Wednesday, 11 March 2009

hidupku adalah puisi-4 - surat cinta

ini puisi yang aku poskan dalam blog kuehbakar untuk entrynya yang bertajuk...surat chenta.

kekasih ku...

surat ini telah lama ku tulis

14 tahun tersimpan dalam peti hatiku...

ya...tersimpan

kerana aku tidak tahu

kemana harus aku alamatkan

aku kabarkan pada angin...
tolong sampaikan surat ku pada mu...
namun angin tidak mampu


ku rayu pada bulan...
berikan khabarku padamu
bulan juga hanya membisu


ku pinta pada matahari
ceritakan tentang kamu disana
matahari tidak bisa...


aku cuma ingin tahu
sendirikah kau disana
gembirakah kau disana
masih ingatkah kau padaku disini


maafkan aku
jika kini
aku jarang mengunjungimu
bukan aku melupakan


tahukah kau
setiap kali
aku meninggalkan pusaramu,
separuh hatiku menjadi beku
ya...setiap kali...

aku harap..
suatu hari...
surat ini akan sampai kepadamu
dan sehingga saat itu...
biar ku simpan saja dalam peti hatiku...



jawapan dari kuehbakar...

jangan kau risau..
pada angin tidak mampu
pada bulan yng ‘bisu’
pada mentari yg tak bisa…
jangan kau risau


surat peti hati
yg tersimpan rapi
biarlah tersimpan rapi
jagn ratapi
sayangmu yg pergi


pasti..
dia tidak sendiri di sana
dia tidak sepi
jika doa dipanjatkan
jika doa diselalukan
oleh mu
oleh lily catrina
oleh izat iskandar
oleh najmee nuraini
dia pasti gembira…


seperti kata mu..
"lebih baik lupakan buat seketika
agar bisa gembira
dari mengingati
dan sedih sepanjang masa"


jadi

bukalah hatimu
luas-luas
ikhlas dan tulus
kerana ‘gembira’ datang
pasti datang kembali
jika hati senyum dan lapang
untuk dirimu
juga utk mereka



aku...nice...:-)

47 comments:

jumapx said...

surat itu tak perlu beralamat
tak perlu juga untuk di postkan kemana-mana

kerana
yakinlah
surat itu akan tiba pada penerimanya
bila masa sudah menentukan...

duwenk said...

Surat dari Kueh Bakar? hoho..

1stym masuk.. singgah.2

~~~ kay ~~~ said...

this is heartbreaking!

i really felt the vibrations of your emotions and an uncanny connection........

i felt all of the emotions through it. my heart goes out to you...

this absolutely brought tears to my eyes...very touching and very moving...i'm so sorry for your loss.

thank you for sharing this, and you are not alone. many blessings, and i hope you find some healing from your writing.

this one brought so many sad feelings from all of us and believe me, we r all there for you...we cannot feel the way u r feeling right now but ur tears r hard to see and these lines made all of us cry...ALLAH sure gives strength and helps souls...TRUST HIM and let time heal....
(i don't even know what else to say...)

This is Mine said...

biar angin...
atau bulan...
mahupun matahari...
mereka tidak mampu menyampaikan perkhabarmu padanya..

kerna mereka tahu,
utusan dari lubuk hati kamu yang lebih berharga,
lebih bermakna
lebih dinanti~

:)

azwan bamadhaj said...

nice

BudAk hijAu said...

tnggu den balas yer....mesti terpaku suma...wakakakaka..

duwenk said...

Puisi Angin
Tak jenuh mengirim khabar
cerita
duka
derita
Hanya tahu berlalu tanpa suara

Khabar cinta kepadanya
apabila harapan sudah berbukit bakau
tinggi melepasi paras angin
tapi singgahnya hanya sapaan sahaja
tiada berita

Untuk sampai ke atma
bukan melalui angin
atau cahaya yang merebak luas
atau guruh mengejutkan sang kubur
atau pendusta yang tidur
atau posto-posto bergerak
tapi, doa dari bahasa jiwa
tapi dari suara kudus untuk sampai ke syurga.

Biarkan tanah itu mati
menanti surat-surat cinta abadi
Barangkali
nisan itu disentuh lagi oleh angin
Angin yang hanya tahu singgah
lalu pergi dan datang lagi
bersama suara-suara yang tak pasti.


hihihiih...

Dato Paduka Masri said...

angin, bulan, matahari, air, hujan, laut dan pantai mahupun sungai.... semua enggan menerima ku lagi.... selamatkan lah hidup ini..... dunia sudah berubah... berubah menjadi amarah itu... dunia sudah marah.... mengundang GLOBAL WARMING......

WanHidayat said...

Mdm....again...u touched my heart...

The letter that you wrote... Semoga sampai ke sana....sy percaya betapa dia sentiasa memerhatikan mdm...dari jauh dan dekat...

Dan...mdm juga telah dapat merasakannya.....

{syaz}{wani} said...

'dia' datang dan pegi seperti angin..
tapi pergi n x mungkin berganti..

sngt2 menyakitkn...

mdm...semoga ketabahn n kekuatan ni kekal utk selamany...

Mr Final said...

huhuh.. besh nyer kalo sajak tulis dpt reply ngan sajak semula.... rase spt berchenta... hiks3

en.Adam said...

yup,aku rasa begitulah cara dia berfungsi..
puisi yg mencari penulis...

patung,semua puisi kau indah skali..
bila nak ajar aku??

p/s:dulu time sekolah cikgu ajar puisi aku selalu xde dalm kelas,skarang baru nk blaja..hahah

addyaholix said...

kamu buat hati saya tersentuh cendana. kamu buat saya bersyukur dengan apa yang saya ada.

kamu tahu sesuatu?
alamatnya di hati kamu cendana.
dia bertuah punya kamu.
sungguh!
doa saya, moga dia damai disana!
dan moga dia terus kekal dalam hati kamu.

apisz said...

aku tunggu budak hijau balas...muahahhahaha

apisz said...

24jam ke ko depan pc hah?

aloy_paradoks said...

wahai kakak Normala Shamsudin, saya tersentuh tatkala membaca Surat Cinta ini..

apisz said...

rehat2 la jugak...asyik ngadap blog je...ketagih ke?

a.b geldofg said...

tsentuh hati aku...dan fhm keadaan sayu

apisz said...

tersentuh batal wudhuk...huhu

addyaholix said...

re : saya yakin dia ada.
dan dia sedang baca yang ini. cuma dia lebih selesa cuma untuk lihat.

miezi said...

mam, anda sgt tabah :)

p/s: sorry, but am not used to ber"aku-ko" dgn someone yg i hearted respect apatah lagi dgn sorang pendidik :)

D' onLy oNe said...

wow..sebak seketika..
terpegun membaca keindahan kata, dan keajaiban realiti dunia..

addyaholix said...

ya. moga saya setabah kamu cendana!

apisz said...

ada student2 ko yg comel2 tak? hee.....

apisz said...

wat bini jak....hee...

