Wednesday, 5 August 2009

ikut hati...mati

kerugian cinta...

topik hot chat pagi ini...based on an article dalam KOSMO ...mengisahkan seorang wanita yang ditipu hampir 20 ribu oleh seorang lelaki yang dikenali melalui internet, yang berjanji untuk berkahwin dengan wanita tersebut...

selain dari itu...ada juga pemanggil dan penghantar sms menceritakan pengalaman yang sama dengan boyfriend/girlfriend mereka..tak ada diskriminasi gender disini....lelaki dan wanita...dua2 predator dan dua2 victim...

bukan sikit2 duit yang mereka belanjakan untuk gf/bf mereka ni......
ada yang ditipu 40 ribu...ada yang 80 ribu...ada yang guna duit PTPTN untuk diberi pada bf...semua nya kerana pasangan berjanji untuk mengahwini mereka...semuanya kerana cinta...


yang aku paling tak boleh terima...mereka bukan kenal lama...baru kenal dua tiga minggu...ada yang tak pernah jumpa pun...cuma kenal melalui internet saja...dah sanggup berhutang dan bergadai untuk memberi duit pada lelaki/wanita itu...

cinta?...mungkin benar kata orang...cinta itu buta...dan orang yang sedang dilamun cinta dibutakan dengan janji dan kata2 indah...seperti kata kumpulan Spring...Jika benar cinta itu buta...Butakah mata ku...well...apparently...yes...

dan...cinta juga menyebabkan proses komunikasi antara otak dan hati terhalang...maka ramai yang tidak dapat berfikir secara rasional sewaktu dilamun cinta...

dalam peperangan antara minda dan emosi...selalunya emosi akan menang...ikut hati mati...ikut rasa binasa...itu kata minda...kata Sixth Sense....Tanpa..Cintamu aku resah...Tanpa..Kasihmu aku hampa...Tanpa..Dirimu aku mati

kerana itu...tak boleh nak salahkan mereka2 yang tertipu ini...bercinta perlu pakai otak...kata Rossa...tapi bagaimana nak guna otak jika signal2 berbentuk amaran dari otak tersekat alirannya sebelum sampai ke hati...akibatnya mereka yang terpaksa menanggung hutang...

yang nyata...mereka semua telah belajar dari kesilapan mereka...salah seorang pemanggil lelaki berkata...semua wanita cantik tak semestinya baik...dan...jangan percaya semua lelaki...kata seorang pemanggil wanita...aku ignore je statement mereka sebab mereka sedang emotional...

kalau ikut kata Pianka...

Aku mahu mobil yang besar
Aku mahu rumah yang besar
Aku mahu upah yang besar
Wang untuk berbelanja

Aku mahu impian besar
Jika mahu menjadi pacar
Aku mahu yang besar-besar saja...

mampu?????...ahahaha

aku...cinta jenis apa itu...jenis touch n go atau jenis pakai buang...erk...

35 comments:

adibah said...

"berkorban apa saja
harta ataupun nyawa
itulah kasih mesra
sehati dan sejiwa"


"you jump.. i jump!!"

biar touch and go.. jangan hit and run! nanti kena saman! ekeke

addyaholix said...

cinta kan?

ah damn!

mamai said...

itu cinta smart tag namanya...
aku bab cinta nie kurang sikit walau aku pernah jadi raja cinta sewaktu ketika dulu hahahahahaha tapi tak mungkin aku jadi pisang berbuah dua kali

wahyudi my said...

