Thursday, 14 May 2009

rama-rama putih


khamis: 14.05.09

aku memasuki ofis aku seawal jam 7.50 pagi. terus duduk di kerusi, aku dapati ada seekor rama2 berwarna putih sedang terbang di tepi lampu. kemudian terbang pula mengelilingi aku, sebelum hinggap di dinding dihadapan ku...

bila si rama2 putih ni masuk ke ofis aku...? mungkin sewaktu aku membuka pintu, ia masuk tanpa aku sedari...mencari perlindingan barangkali, kerana di luar masih lagi gerimis....

apa mahu mu wahai rama2 putih? mahu aku ambil gambar mu...ok...diam2 disitu...mahu aku ceritakan tentang hidupku...tentang patung dan tasik indah yang beracun? tentang bayu dan ribut? tentang ombak dan laut? tentang bulan dan pungguk? tapi kau sudah tahu itu semua...

aku kagum melihatmu rama2 putih...walau sayapmu rapuh sekali, kau tetap boleh terbang tinggi...you have the heart of a lion...

tapi tempat mu bukan disini...disini cuma ada sang patung...dan habuk2 kertas, serta udara yang dinyamankan oleh penghawa dingin...tiada bunga-bungaan untuk kau hisap madunya, tiada daun untuk kau bersembunyi, tiada cahaya matahari untuk mengeringkan sayapmu...cuma ada cahaya artificial lampu flourescent...


keluarlah rama2 putih...
bermain lah bersama teman2 mu
jamgan kau risaukan aku...
ceritalah pada teman2mu
ceritalah pada bunga
pada hijau rumput
pada titisan hujan...

tentang sang patung...
pergilah rama2 putih
bawalah impian dan anganku
terbanglah setinggi yang kau mampu
dan lepaskan impian dan angan itu
agar hanyut di bawa angin
jika suatu hari
angin meniup impian dan angan
kembali ke tempat asal
ketahuilah wahai rama2 putih
patung masih tetap disini
tetap berdiri
sentiasa tersenyum...
aku bangun lalu membuka sedikit pintu ofis...dan menyambung kerja ku di meja. lima minit kemudian, aku memandang ke dinding...rama2 putih tiada lagi...

aku...you know I can't fly, on the wings of your love...

26 comments:

YUSRIE MOHD YAMIN said...

mdm... i lulus hubungan etnik..hehheeh

Mr Final said...

urmm.. urmm... nak smbg sajak.. tp.. cluelesss lak.. maybe terkesima ace entry ni kejap

addyaholix said...

kalaulah rasa yang dalam hati mampu terbang dari jiwa yang dalam bak rama-rama putih.

malam cendana!

ZULKIFLI MOHAMED said...

Salam pagi patungcendana,

kata orang lama-lama,

"jika ada benda terbang masuk ke tempat kita, adalah "somebody" akan datang menjenguk tuan punya tempat" ...

en.Adam said...

rama-rama terbang mencari kemanisan..
dan hinggap kerana terbau manis dalam patung..

en.Adam said...

re:rama-rama macam orang kelantan,suka yang manis-manis..hahaha

azwan bamadhaj said...

seawal 7.50 pagi?? is hat what u call awal??? unbelievable....


rama-rama putih,
ia akan tetap terbang tinggi,
setinggi yang mampu,
namun angan dan cerita patung tidak akan sama menuruti,
kerana besar beban untuk di galas oleh sang rama2 putih yang sungguh kerdil,
meskipun semangat dan jatidiri teguh,
kisah patung hanya mampu dipikul oleh si patung sahaja,
patung apa?
tentu sahaja patung cendana....

en.Adam said...

re:orang kelantan?...erk...kau bukan orang kelantan kan? ahaha


orang kelantan tu macamane???
kau rasa aku ni org kelantan???
ahahahah

en.Adam said...

re:orang kelantan mmg selalu di sterotype:-)

aku lahir di HUSM Kota Bharu
sekolah rendah di Kota Bharu,
,aku sekolah menengah di
Pengkalan Chepa,rumah ibu bapa aku
di Bachok,aku sambung belajar di
satu Uni di Shah Alam lepas SPM
sampai sekarang aku kat Shah Alam,
jadi aku ni orang kelantan ke tak??
hahahaha

en.Adam said...

