Saturday, 28 February 2009

hidupku adalah puisi-3

puisi dan kata2 indah dari sahabat2...


re:...untuk sang pencinta malam



bintang yang sentiasa terang terangan menemani bulan
tapi langsung tidak diendahkan oleh bulan.
Bulan pula dalam diam menemani sang matahari tanpa disedari mentari.
dan mentari pula terus terusan mengharapkan kasih dari malam...nota kematian

aku mencintai malam bagai malam pernah berjanji akan mencintai ku seumur usinya...aloy_paradoks

aku nampak
Bulan itu
Bintang ini
Sangat cantik
Ye! Sangat-sangat cantik
Terima kasih

Terima kasih
Dari ku
Dari merekaYg cintai malam, bulan dan bintang

Ye! Kami sang pencinta malam
Terima kasih!...kueh bakar

kadang2 Allah sembunyikan matahari...
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,kemana hilangnya sinar..
rupa2nya..
Allah nak hadiahkan kita pelangi...kay

pemimpi mana yg tidak kagum pada malam, bulan,dan bintang...wahyudimy

oh sang angin
teruskan meniup ombak
kerana cinta setelah dibadai ombak
cinta yg tegaroh sang mentari
kadang-kadang jangan tunjukkan muka
kerana gelap akan mengajar diri tabah dan berani...kueh bakar


aku...memang suka yang indah2...hugs...

dumb, dumb, dumb

Saturday...28.02.08...9.00am

hari ni aku kerja...sebab ada education fair...huhuhu

sedang aku on the way tadi...around 8.30...aku dengar2 radio...tiba2 keluar intro lagu jujur....SHIT!...kata aku...mengganggu emosi betul...minda aku kata...tutup je radio tu...hati aku kata...dengar je...seperti biasa...emosi akan menang...

sampai ofis...aku on kan computer dan check in...sebab lupa nak check-in kat main gate....boink!!!
then...apa aku buat...aku mainkan lagu jujur kat media player...dumb...DUMB...DUMB!!!!!

SUKA SANGAT MENYAKITKAN HATI SENDIRI......

tukar lagu. cepat.....aku seru mentera pusaka ku...mentera semerah padi....ok...semangat dah pulih...hehehe...

kena keluar sekarang...VIP dah nak sampai...

aku...jauhi diriku...lupakanlah aku...selamanya....huhuhu...IDIOT!!!!!!!...bercakap dengan cermin ok...


Friday, 27 February 2009

buat sang pencinta malam...

friday...27.02.08...7.45pm



aku nampak bulan dan bintang ini...sangat cantik...




aku beri pada semua yang mencintai malam, bulan dan bintang...




dimana bumi di pijak...

KARNIVAL PENGAJIAN TINGGI NEGARA
ZON TIMUR


Thursday, 26 February 2009

sometimes


sometimes

i need to choose between what I want and what I need


sometimes

i need to choose between living by myself and living with myself


sometimes

i choose not to choose

survival of the...











Tuesday, 24 February 2009

there you go, angel...

ini tag dari darkAngel...sebab senang...aku jawab la...lagi pun dia student aku...


1. Go to your photo folder in your computer
2. Go to the 6th folder of photos
3. Go to the 6th picture in that folder
4. Put the picture on your blog and description of it.
5. Invite six friends to join the challenge.

6. Link them in your blog and let them know they have been challenged.


gambar diambil pada 04.02.08...debat astar 2008 di UM. gambar aku dan Adam di Istana Budaya...photographer...coretan seorang putera...dibantu oleh kraze....:-)

tagged...the first six who read this...siapa yang berintegriti la...hehehe

kalau kail panjang sejengkal...

pagi tadi on the way to work, sempat la aku dengar hot chat...kali mereka meminta pendengar mencadangkan tajuk yang sesuai untuk dijadikan topic hot chat mereka. salah seorang pendengar mencadangkan topic peribahasa atau pepatah yang menggambarkan diri sendiri...

interesting juga kan...so....aku terfikir2...apa peribahasa yang boleh aku guna untuk describe diri aku...

maka aku decide...peribahasa untuk diri aku ialah...