~~~ kay ~~~ said...

marilah ke pantai bahagia
biar ombak membilas segala derita
pasti siulan camar
mampu membuatmu terlena
dari memikirkan sejuta kesakitan
yang membelit jiwa.

tidak akan Tuhan
anugerahkan dugaan
jika dirimu tidak tertanggungkan

redhalah dengan ketentuanNya
pasti akan kamu temui nikmat melimpah
sesudah gerimis duka datang mencurah...

have a lovely day!

apisz said...

aku seksi..lalala

en.Adam said...

dah tulis dah...
tapi bila baca balik
tak rasa macm puisi la..
rasa macm luahan perasaan je..
ayat x bunga2 pun..
straight forward je..
ishhh nyesal tdo dalm kelas masa subjk B.M
dulu..ni semua pengaruh rakan sebaya la ni..
hahahah

law said...

huhu..xtaw nk komen ape..sb bgtu indahnya bhsa kte..

hnya dgn perkataan ini dpt menyebabkn manusia mempunyai pelbagai prsaan..

apisz said...

muka sensord!

apisz said...

morning...

apisz said...

ko sudah bz ye..hee...

Jard The Great said...

mcm pernah bace.. hehehe

This is Mine said...

kak...

sila ke http://farahdiana87.blogspot.com/2009/03/melankoli-sekeping-hati.html

ad sesuatu disana...

inspirasi dr puisi di entri ini...

:)

apisz said...

=)

apisz said...

lepas jumaat..aku harap cuaca tak hujan..minggu ni aku drive sorg..kwn aku tak jadi ikut..die ada exam..huhu...

adibah said...

salam ziarah. minta izin untuk link blog di blog saya.

apisz said...

insyaALLAH.. =)

apisz said...

aku miskol ko..tu no aku...celcom

addyaholix said...

dia tak hilang. dia ada diantara kita-kita!

selamat malam cendana!

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

OMG. u're my english teacher when i was in form 1 in SMART. i still remember u! it has been years!! Miss u, TEACHER!

apisz said...

aku kena masuk tdo..esok byk keje..gud nite...

vidadarisakura said...

aku tukang baca puisi sahaja kak..
hee

Otit said...

madam,
saya rasa lah kan.
x payah tulis surat lah.
mungkin dia dah guna email or sms dah kot kat sana.
kita mana tau,technology has evolved there too.
might there be any maybe kan.
ok..enough joke.

anyway,
still remember one of your fav lagu?
here it goes.

Takkan pernah habis air mataku
Bila ku ingat tentang dirimu
Mungkin hanya kau yang tahu
Mengapa sampai saat ini ku masih sendiri

Adakah disana kau rindu padaku
Meski kita kini ada di dunia berbeda
Bila masih mungkin waktu berputar
Kan kutunggu dirimu …

Reff:
Biarlah ku simpan sampai nanti aku kan ada di sana
Tenanglah diriku dalam kedamaian
Ingatlah cintaku kau tak terlihat lagi
Namun cintamu abadi …

apisz said...

morning...=)

apisz said...

jgn banjir..susah aku nak kuar KL...

DrSam said...

biasa berbalas pantun je boleh. berbalas sajak belum khatam lagi. Bagi can kepada yang sudah khatam juzus itu.