Tuesday, 30 December 2008

typical

30.12.08 - ini kisah pagi tadi…sewaktu aku dalam perjalanan ke tempat kerja. Hari ni, first day kuliah, dan, as my luck has it, I left my timetable in a sealed box waiting to be opened in my new office…lack of judgement on my part…huhuhu


Sebab ini timetable baru, maka aku belum hafal lagi kelas dan masanya. Aku tak sure whether aku ada kelas 8am atau tidak. Mau tak mau, aku terpaksa la pecut pagi2 buta ke tempat kerja…so that aku boleh check timetable dan tak miss my 8am class…hopefully takde la

Aku keluar rumah 7.20…isi petrol dan terus memecut 130kmj sepanjang highway gambang….banyak lah lori dan kereta yang aku overtake…plus beberapa kutukan dalam hati terhadap drivers yang memandu 80km sejam…tapi tak reti2 nak masuk lane kiri…TYPICAL!!!..pagi2 buta dah nak makan angin...kata hati aku...pakcik ni cari rumah sewa ke....tambah minda aku...


At one point, aku potong sebuah kereta Mercedes…di pandu oleh seorang lelaki…yang aku pasti mempunyai ego yang lebih tinggi dari Mt Everest…beberapa saat kemudian dia tiba2 potong aku semula …dan stay depan kereta aku…apa masalah dia…so aku potong semula…dia ulang benda yang sama…motif?...dia ingat aku nak race dengan dia ke…hey...aku cuma nak cepat je la…bloody moron!!!!...jerit aku dalam hati....shut up and hit the gas...kata minda pula....dua2 tak membantu...huhuhu


Conclusion aku…either dia tercabar kerana di potong oleh seorang wanita cun...hehehe... atau dia tercabar kerana kereta Mercedes nya di potong oleh Atos hitam yang comel…TYPICAL!!!

Aku sampai campus 7.55. terus aku ke ofis lama, nak check timetable kat e-community…no such luck…computer semua dah diangkut ke bangunan pejabat baru…huhuhu…aku berlari ke kereta, ambil laptop dan terus online… memang aku ada kelas pukul 8…TYPICAL!!!!!!...kat blok W pulak tu… blok yang agak jauh dari ofis...subject…critical thinking through literature…

Aku terus campak computer ke seat belakang kereta, dan pecut pula ke Blok W…sambil otak aku ligat buat impromptu lesson plan untuk kelas tu…

Aku lambat 10 minit…tak pe…aku betulkan rambut aku yang messy, took a deep breath, gathered all my positive vibes, put on my 6 million dollar smile and welcomed the students to my class…PIECE OF CAKE...the world is a stage after all…

LIHAT LAH DUNIA!!!…AKU ANAK WAYANG!!!

Monday, 29 December 2008

THE BOOK OF LIFE - chapter 42


untuk setiap tahun kehidupan,

aku habiskan satu halaman buku itu.

berapa halaman yang telah kamu baca.

aku telah membaca 41 halaman.

kini aku akan memulakan halaman ke 42...


continue reading...

and let the next story begin...


nasihatku...baca lah dengan berhati-hati


SALAM MAAL HIJRAH
DAN
HAPPY NEW YEAR
UNTUK SEMUA

Saturday, 27 December 2008

Sungai Lembing - ku cari damai di hati



24.12.08 - Aku ke Sungai Lembing lagi…kali ni bersama remedy, organic, devil dan Che Am…(blogger baru, aku lupa nama blog dia)…ini dah kali ke 3 aku ke sungai lembing tahun ni…first time dengan life is a journey dan sengal ubi, second time dengan notasi, cactus dan remedy…and this is the 3rd time.

Sure ramai akan kata…best sangat ke sungai lembing tu…kenapa kami obsess sangat dengan sg lembing ni.

Kisahnya, hari tu supposed to pergi ofis and kemas barang sebab nak di angkut ke blok baru. So, aku pergi tanpa computer aku…sebab nak angkat barang kan. Kebetulan, remedy pun ada masa tu, dia datang ofis untuk tolong aku.

Masalahnya, aku tak dapat nak ambil kunci ke ofis baru aku hari tu, sebab belum di tag…so…nak buat apa, ofis baru tak boleh masuk, ofis lama pun dah kosong. Maka aku dan remedy ajak organic, devil dan che am pergi lunch…

Kebetulan, dia orang pun sedang bosan, so…organic ajak pergi gua charas…katanya dia belum pernah pergi. Aku ok je. Tapi, remedy kata dia malas nak panjat tangga ke gua tu lagi…dan ‘u tu nak ke panjat dengan heels u …’ katanya lagi.