KALAU TAKUT DI LAMBUNG OMBAK...JANGAN BERUMAH DITEPI PANTAI.

kau orang punya???

aku...to the rest of the world...kalau kail panjang sejengkal...jangan lautan hendak didiuga...hehehe...walau pun lautan itu tidak bergelora...:-)

Monday, 23 February 2009

wet,wet,wet

pagi Isnin yang basah dan sejuk




aku masih lagi high on caffeine + lack of sleep

and the weather is not helping....huhuhu
aku...masih dalam mode slow-motion...

sunday...default

Hari minggu…bosan…5am, aku dah terbangun…cuba sedaya upaya untuk tidur semula…tak boleh…so …bangun la…keluar tengok langit yang masih gelap, tengok embun di hujung daun…duduk atas swing sambil nak tunggu matahari terbit la kononnya...aku duduk lebih kurang 10 minit…aku lapar….at this hour???

Aku masuk…buat Nescafe…dan cari apa yang paling senang untuk aku makan…senang means…tak perlu tunggu lama2 ok…aku panaskan baked beans…breakfast time…5.50am …tak pernah aku makan time tu…tapi aku makan…and I could not stop…huhuhu…

Aku tahu…overeating akan membuat aku tertidur…and that’s precisely what happened…aku sediakan breakfast for the children…French toast…senang je…dan aku makan lagi…then aku minum Nescafe lagi…and at 9am…I fell asleep in front of the tv…sampai pukul 12.30…itu pun sebab izat kejutkan aku untuk beritahu dia nak pergi ke taman dengan kawan2 dia…kalau tak sure aku pengsan sampai petang…huhuhu…pergi mandi la…

Aku kemas rumah…half-heartedly…sebab aku masih mengantuk…side effect of overeating…so…aku minum Nescafe lagi…kenapa aku lapar lagi ni…this must be one of those days in which I have the craving to eat and eat and eat…and…this time aku makan maggie goreng…share dengan Jamee…of course…pukul 2 lebih, aku pengsan lagi…pukul 4 baru bangun…sebab aku dapat sms dari lily, minta tolong aku hantarkan baju dia ke rumah my mom in law…

Like a zombie…I drove to my mom in law’s house…tak jauh…3 km je…time cuti lily memang akan spend time kat sana…aku jumpa lily, tanya khabar, salam2, peluk2, then aku pergi grocery shopping…dan sebab aku takde mood nak masak, aku beli dinner untuk jamee and izat…

Cuci baju pulak…lapar lagi…huhuhu…makan biskut sambil tambah kandungan caffeine dalam darah aku …dan pengsan lagi…sampai 7.30pm…terlalu banyak makan, terlalu banyak caffeine, terlalu banyak tidur…I FELT SICK…that’s it…JANGAN MAKAN LAGI!!!!!!

Of course, aku tak boleh tidur semalam…4.30am baru aku rasa nak tidur…but what’s the point, 5am alarm aku akan berbunyi …kalau aku tidur juga sure tak boleh bangun…might as well pergi mandi terus…sedia untuk pergi kerja…kan best kalau hari ni masih Sunday…huhuhu…sekarang???...aku high…on caffeine and lack of sleep…and…no…hari ni aku belum makan ok…

Aku…rasa macam melayang2 dalam mode slow-motion.

Sunday, 22 February 2009

hidupku adalah puisi-2

komen2 dalam bentuk puisi
re:...kerana aku tidak cukup berani....


khabarkan pada sang angin
hentikan pukulan ombak
agar cinta mampu berenang
khabarkan pada sang mentari
terangkan jalan empunya hati
agar dia terus tabah dan berani
kay


tapi kamu bukan di lautan.
tapi kamu bukan dalam taufan.
kamu kekal disini.

kekal untuk tempuh semua ujian yang dah tersurat untuk kamu.
kerna tuhan mahu kamu jadi lebih berani,
berani untuk melawan dunia sekalipon
prolog seorang addyaholix

kerana engkau tidak cukup berani
maka engkau mahu laut dan ribut yang bertanggungjawab...
persoalannya....

