Friday, 6 March 2009

gelagat...Jamee dan Izat

jumaat: 06.03.09

aku cuti hari ni. so..pukul 12, .aku pergi ambil Jamee dan Izat dari sekolah...Jamee di SMART, Izat di SMTC...dekat2 je sebenarnya...yang paling gembira...Jamee la...sebab tak perlu berjalan balik ke rumah...

ini conversation sepanjang perjalanan balik dari sekolah...aku ambil Jamee dulu, lepas tu baru ambil Izat...


#1...berhampiran sekolah...aku sedang memandu...kami berselisih dengan 3 orang pelajar lelaki SMTC


Izat: jamee, budak yang depan sekali tu kirim salam kat awak
Jamee: yang mana...yang pakai tie tu ke
Izat: angguk...
Jamee: tak nak la...dia tu suka cari gaduh dengan Jamee
Aku: jamee kenal dia?
Jamee: kenal...masa sekolah rendah
Aku: oooo..
.
Izat: ada lagi sorang suruh kirim salam kat awak
Jamee: siapa...muka baik ke muka jahat?
Izat: entah
Jamee: Izat...lain kali, kalau yang muka jahat, cakap terus Jamee tak nak, tau...
Aku: muka jahat tu macam mana , Jamee.
Jamee: muka jahat la...
Aku: macam muka Izat ke...hehehe
Jamee: tak la. Izat tu muka baik. susah la nak explain ma...

aku...stereotype???


#2...aku baru masuk kereta lepas pergi ke ATM. Mereka berdua tunggu dalam kereta.


Jamee: Ma...izat cakap rambut Jamee macam rambut tahun 60an...(dia baru potong rambut, the day before)

Aku: mana ada, ok la rambut Jamee.

Izat: Ma...tadi ada pakcik tu lalu, pakcik tu pandang je...

Aku: ye ke

Jamee: ye la ma... mama tau tak Izat cakap apa

Aku: apa izat cakap?

Jamee: Izat kata pakcik tu pandang Jamee sebab rambut Jamee macam rambut bini dia masa dulu...

Izat: Dah tu...memang betul...hehehe

aku....rasa macam nak ketawa terguling2...







#3...dalam kedai petronas
Izat: Ma, Izat nak kacang ya
Aku: angguk
Jamee: Izat, awak tau tak kacang tak baik untuk jantung.
Aku: ye ke Jamee. mana Jamee tahu ni.
Jamee: Cikgu sains Jamee cakap. Ma, Jamee ambilk lolipop satu ya.
Aku: ok
Izat: Kacang tak baik untuk jantung...lolipop tak baik untuk
gigi...
Jamee: ye la...tapi gigi tak membunuh
Izat: tapi...nanti...awak tu...tengok muka lawa, bila senyum, nampak gigi...tak lawa
in the end izat tak jadi beli kacang, tapi dia beli aiskrim kacang merah...motif???
Aku....berbalas senyum je dengan budak jaga kaunter ...

25 comments:

Atan said...

ni atan jeles ni..budak kouter lak yg dapat senyum.. pas ni minum nes lak..uh uh

wahyudimy said...

Haha!

addyaholix said...

so sweet cendana!

IT'S Me N.a.N.a said...

anak-anak kak patung comel!

MaNuSiA_RuMiT said...

inilah antara perkara yang seronok bila punya zuriat

DrSam said...

anak-anak penyambung kasih
cinta abadi suci dan bersih

ab geldofg said...

aku hari2 cuti tk heranpun

azwan bamadhaj said...

hahahaha.... lawak2....

Lily Cartina said...

sumpah adek aku 2 ekor tuh sengal..

maoh said...

no komen... huhuhuuu

azwan bamadhaj said...

re: bukan i baru bangun...

i x tido la.... i kan berjaga malam...



btw... g la vote kat blog i.... huhuhuhuhuhu

- tengku - said...

HAHAHA
ANAK2 CERIA IBU PUN SUKA..

nota.kematian said...

hahaha.

normal lah tu.

quote,
Aku: muka jahat tu macam mana ,
Jamee: tak la. Izat tu muka baik. susah la nak explain ma...

yang ini yang paling best!
tapi kena cakap gak,
kadang kala muka jahat itu tak semestinya jahat dan muka baik itu tak semestinya baik.

stereotype!

:D

FendyHekka said...

erm ha3... nasib atas kerusi... kalo atas katil sah i dh guling2 gelak mcm tenggiling... ha3. u hv 2 smart kids there... n tonnes of humors.

addyaholix said...

kamu bertanya. dan saya kira tiap soalan pasti perlu jawapan.

~~~ kay ~~~ said...

children ask better questions than adults. "May I have a cookie?" "Why is the sky blue?" and "What does a cow say?" are far more likely to elicit a cheerful response than "Where's your manuscript?" Why haven't you called?" and "Who's your lawyer?"

heheheeee....
have a lovely weekend!

addyaholix said...

saya kira kamu agak emosi sekarang.
rehatlah.
maaf kalau ada bicara saya yang agak mengguris kamu.
dan maaf kalau saya buat kamu kurang selesa.
maaf!

wahyudimy said...

Whats wrong? Emo dgn siapa?

aloy_paradoks said...

kalau jamee tengok gua mesti die klasifikasikan muke jahat....hahahaha.

mcm best je ade anak kan...

aie akaike said...

bgtau izat, ada budak laki kem salam kat jamee. muka budak tu baik. nama dia aie akaike!

vidadarisakura said...

hee..

sweet jak.
mesti org ingat sispatung ngan diorang tu adik beradik jak.

Jard The Great said...

haha... nmpk muda la tuan blog nih..

en.Adam said...

tolong kemsalam kat jamee...
hehehehe
:)

D' onLy oNe said...

cute nye cerita..hehe

sometime sometime sometimes said...

Daku tumpang kebagiaan mu cemanda... kamu ibu yang kuat.. aku kagum