Tuesday, 12 May 2009

comedy of error


hari sabtu, aku hantar kereta aku untuk di servis. memang dah overdue pun...so..terpaksalah.


seperti biasa... if I have to do something that requires me to sit and wait for a certain amount of time, I always take a novel with me. Its not like I absolutely love reading , but I hate making polite conversation or engage in pointless small talk with strangers. anti-social? Memang pun...


Tapi, ada jugak orang yang tak faham2, dah nampak aku sedang membaca dengan penuh konsentrasi pun still nak buat conversation...


dalam hati aku rasa nak menjerit ...

'Don't bloody talk to me!!!'...tapi aku just senyum dan jawab la dua tiga patah...


Buku yang aku bawa kali ni bertajuk "P.S. I love you", oleh Cecilia Ahern...not my usual genre...sebab tu tak habis2 baca sampai sekarang... but I have nothing else to read...huhuhu.


Ceritanya mengisahkan kehidupan seorang wanita yang telah kehilangan suaminya...about how she tries to deal with it and get on with her life...


yeah... sounds very familiar...


so familiar that I could almost identify with what the character was going through.


saja nak share dengan kau orang salah satu dillema yang dihadapi oleh Holly (the main character)...which....I face also...seriously...


ini part di mana kawan2 Holly sibuk bertanya kenapa dia jarang bercakap mengenai Gerry (her dead husband).


Holly paused for a while and looked out into the black sea.


'I don't know how to talk about him.' She paused again.

'I don't know whether to say "Gerry was" or "Gerry is".

'I don't know whether to be sad or happy when I talk about him to other people.'

'It's like if I'm happy when I talk about him, certain people judge and expect me to be crying my eyes out.'

'When I'm upset when talking about him, it makes people feel uncomfortable.'


TRUE...Aku dah biasa dengan situasi begini.


I really, seriously, absolutely hate it when somebody asks whether I'm married. Most of the time I just want to say NO...but my conscience would not let me do that.


So, tragically, my answer is always...I WAS...etc, etc, etc...


and I'll wait for their shocked expressions......which I always get...


then... I'll wait for them to make up their minds whether to say...


'So sorry to hear that' or ' you are a very brave woman' or something of that nature...hehehe...


I could actually see their confused but sympathetic minds mechanically trying to work out how to react...


brain : let's see...you have three options...one...be sympathetic. Two...be supportive. Three...pretend you suddenly went deaf...


hahaha...I could die laughing.


Most of the time, they would mumble something which sounded sympathetic and then went silent...looking like they wished the ground would suddenly open up and swallow them...


FUNNY HUH?

It always ended up with ME trying to make THEM FEEL BETTER by saying ...

tak pe..Dah 14 tahun...( again the shocked expression), I dah biasa...bla...bla...bla...


and if they say...wah, dah 14 tahun...awak tak nak cari ganti ke?...


I would just smile and proceed to re-arrange their faces...

aku: kesian dia orang kan...

15 comments:

Otit said...

deja vu!

Jard The Great said...

ppl would always be minding others ppl businesses...


that's why we live in a 'community'... hehehe...

aloy_paradoks said...

kenapa anti social,,, kenapa tanak bergaul?

re: weng tu kire mcm lalok la,,,,
part weng tu member gua buat.. gua buat part yang pertama nak mula tu,, dan tengah2..

jumapx said...

patung cendana bukan anti social...
cuma kerana sifat seorang patung itu yang membuat ia begitu...

hanya kaku di dunianya sendiri...

addyaholix said...

sebab itu kamu terus kuat.
sebab itu kamu terus berdiri.
sebab kamu patungcendana!

Baginda Reformasi said...

salam... nak kaco dalam blog kome la... heheh

Bagaimana Tangani isu PERAK


Salah satu caranya telah di siarkan oleh enCYBERBORON dalam blog beliau... baginda tumpang copy... Adakan Pilihanraya Mandotori...



Sah UMNO takut menghadapi pilihanraya. UMNO tak mahu mengadakan pilihanraya. UMNO akan halang semua cubaan untuk mengadakan pilihanraya. Sultan dah tolak permohonan perkenan pembubaran DUN pada 5 Februari. SPR tolak perisytiharan kekosongan kerusi Behrang, Changkat Jering dan Jelapang. Terkini sidang mee segera Mahkamah Rayuan meluluskan permohonan Zambry Kader untuk menangguhkan pelaksanaan keputusan Mahkamah Tinggi yang dibuat 22 jam sebelumnya. UMNO betul-betul tak mahu diadakan pilihanraya.


Aku terima satu cadangan daripada seorang pemanggil ke telefon bimbit aku sekejap tadi. Cadangan itu sangat baik. Kita boleh dapatkan pilihanraya secara mandatory. Tanpa perlu perkenan Sultan. Tanpa perlu surat perletakan jawatan. Mahkamah pun tak boleh masuk campur. Bagaimana? ..... empat lima orang ADUN BN (termasuk ADUN bebas) mati!