beranikah angin
cekalkah laut
kuatkah ombak
mampukah ribut....

untuk menghadapi sebuah patung....
apatah lagi patung itu
patung CENDANA
life is a journey

halusmu pasir aku tahu kasarmu,
lembutmu laut aku tahu ganasmu,
nyamanmu angin aku tahu kalutmu,
cerahmu mentari aku tahu panasmu,
sempurnamu manusia aku tahu cacatmu
the remedy


re:....langit

malam sering buat aku
merindu..
merintih..
kenapa aku tidak seperti orang lain..
kenapa aku selalu kurang dari orang lain..
langit hitam pekat tu..
sama pekatnya jiwa yang aku lalui sekarang .........
aku c niena

bintang pun muncul bersama seri cahaya
camar telah lama terbang pulang
angin-angin malam berganti hembus
anak-anak rambut terusik belaiannya
lalu kau hadir ...
menyulam langit malam buat kerundung ku
kau tersenyum, tersipu aku memandang
bintang-bintang yang berkerlipan menjeling manja
aduhai... manisnya suasana malam
langit hitam pekat
aku terpikat............
kay
aku...nice...:-)

Saturday, 21 February 2009

last weekend

last thursday, aku dapat sms dari Life is a journey...katanya i akan pergi ump esok, untuk debat NC...kalau u terlibat, boleh la jumpa...

aku reply...memang I terpaksa terlibat...

dia reply semula...kata u tulis your own destiny...etc...etc...

aku balas...ala...u tu, kata kuantan dah jadi dunia asing..etc...etc...

ada la lagi dua tiga sms bidas membidas lepas tu...

biasa la...pendebat...




dari kiri...Mr Final, Notasi, Shahrul adzuan, Life is a Journey (berdiri) dan Law.

anyway, inilah aktiviti aku last weekend...menjadi hakim untuk Debat NC UMP...ok la...seronok juga ...sebab dah setahun aku meninggalkan dunia debat...dan seronok dapat jumpa semula sahabat2 lama aku...life is a journey, hanya sebuah notasi dan coretan seorang putera...mereka semua alumni debat ump...datang untuk jadi hakim gak...plus...Shahrul adzuan, alumni debat UUM...(dia memang budak kuantan...dan skrg kerja kat kuantan), serta Fuad...alumni debat USM...budak Penang, skrg kerja kat HTAA Kuantan....semuanya aku dah lama kenal...oh lupa pulak, Mr Final...tahun ni dia pun jadi hakim...hehehe...last year, dia urusetia...sebab debat NC hanya untuk pendebat2 junior atau yang bukan pendebat sahaja... the year before that, dia peserta...next year....???






Notasi, Shahrul Adzuan, Life is a journey

Nadiah (programme Manager) dan Mr Final

aku, Q, Cactus, Organik


aku just beritahu the winning team je la...tu...yang bergambar dengan aku kat atas ...pasukan debat yang mewakili Kelab Kebudayaan dan kesenian UMP...di anggotai oleh...Alif Ba Ta (takde dalam gambar), Hidupku suku Organik, the cactus dan Q (tak tahu nama blog dia)...oh lupa...the Remedy sebagai pengurus pasukan...

Friday, 20 February 2009

err...wanita melayu terakhir????




20.02.2009...6pm













conversation antara aku dan anak aku,,,najmee (14) dan izat (13). aku masih lagi dalam pakaian kerja...friday, pakaian kerja =baju kurung.














aku: mama nak gi jogging, ok....(jogging track hanya di belakang rumah aku, di tepi sungai Galing...tak perlu drive pun)

jamee: (dengan muka tak percaya)...pakai baju kurung?

aku: takkan la pakai baju kurung...motif sangat jamee ni

jamee: hehehe...kan mama wanita melayu terakhir...

aku: (ciss)...eh...ustazah pun tak gi jogging pakai baju kurung tau...

jamee: (senyum)...ustazah bukan wanita melayu terakhir ma...

izat: hahaha...good one...good one

aku: (boink..huh...tak terbidas aku...sekarang kau orang tahu la kenapa aku tiap2 hari psycho...)















aku...satu hari aku akan pergi jogging dengan berbaju kurung...tapi kalau pakai baju kurung, takde la aku jog...aku jalan dengan lemah-lembut je la...kan wanita melayu terakhir...hehehe

7am...


