Monday, 8 June 2009

syair patungcendana



aku menulis satu riwayat
patungcendana punya hikayat
tulisan mudah tiada ibarat
sekadar cerita yang ingin kusurat

puisi2 ku kata cendana
riwayat hidup yang belum sempurna
walau janggal serba tak kena
faham nya juga tiada sempurna

kadang aku merasa kesal
huruf dan makna sukar dikenal
rasa dan fikir terasa bebal
kurangkah fikir bicara akal

bila cendana merasa sesat
beban dipikul terasa berat
tetap tersenyum memegang dakwat
hati merasa tangan menyurat

22 comments:

aloy_paradoks said...

aku berkata dengan kudrat..

aloy_paradoks said...

byk perkara yang gua hilang taring.. antaranya berpuisi dan mencoret warna di kanvas. sebab? BZ dengan masa. sebab tu ayat di atas gua tak habiskan..

kueh bakar said...

kak oi...mana gambar pantai2 dungun tu? letak sini bayak2..kasik org jelesss dan dgn kadar segera mahu kawin dgn org dungun..ekekekkee

atan said...

banyak maksud yang tersurat dan tersirat

aloy_paradoks said...
This comment has been removed by the author.
baincardin said...

syair patung buat Bain tenang sebentar selepas tension study utk exam :) tenkiu patung...

addyaholix said...

kamu hebat cendana!
pena kamu terus tajam, tapi saya makin hilang.

re : ya. puisi "kebetulan".

WanHidayat said...

Mdm...best tak balik Dungun?. Rindunya nak balik kampung...

*sy tidak berkampung hakikatnya!

~~~ kay ~~~ said...

"kagum"

(^_^)

wish u all the best!

Otit said...

lepas ni madam kena buat syair tentang Bukit Gambang Resort City pulak..eh..jgn plan , jgn plan.

aloy_paradoks said...

gua tanak publish kat blog, sbb gua ada cita cita suatu hari nanti gua nak publish kat buku gua sendiri..
dulu cikgu disiplin gua kata gua mesti buat buku gua sendiri suatu hari nanti.

bias® said...

pegi skolah lah. boleh belajar kenal hurup.

adibah said...

Kalau kau nak lagukan syair ini, jangan lupa rakamkan ye.. letak di youtube! :-)

Daoz said...

not fair,pergi gmbang waterpark w/out me..huhu..nak ngajuk la camneh..

zaim said...

Cantik susunan ayat syair nie. Apa kata, kamu recordkan sambil bermain gitar then publish dalam blog. hehe.

zul hafixi said...

jujur sungguh syair ini... bagos...

wahyudi my said...

:)

Daoz said...

corrction,double unfair for d luch u treated them as well.. :(

triple x malaya said...

ni syair ke lirik lagu punk...? cam penah dgar je kat album punk oi 06

aloy_paradoks said...

Gua hentak lu karang triple X,,,

FendyHekka said...

madam u tulis syair nih tau ke bersyair? ha... bila nk tulis lagu dangdut plak?

Razman said...

haha. sengal triple.