Kata pemanggil itu "kita dapatkan perkenan Tuhan untuk mengadakan pilihanraya, Tuhan cabut nyawa empat lima ekor wakil rakyat BN, terutamanya yang melompat-lompat tu, apa lagi yang boleh menghalang diadakan pilihanraya?"

Doa orang yang dizalimi akan dimaqbulkan Tuhan. Rakyat Perak telah dizalimi dengan dahsyat sekali. Bahkan sebenarnya seluruh rakyat Malaysia dizalimi oleh UMNO-BN. Mengapa tidak kita manfaatkan tawaran 'maqbul' doa orang yang dizalimi itu?

Apa kata kalau secara serius dan besar-besaran seluruh umat Islam bermunajat dan solat hajat setiap hari secara berterusan memohon secara specific agar Allah cabut nyawa empat lima orang ADUN BN. Orang bukan Islam pun boleh berdoa juga kerana mereka pun sama dizalimi. Majlis munajat dan solat hajat itu diadakan beramai-ramai di masjid, surau dan markaz. Munajat dan solat hajat secara individu juga dilakukan di rumah masing-masing.

Macam mana? Salahkah cara begini? Nabi Muhammad SAW pun berdoa agar musuh Allah yang memeranginya dihancurkan oleh Allah SWT. UMNO sememangnya musuh Tuhan. Mereka memusuhi keadilan yang diwajibkan oleh Allah. Mereka memerangi hak rakyat. Mereka menentang keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang-undang. Mereka anti sistem hidup yang diperintahkan oleh Allah SWT.

Tak bolehkah kita mendoakan supaya musuh-musuh Allah itu dibinasakan? Kalau UMNO tak puas hati kerana mereka dilabelkan sebagai musuh Allah, itu hak mereka. Kalau UMNO tak puas hati kerana kita mendoakan ADUN mereka mati, itu hak mereka. Kalau mereka yakin doa kita itu tak akan dimaqbulkan Tuhan, itu hak mereka. Kalau mereka percaya bahawa mereka bukan musuh Tuhan, itu hak mereka. Kalau mereka nak kata bahawa kitalah yang memusuhi Tuhan, itu hak mereka. Kalau mereka pun nak berdoa supaya kita pula dibinasakan oleh Tuhan, itu hak mereka. Buatlah.

Majoriti besar ulama' tempatan dan ulama' seluruh dunia mengakui UMNO zalim. Kecuali dua tiga kerat ulama' UMNO yang hidup semata-mata nak cari makan. Majoriti cerdik pandai tempatan dan antarabangsa mengesahkan UMNO zalim, jahat, melanggar undang-undang, merosak demokrasi dan rasuah parah. Krisis rampasan kuasa negeri Perak hanya cebisan kecil daripada amalan kesyaitanan UMNO yang maha mega.

Kalau kita (penyokong PR) tak dapat mencari hujah untuk menolak keabsahan dan kewajaran cadangan pemanggil itu, maka eloklah kita gerakkan majlis munajat dan solat hajat bermai-ramai itu secara serius. Setiap individu penyokong PR juga bermunajat dan solat hajat setiap hari di rumah masing-masing. Siang dan malam. Mohon kepada Allah secara khusus. Minta matikan lima orang ADUN BN (termasuk ADUN bebas) supaya pilihanraya kecil dapat diadakan.

Posted by Baginda Reformasi at 5:57 PM

aloy_paradoks said...

Baginda Reformasi berkempen... rosak blog gua..

Mr Final said...

mdam.. in case u x tau... citer ni ade movie die..

i mls bace lyn movie die jek..

walau dah lmbt.. utk hari itu.. wish u.. Selamat HAri Ibu

aloy_paradoks said...

gua delate je baginda reformasi punye tu..

kalau ada orang nak bayar gua tiket konsert Search kat KL,, tapi yg depan sekali,, sumpah gua tak kecil hati punye..

aloy_paradoks said...

untung org ada kaka ipar,, walaupun tak jadi,,, tapi ada jugak org nak ajak,, pegi sendiri je,, ajak anak anak,,, lagi best ape...

jgn lupe hafal lagu Nirmala dengan Nigina,, tapi maybe die tak main lagu tu kot.

aloy_paradoks said...

bukan tak sudi,, tapi mula malam esok gua akan start trening tuk pementasan "Berani Mati" tiap malam.. show 27 ni kat Shah Alam.

FendyHekka said...

I kesian kt org yg cuba berbaik and beramah mesra dgn u tu... kita tak bleh salahkn org utk bermesra dgn kita... ha3

azwan bamadhaj said...

funny..

life goes on eh....

kueh bakar said...

kadang tak sedar
14 tahun sudah berlalu
bila terkenang
tersenyum
terharu
seolah baru semalam bukan?

VersedAnggerik said...

some people just don't understand that U became alone by chance. But U remained alone by choice....