20.02.09


bayangan langit biru





mentari masih bersembunyi




embun belum kering





mawar putih...ceriakan pagiku

have a great weekend... :-)

Thursday, 19 February 2009

langit


ini gambar langit kat rumah aku malam ni...hitam pekat, sebenarnya ada banyak awan, tapi tak nampak pulak...bintang pun takde...dan aku nak tengok bintang...huhuhu

Wednesday, 18 February 2009

kerana aku tidak cukup berani

ada kalanya...
aku
mengutuk angin
mengutuk lautan
mengutuk cahaya bulan

ada kalanya
aku
ingin berada di tengah lautan
yang sedang marah

ada kalanya
aku
ingin berada didalam ribut taufan
yang ganas

agar
lautan yang marah dapat menelan ku
ribut ganas bisa melemaskan ku

biar laut dan ribut
yang bertanggungjawab
kerana aku tidak cukup berani..

Tuesday, 17 February 2009

hatiku luka lagi...

entry ni aku jumpa tadi, dalam blog anak sulung aku ...Lily. Fyi...Lily bekerja part-time di Baskin Robbins, Kuantan, sementara menunggu keputusan SPM nya. entry ini membuatkan hati aku hancur berkecai all over again...

The most beautiful sight.

Baskin Robbins were quiet. Assistant Manager went out, another colleague has not came in for work, so I was all alone at the store. Waiting for the first costumer to spend their cash on ice-cream on a grey cold rainy day.

It has been like this for about a week. No wonder the sales are down low. I expected no customer until lunch hour, thus, I turned on my Samsung mp3 player to kill my boredom.

But far from my expectation, a fine gentleman walked into Baskin with his cute little daughter. As I saw them walking into the store, I instantly snatched my earphones without even bothering to turn off the power of the mp3 player.

"Hello, welcome to Baskin Robins!" I greeted the costumer with the widest grin across my face.

He was carrying his daughter in his right arm and replied my greetings with a smile. He looked very familiar. Yes, I am very sure that I've seen him somewhere, but I just couldn't recall.Since I am a big fan of kids, I quickly offered a test spoon to his daughter and called her "beautiful".

She was indeed beautiful. With big shining eyes, milky white skin, soft shoulder length black hair, she looked like a doll.

"Would you like to try some ice-cream beautiful?"

She was a bit shy and turned to her dad.

He sort of said "There, kakak is asking you" and he kissed her forehead.

The beautiful little girl nodded shyly. So I handed her a spoon of very berry strawberry.
Still, she wants her dad to feed her. So he did. I couldn't help but to stare. It was a beautiful sight. Very beautiful and familiar. The love and affection shown by the daddy. The daughter who was clinging on to her daddy. Just seem too familiar.

"Papa" I muttered out of the blue.

"Excuse me?" that man asked.

I shook my head with embarrassment and apologized. Again, he smiled. As a sign of forgiveness and placed his orders. I was starting to feel a big lump on my throat but I managed to get a hold of myself. After he made the payment, he sat at the seating area in the store and I stood behind the counter. I know it was plain rude to stare but I just couldn't help it.

First, because he has a very adorable daughter and I adore kids more than anything. Then, that gentleman reassembles Papa. My Papa. My beloved Papa. Yes, he looked like Papa. And never before in my whole entire life I met someone who looked so much like him. Furthermore, he was treating his daughter just like papa used to treat me.

My heart felt so heavy but I smiled. I smiled at the sight of Papa and me.After almost 14 years, I get to witnessed the sight of Papa pampering me like a princess. I get to witnessed Papa kissing my forehead. I get to witnessed the sight of Papa caressing my hair although I hardly had any back then. *laugh* I get to witnessed the sight of Papa, again.