re:kesimulan nye aku ni orang kelantan lah??hahah
metropolitan aku tak suke sgt,tapi internet dan blog aku suka!:-)

kueh bakar said...

org dulu kata...

kalo rama2 masuk ...

ada org jauh mahu datag...

nota.kematian said...

madam,
7:50 pagi, waktu kedua persekolahan harian hampir tamat,
dah kira lewat.
:O


selamat hari guru MAdam !
@>~~ (bunga sekuntum)

otit said...

selamat hari guru.

en.Adam said...

re:aku tinggal di pinggir kota metropolitan,
xsuke tggl di tengah-tengah..bingit dan busuk
hahaha

errkk..one night stand tu apa???
aku pun tak taw,maen belasah je..
hahah

selamat berhujung minggu!:-)

en.Adam said...

re:Yup!ab punya pasal la ni,abes aku terpengaruh ngan cter ghairah die!!

ab lucah!!!hahahaha
lari pada ab!!

boleh tahan la minat ngan pop art..
nape kau minat jugak ke??

~~~ kay ~~~ said...

... lalu rama-rama putih itu
pun berbisik;

kesunyian itu
suatu anugerah pada sekeping hati yang kesepian

kesunyian itu
suatu ketabahan pada jiwa yang kelukaan

kesunyian itu
suatu penyiksaan pada penantian kasih abadi...

(^_^) have a lovely weekend!

aloy_paradoks said...

tapi tempat mu bukan disini;;

lirik lagi rozita izlin....

en.Adam said...

re:wahhh begitu dalam kau mengkaji pop-art..
maaf lah patung,aku ni sekadar peminat picisan..
aku cuma gemar menghayati seni pop-art hasil seperti Andy Warhol,Kauffman...namun aku
takde info sgtlah pasal pop-art ni..
yang aku tahu bila tgk sesuatu tu,aku boleh
cam dia pop-art atau bukan..kalau pasal
info ni aku takdelh...
hahaha..
maaf ye...

en.Adam said...

lagi satu..
ab dah tua..
gerenti tak larat nak kejar kita

lariiiiiii......
hahah

en.Adam said...

re:..pop art....

hahahaha...malu nye bila student tanya
tak boleh nak jawab..:-)
sekarang zaman teknologi..
search aja..hahahha
tapi kat lib pun ada banyak buku mengenai pop art..aku ada jumpa buku pop-art kat kedai buku
2nd hand,tapi x cukup duit nak beli..hahaha

ab tak tua ke??
mungkin ab ni boroi kot..
hahahah
mintak2 ab tak perasan kita ngumpat pasal dia
shhhhhhhh
:-D

en.Adam said...

re...pop art...

yaaa begitulah cara dia..
jangan manjakan sgt budak2 ni..
guru sekadar tunjukkan jalan..
merekalah yg harus berjalan sendiri..
heheheh

ye,lupa plak ab ni seorang bloger
profesional...ab jangan marah!sekadar gurauan
maya..

..lari laju-laju!!...

ps:bosan dihujung minggu.....

Mr Final said...

Madam!... Selamat Hari Guru~ :D

aloy_paradoks said...

lirik lagu tu macam ni///

tempatmu bukan disini,
tiada gunanya kau kembali,'
perjalanan tak lagi searah,
dunia kita berbeza..

gua sekarang dah tak main body language sangat dah,,,
gua fokus kat ilmu "rasa" pulak..
sbb rasa adalah ilmu dalaman..
hehehehehe

aloy_paradoks said...

selalu gua tau apa yg org lain rasa,, tapi gua akan buat tak tau,, sbb itu semua adalah masalah...

dan apa yg gua rasa pun,,, gua tak nak rasakan..

faziz ar said...

rama-rama satu objek puisi yang indah.. teruskan dengan rama-ramamu..salam perkenalan

alang said...

Indah bahasa puitis di blog ini. :)