bukan cinta, itu meggi cintan.. hehe

~~~ kay ~~~ said...

otak merencanakan,
hati menentukan sikap,
anggota tubuh melaksanakan tugas ....
(^_^)

DrSam said...

bicara tentang cinta:
cinta umpama kurap
lagi digaru lagi sedap

masturah idrus said...

cinta itu indah,
dengan cinta bisa binasa,
no love no life,
with love you die,
terserah.....

baincardin said...

Cinta....besar maknanya tu. :)

Patung pernah turun Ampang Park ye? dah dekat sangat dah dengan office Bain tu.

bias® said...

sepuluh lelaki cakap, tiga belas tak betul. aku tak nak percaya lelaki lagi! hmpt!

ber_uwang said...

yang besar besar la best ... kata orang la..

alang said...

Well, manusia zaman skrang. Aku dengar skrang ni nak kahwin pun ada katalog. Diorang import expecially dari China. N bukan Islam la. Klau Islam punya tak dengar lg. :D

maoh said...

ada sesetehngah org tu.. bcinta bagai nak rak... hmmphh... dlm diam sempat lg cari yg lain... mcm mls dh aku nk lyn org bcinta nie...

triple x malaya said...

itu bukan dinamekan cinta...tapi duste..jangan sesekali salahkan orang atau cinta..salahkn diri sendiri..jangan ikut kan nafsu semate2..cube bercinta ikut sunah..pasti dirahmati..dah berlaku nak nyesal..simpan je la nyesal tu..sebab kebodohan cinta tu datang nye dari diri kite sendiri..

kadang2 gua pelik dengan sikap budak2 baru nak belaja bercinta ni..

aloy_paradoks said...

cinta?
hahahhaha, padan muke.....
tu la,,,, akal yang percuma ada tanak diguna... tapi dah terpedaya... nak wat camne..

en.Adam said...

cinta cinta cinta

GRuNGe said...

Menarikkan topik pagi tadi.

Cinta,
Satu misteri yang tidak akan dapat diungkai oleh kita,
Sampai bila-bila.

lakijiwang said...

love or lust?

we decide!

theconfused said...

hohohoho.. baca sambil duk nyanyi2.. kih3...

cinta? ahhhhhhhhh.. kacau!

s@yangh@sni said...

ikut rasa memang binasa...

aku bercinta ikut dan..boleh???
setiap kali jatuh cinta..
aku akan berdoa dalam sujud terakhir..
minta dipanjangkan jodoh jika dia lah bakal suami aku...
memang makbul arr doa tu..
dan aku pula mmg sanggup berkorban wang ringgit untuk kekasih..
kini setelah bergelar isteri..
suami tak pernah lokek berkongsi wang didompet..
berkat pergorbanan masa lalu..

zul hafixi said...

ahhh.. kenape mereka senang sgt di tipu?? kenape??

anaklaut said...

salam..PC..

best entri ni...moga impian PC tercapai juga..:)

tq sudi singgah anaklaut.

patungcendana said...

lakijiwang...

still tak boleh nak komen blog kau...huhuhu

@tune® said...

signal rosak la tuh..
kiri kanan xleh bgtau....

cinta bodoh namenye tuh

ZULKIFLI MOHAMED said...

Salam PatungCendana,

"cinta merosakkan bila terbabas panduannya",

"cinta menjadikan setiap gender bersifat 'bodoh' pada waktu-waktu tertentunya",

"seharusnya, cinta lebih bersifat kepada menghormati setiap gender",

"itu hanya komentar peribadi",

"bisa pakai mahupun buang sahaja komentar saya ini".

cendana287 said...

Salam,
Ini adalah kali pertama saya di sini setelah mengikut link dari Ahan Versed Anggerik.. Saya telah curious bila lihat nama "Cendana", kerana ini juga nama yang teramat favourite bagi saya.

Saya sempat baca satu-dua post, dan saya convinced blog puan/cik adalah worthy untuk di ikuti, macam Ahan punya jugak... ada maturity, interesting. Dan ini dari KUANTAN, my most favoured town, jugak... macam Datin Mamasita, Dato' Sakmongkol, Dato' Ti Lian Ker, Dato' Sam Small Talk, Sherry & Nazmi. Saya harap puan/cik tidak object saya masukkan RSS feed sini ke salah satu blog saya.

kimisai said...

cinta keparat macam tu la...huhu

tapi dalam HOT fm gua dengar banyak yang berjaya gne cinta internet ni smpai dapt anak.


kesimpulannya???jangan pasang internet..hahaha

en.Adam said...

aku pengsan je.................

ritma lara said...

it's wild world out there..got to take gud care of ourself...

zonaku said...

cinta????

penah ada orang kata.. bila bab hati ni susah!

kimisai said...

rep: takhabis ag prktikum...hahah pakse2 je update nie...

Jard The Great said...

LOVE.. cannot be tamed.. huhu

Razman said...

patung cendana..nak pinjam rm10... rm 10 je..nti kte kawen...haha

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

apa gua nak komen nihh..?

wahyudi my said...

penulis blog ini selalu sms saya tengah malam.

amacam? urban x komen aku?

mamai said...

pc okay ka lama menyepi..rindu kat entry baru