About half and hour later, he along with his daughter bid farewell. The store was once again empty and boredom strikes back. I was holding back so hard. Telling myself not to cry. Telling myself to get a strong hold of myself. So I went back to my mp3 player. The mp3 player which I left turned on while I was busy serving the customer. Since it was turned on the whole time, the tracks kept on playing and by the time I put on the earphones, Babyface was singing the chorus of Not Going Nowhere.

Well I'm here to tell you,
you don't have to fear.
Cuz your daddy loves you,
I'm not going nowhere

Then the walls of strength collapse in an instant. My heart felt so heavy and I was choking so hard. So I ran into the storeroom and cried at the corner. Damnit. I cried. Again. But I didn't even know why. I had no idea what brought down my walls of strength.
Was I sad to see someone who looked so much like my Papa but really wasn't him?or Was I glad that I once again get set my naked eyes on the sight of Papa?
Maybe, it was both. Mixed emotions that was caused by one fact. I miss Papa so much.I miss Papa so much, that is why I am sad to see someone who looked so much like him but really wasn't him.I miss Papa so much, that is why I was glad to set my naked eyes on the sight on him once again.
Now, I am certain that it was a sign from The Almighty Allah. A crystal clear sign that Papa remembers me. That Papa is always watching me. That Papa is always near me. That Papa really loves me. *cry*

Papa, I love you too. Thank you so much for coming back. Although it was just for a while. It really made me smile

entah kenapa...entry lily mengingatkan aku kepada entry yang aku tulis sewaktu minggu 'Father's Day tahun lepas...so...aku retrieved entry itu dari blog lama aku, aku baca semula...dan as expected...hati aku luka semula...
Tak ada apa yang aku nak tulis pasal 'father's Day". Untuk anak2 ku, father's day tidak membawa apa2 pengertian...sudah hampir 13 tahun mereka hidup tanpa kehadiran seorang bapa...malah cuma Lily sahaja yang pernah merasai kasih sayang seorang bapa...selama 5 tahun pertama hidupnya. Jamee baru berusia 9 bulan pada waktu itu dan Izat lahir 3 bulan selepas bapanya meninggal...tak mengapalah...they won't miss what they have never had...harap2 begitulah.

Sewaktu aku sedang membelek buku sekolah Izat, aku terjumpa sekeping kad di dalam bukunya. kad yang di buat daripada drawing block, rasa aku yang mereka buat sewaktu pendidikan seni di sekolah. Dihadapan kad itu tertulis perkataan 'Happy Father's Day'...sedih nya hatiku, tuhan saja yang tahu...I could hear my heart breaking...I could not stand the pain.

aku sangka aku sudah cukup kuat untuk menghadapi semua cabaran. apparently not. Tak mengapalah anak2ku. Tabahkan hati, kuatkan semangat...nasibmu dan nasibku begini...biarlah. Memang langit tidak selalu cerah...tapi mendung bukan bererti hujan. Itu aku pasti, seperti aku pasti akan terbitnya matahari esok pagi.

Disaat2 begini, amat senang untuk aku menyalahkan takdir...tapi itu tidak akan mengubah apa2. I have to stop feeling sorry for myself...macam kata Dr House..."so you got hurt...deal with it". Sangat brutal bunyinya...tapi ada kebenarannya. This is my life, if I don't try to make the best of it, who will? Namun, tika begini...aku terasa amat sunyi sekali...

retrieved from: http://nsamsudin.blogspot.com/search/label/experience

aku...hari ini airmata ku bukan untuk aku...

Saturday, 14 February 2009

rela

Ku hanya mampu berserah
Berserta doa harapan
Ubahlah haluan hidup ini


Demi cinta yang menyala
Ku rela menggenggam bara api
Demi kasih yang mengharum
Sungguh aku rela




Biarpun pada pandangan
Seperti bunga yang layu terbuang
Namun kau pasti tahu
Semua kerna





Aku masih lagi setia padamu
Biar ku menangis seumpama pengemis



Ku hanya mampu berserah
Berserta doa harapan
Ubahlah haluan hidupku ini

dipetik dari lagu...rela

aku kenal diri aku


aku kenal diri aku...
aku tak perlu buktikan apa-apa kepada sesiapa pun.

