camouflage daun...

Siapa lambat …akan menjadi makanan...

40 comments:

anaklaut said...

salam...

sangat mendalam makna puisi ini..saya berulangkali cuba memahaminya..:)

AiE bAhRi said...

Siapa lambat juga akan rugi..hehehe =)

pita pelekat said...

wow..
relli nice..

mamai said...

hukum alam yang lemah akan mati dan yang kuat akan memerintah...

hakikat hidup yang tak dapat untuk kita ubah kerana itu kitaranya.

tapi apakah kita juga harus begitu...masih memburu warewolf dengan silver bullet

alang said...

Alam adalah indah untuk dihayati oleh2 orang2 yg punya hati. :D

bias® said...

lari!!! lari!!! lari lah oi!!! lari!!!

fndrocka said...

pandang kiri
pandang kanan
belakang depan ada realiti
mata menyusuri langkah hati-hati
mahu mengubah hukum tak mati-mati
masa untuk selamatkan diri


hahaha..sory nak interframe ..tiba2 rasa nak bpuisi gak..

[~MR.GEMPAK~_~] said...

ape maksudnye 2 madam..hehhee

miSs siv said...

yang lemah akan terus rebah..

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

ilham dari hukum alam..

ni ari tapau atau pau?

~~~ kay ~~~ said...

kata pepatah;
siapa cepat dia dpt
tapi biar lambat
asal selamat....
macam maner tuh....

(dah macam kurEng sesuwai kan...)

(^_^)have a lovely day.

baincardin said...

Siapa lambat maka ketinggalan laa jawabnya.

boe~ said...

biar lambat asal selamat

buyat said...

salam..
dlm kes ni.lambat tak selamat..
leka dpt celaka...
dh cukup tu pepatung...fly away!!!
go! go! go!..


like it so much...make me takurihengan.. ;)

wanhidayat said...

Madam...sy tidak mahu lambat!

addyaholix said...

saya terlambat untuk petik bunga di taman kamu?

Razman said...

siapa lambat dia tak laju...

jumapx said...

mdm...rindu sama kamu...hu3

patungcendana said...

pita pelekat

thankx... :-)

GRuNGe said...

Siapa lambat maka akan melepas juga. Rugi. ;)

[~MR.GEMPAK~_~] said...

huhuhuhu...bagus2..hehhe
salam ramadhan juga buat madam..=)

DrSam said...

tapi kalau mulut cepat sangat pun boleh binasa juga...

kimisai said...

hidup serangga???
wahhhhh

@tune® said...

erm...
maksudnye siapa lambat die akan rugi??

owh...pelbagai tanggapan dan tafsiran..
kau saja boleh menafsir..dan aku??

ZULKIFLI BIN MOHAMED said...

Salam PatungCendana,

"antara kita - mangsa dan pemangsa".

wahyudi my said...

Aku benci bila masuk blog ni jd antara orang paling lambat komen

dzul hafixi said...

ahhh... aku terlambat...

salahtaip said...

Just found your blog. Exchange link ea? Hee.

IT'S Me N.a.N.a said...

Yang lambat tak bererti gagal..

addyaholix said...

cuba petik tapi tak mampu.

anaklaut said...

salam..PC,

apa khabar? moga PC dirahmati allah swt selalu..:))

triple x malaya said...

cepat2 jike ade jodoh tak kemane..huhuhu

buyat said...

begini kot...tafsirku

pepatung leka dok makan,
ular daun nak makan pepatung,
sang helang pulak nak makan ular daun...he he he..
nasib le sapa jadi makanan siapa..

cant help takurihengan.. ;D

anaklaut said...

salam...PC,

terima kasih PC..merindu bukannya satu dosa..apapun tq singgah bagi komen di anaklaut..:)

Si Pekik A.K.A Si Pekak said...

Ahah..nice shot!!

Hafiz Hamid said...

knp mreka smua komen spt ape yg ingin aku komen??!!!!

Raja Azrul said...

puasa lah madam..makanan benda ni?? hehehe

anaklaut said...

salam..PC,

selamat malam.....moga PC dirahmati allah swt selalu

aishah ibrahim said...

hurm.
tersangatlah mendalam ini.

byk kali cuba memahami.
serangga kah watak utamanya?

-_____-

nway, nice one!

Masnira Ramli said...

hai untie mala...