Friday, 13 February 2009

kau adalah cintaku yang tidak wujud dalam realiti


ini sambungan entry 'kau adalah cintaku...' yang telah disumbangkan oleh sahabat2 blogger...kira2 macam extended version la...many thanks...wish aku kenal kamu semua...dan di compile dengan gigihnya oleh Mr Final...yang ni aku kenal sangat2...hehehe...thanks Mr Final..

so here it is...the prove that two heads are better than one...

kau adalah cintaku yang tidak wujud dalam realiti...patungcendana
kau nyawa yang selalu wujud dalam hati..addyaholix
kau adalah cinta yang hanya aku mimpi....BudAk hijAu
tetapi kau obsesiku di alam fantasi...Mr Final

aku wujud kau ghaib...aku ghaib kau wujud...
tapi hakikatnya kita saling menyintai..ab geldofg

setiap kehidupan tidak akan pernah menjadi selamanya….
tapi kadang harus berakhir untuk disimpan,
pada dunia maya agar menjadi selamanya…kay

jika ia sebuah cinta...
ia tidak hadir kerana permintaan
namun hadir kerana ketentuan
jika ia sebuah cinta...
ia tidak hadir dengan kekayaan dan kebendaan
namun hadir kerana pengorbanan dan kesetiaan...kay

walau kau adalah cintaku yang tidak wujud dalam realiti
aku tetap cinta padamu...patungcendana

aku...indah kan? tak kisah la samada sambut atau tidak, atas dasar persahabatan, aku ucapkan 'Happy Valentines' kepada semua sahabat serta bloggers yang telah sudi menjadi sahabat aku...god bless.

friday the 13th?


ini car sticker yang aku baru pergi ambil tadi...dan chocolates tu somebody letak dalam kotak surat aku...hehehe...


Thursday, 12 February 2009

kau adalah cintaku...

...kau adalah cintaku yang tidak wujud dalam realiti...
sambung la...sesiapa yang nak sambung...aku hilang inspirasi pulak...

Wednesday, 11 February 2009

Monday, 9 February 2009

manic monday

hari ni aku boink...truly madly deeply boink...sebabnya?...kalau aku tahu, takde la aku boink...yang aku tahu, I seemed to have either misplaced my brain or I left it at home...along with what is left of my luck...

mula2, kelas 9am aku terpaksa di batalkan, sebab pintu bilik kuliah terkunci ...30 min kami tunggu, in the end aku cancelled...itu takpe lagi...

on the way pergi lunch dengan remedy dan cactus, keluar pulak lagu 'jujur 'kat hotfm...terus terganggu emosi aku...huhuu...

sampai di tempat makan, aku missed 3 parking spaces...terpaksa la pusing satu blok untuk dapatkan semula tempat tu

after lunch...masa hantar dia orang balik ke KK3, aku terlepas lorong rumah mereka...terpaksa reverse...

aku terlupa lab mana i'm supposed to have my 4pm class at...

dalam lab, aku dapat sms dari maxis mms...you have received a picture message from 6012740xxxx....aku checked...rupanya dari life is a journey...dah lama tak dengar berita dari sahabat aku ni...malangnya tak boleh load...aku dah try pergi www.maxis.com.my/mms tapi tak boleh...sedih...

sekarang students sedang siapkan assessments multimedia mereka...aku?...tunggu 6pm, so that aku boleh balik and drown myself in sorrow...huhuhu

rasa macam nak berlari dan terus berlari dan terus berlari...sampai aku pengsan dan hopefully bila aku terjaga...Monday is gone...

aku...huhuhu...not gonna happen

Sunday, 8 February 2009

aku dan kraze



ini aku dan kraze...hehehe...

kraze tu sebenarnya handphone aku...motorola KRZR

ala...yang aku tertinggal kat lab selama 14 jam tu...

masa kehilangan kraze selama 14 jam tu, aku terfikir...kalau aku tak dapat semula, i will never see kraze again...huhuhu...

sebenarnya aku dah lama guna kraze, sebab aku bukan jenis yang suka tukar handphone every year...aku tukar bila terpaksa je...hehe

so...baik aku ambil gambar dengan kraze...sebab aku rasa, kalau sekali lagi aku tertinggal kraze kat mana2, sure takkan dapat semula...how many times do we get a second chance ya...

so...this is kraze and me...


Saturday, 7 February 2009

aku bukan seorang yang jahat...


Aku Cuma melihat…
Kenangan berlalu pergi
Yang patut ku simpan dalam memori



Aku Cuma melihat
Kesilapan yang pernah aku lakukan
Tanpa sebarang usaha untuk memperbaiki


Aku Cuma melihat
sahabat2ku semakin jauh
Tanpa mencuba untuk menarik mereka kembali


Aku Cuma melihat
Sahabat yang aku singkirkan
Tanpa memberi peluang kedua


Aku Cuma melihat
Kepedihan di raut wajah mu
Namun tidak aku pedulikan


Aku Cuma melihat
Kamu yang tidak pernah memahami aku
Sedangkan aku pun tidak pernah cuba untuk memahami kamu




Aku Cuma melihat
Hati aku yang terguris
Tanpa berfikir yang kamu juga mungkin terluka


AKU CUMA MELIHAT…DAN MELIHAT…DAN MELIHAT…

Tapi…..
Aku bukan seorang yang jahat…
Cuma seorang sahabat yang teruk….

Thursday, 5 February 2009

talking about Einstein


thursday...05.02.09
8.00 - 10.00am
blok V, Bk 39.
section E05
uhl 2322: technical writing

kelas yang agak membosankan...sorry, bukan kelas yang membosankan, pengajaran hari ini yang membosankan...input tentang final assessment project...aku beritahu mereka tentang all the reports they would have to hand in between now (wk 5) and wk 15...ie: proposal, progress report, project report plus presentation...by the time aku mention progress report, dia orang dah mula stress...not good...tapi, dia orang tak tahu, aku pun stress jugak sebab kena mark all their reports...huhuhu

first, aku perlu ajar mereka format untuk proposal...aku suruh buka module, page 35...we studied the format, aku terangkan apa yang mereka tak faham...aku tanya...is there anything else you want me to explain...atau secara simplenya 'do you have any question'...mereka dengan muka bosan menjawab 'no'...apa lagi aku nak buat ni...aku sendiri pun tak suka mengajar unit ni...terlalu membosankan...kalau aku rasa unit ni membosankan, students...tak perlu tanya la...

aku suruh mereka tengok contoh proposal yang diberi, sambil berbincang tentang inventions and innovation...which is the basis of their project. under this unit, aku terjumpa gambar Einstein...dan aku teringat satu joke...

aku tunjukkan gambar Einstein dan berkata...hey...you guys know who this is?...rhetoric question...kata minda aku

Einstein...jawab mereka dengan ekspressi muka yang mengatakan...even my cat can answer that one...

have you heard the joke about einstein?
no...they said...i knew that

want to hear it?...another rhetoric question...
yes ...

ok...aku senyum memandang mereka...pausing for effect la kononnya...hehehe
madam...cepat la...kata mereka...got their attention at last...

right...you know what Einstein looks like don't you?...stupid question because his picture was right there in the module...but, i had to ask ...for emphasis...

tak handsome langsung kan? kata aku...they agreed...

one day, Einstein was talking to a bimbo...
some of them did not know what a bimbo was...so i had to explain...beautiful but dumb...ok...they got the idea...

apparently, the bimbo, was trying to get Einstein to marry her...but Einstein refused...She could not understand why he did not want to marry her...she is after all beautiful...

so, she told Einstein...ok look, imagine we get married and have a daughter...with my looks and your brain...she could get anything she wants...

well...replied Einstein...that is correct...but......... WHAT IF SHE HAS MY LOOKS AND YOUR BRAIN?????

huh?!!!???...and then they laughed...at last, they are all awake...now i can get on with the lesson...

aku...kadang2 kena jadi stand up comic...

talking about einstein, here'a a poem I got from the boys in my critical thinking through literature class...

Einstein's Brother

Albert Einstein had a brother.
He was unlike any other.
He was not so very bright,
yet he was an awesome sight.

He was big and strong, you see.
He'd open doors without a key!
If there was no doorway there,
he'd make one darn near anywhere!

He wore great big clunky shoes,
a style no one but he would choose
He wore a suit without a tie,
not real cool, but he got by.

He never had a lot to say,
and mostly people stayed away.
He loved spinach, turned him green,
but he was nice, not ever mean.

He used to roam the streets at night.
It gave some folks an awful fright.
He'd just come in off the street,
looking for some food to eat.

They finally ran him out of town.
They didn't want his kind around.
It didn't matter what he did
or that at heart was just a kid.

He lived alone until he died,
with no friends, although he tried.
He was no rocket scientist.
How sad that he would not be missed.

Albert Einstein gained much fame,
giving glory to their name.
He didn't mean to so outshine
his younger brother, Frank Einstein.

Copyright; Albert Van HoogmoedEmail: vanh6@aol.com
aku...if you dont get it...sebut nama Frank Einstein dalam satu nafas...got it???

Tuesday, 3 February 2009

Shopping for a husband

I got this via email from a friend...enjoy....

A store that sells husbands has just opened in New York City , where a woman may go to choose a husband.

Among the instructions at the entrance is a description of how the store operates.
You may visit the store
ONLY ONCE !

There are six floors, and the attributes of the men increase as the shopper ascends the flights.

There is, however, a catch . . .. you may choose any man from a particular floor, or you may choose to go up a floor, but you cannot go back down except to exit the building!

So, a woman goes to the Husband Store to find a husband .

On the first floor the sign on the door reads:
Floor 1 - These men have jobs and love the Lord.

The second floor sign reads:
Floor 2 - These men have jobs, love the Lord, and love kids.

The third floor sign reads:
Floor 3 - These men have jobs, love the Lord, love kids, and are extremely good looking.
'Wow,' she thinks, but feels compelled to keep going.

She goes to the fourth floor and sign reads:
Floor 4 - These men have jobs, love the Lord, love kids, are drop-dead good looking and help with the housework.
'Oh, mercy me!' she exclaims, 'I can hardly stand it!'

Still, she goes to the fifth floor and sign reads:
Floor 5 - These men have jobs, love the Lord, love kids,are drop-dead gorgeous, help with the housework, and have a strong romantic streak.

She is so tempted to stay, but she goes to the Sixth floor and the sign reads:
Floor 6 - You are visitor 4,363,012 to this floor.
There are no men on this floor.
This floor exists solely as proof that women are impossible to please.
Thank you for shopping at the Husband Store.
Watch your step as you exit the building, and have a nice day!

aku...sampai setakat pintu masuk je....

Monday, 2 February 2009

tough luck

02.02.09

alamak...aku tertinggal phone kat dalam lab...lepas class 4-6 aku...macam mana aku boleh tertinggal pun aku tak tahu...selama ni tak pernah pun aku tertinggal phone kat dalam lab...malas la nak pergi UMP dan cari semula...aku dah cari dalam kereta...dah suruh anak aku call...no luck...

oh well...first thing tomorrow morning aku akan pergi ke lab 1 dan ambil phone aku...hopefully, masih ada kat sana sebab i was the last person to use that lab..so...rasa aku, the phone should be quite safe until tomorrow morning.

takpe...kalau jumpa...ok la. kalau tak pun, aku boleh hidup gak...hehehe...public phone ada, office phone ada, house phone ada...cuma number2 telephone je takde...huhuhu...memang choy...tapi salah sendiri...so...terima je la

aku...i have two words for you mala...tough luck!!!!!

interlude

THERE ARE THREE SIDES TO EVERY STORY
YOUR SIDE,
MY SIDE
AND
THE TRUTH