Betul juga. Aku tak nak lagi cabut kasut untuk panjat tangga gua tu macam the last time. atas alasan tu, trip ke gua charas tak jadi dan kami sampai ke sungai lembing instead…

Welcome to Sungai Lembing…sleepy town yang tersekat dalam time capsule…rasa macam balik ke tahun 40an…





Ini kesan peninggalan lombong bijih timah yang ke 2 terbesar di dunia…selepas Bolivia. Che Am menggelarnya Taman gantung Babylon, aku kata …Angkor watt, life is a journey pulak…chandi borobudor…apa pun you wont find it anywhere else…




Ini jambatan gantung filem PHSM…





Kami melepak di tepi sungai…sangat damai…semua berangan nak mandi sungai…especially che am…ala2 sofia jane dalam ‘perempuan, isteri…’




Depan museum.





On the way back, kami stop untuk beli ABC. Sempat la kami berbual2 dengan seorang Pakcik…katanya…pokok ditepi tu…di tanam tahun 1935…masa tu dia masih kecil…aku Tanya…pakcik pernah ke tengok lombong tu…it turned out, dia pernah bekerja di lombong bawah tanah tu…seronok juga dengar dia menceritakan pengalamannya…dia telah melalui 1st dan 2nd ww…dan dia masih boleh berdiri dengan gagah dan bertutur dengan jelas…aku kagum sekali…memang hebat orang2 sg lembing ni…


Sebenarnya, banyak lagi tempat yang kami belum kunjungi di sg lembing ni…seperti…muka lombong bawah tanah, ladang ternak rusa, bukit pancarama, kolam air panas dan air terjun pelangi…we didn’t even know these places existed…so…maybe…the next time kami datang, kami akan melawat semua tempat tu…jom la ikut…

aku jawab tag kamu addy

[1] Do you think you're hot?
hot ni dari segi fizikal ke emosi...fizikal...tak la se hot Romlah kot. Emosi...oh yea. bila aku hot, semua orang keliling aku akan hot...collateral damage semuanya...

[2] Upload a fav pic of you.





























[3] Why do you like this pic?
because somebody said its sexy...aku tak pasti pulak apa yang sexy tu...malas nak tanya...aku tengok biasa je...

[4] When was the last time you ate pizza?
pizza? apa tu?...i cant remember when i last ate pizza...huhuhu

[5] The last song you listened to?
Apa mahumu - maximus

[6] What are you doing right now besides this?
nak pergi rumah my sis in law...kita orang nak pergi wedding

[7] What name do you prefer besides yours?
cendana la...goes without saying doesnt it?

[8] People to tag : ...ikut nama blog ok...

#1 prolog seorang addyaholix...hahaha...just kidding

#1 life is a journey
#2 nine.tri.six.tri
#3 coretan seorang putera
#4 pitik bin tang
#5 hidupku 1/2 organik
#6 the remedy
#7 ore no rekidaishi
#8 the cactus


[9] Who is no.1?
sahabat yang paling banyak membantu dan paling banyak aku berselisih faham dengan...huhuhu...stress!!!

[10] No.3 is having a relationship with?
i havent the foggiest idea...sang puteri la agaknya

[11] Say something about no.5
cannot make up his mind nak jadi organik ke plastik

[12] How about no.4?
favourite poet...hehehe

[13] Who is no.2?
sahabat...an engineer and a gentleman...gitu...

so there...kalau rajin jawabla...kalau malas abaikan je...

Thursday, 25 December 2008

Di mana Santa Claus???



Merry Xmas untuk semua yang menyambutnya.


Pagi Xmas yang basah...hujan tanpa henti...dingin sekali


Aku...seperti seorang sahabat blogger, juga mengharapkan Santa Claus muncul...


namun...bukan muncul membawa hadiah...


aku harap Santa muncul agar aku tahu bahawa masih ada keajaiban dalam dunia ku...


I WANT TO BELIEVE THAT THERE IS STILL MAGIC LEFT IN THIS WORLD...

Tuesday, 23 December 2008

which idiot said that!!!


time changes everything...
WRONG!!!!
doing things changes things.
do nothing...the thing stays the same...
time changes everything???
which idiot said that!!!

Monday, 22 December 2008

disaat itu...december 1995

disaat kau sentuh pipiku
aku bangga menjadi wanita

disaat kau bersamaku

aku bangga menjadi isterimu

disaat kau tiada disisiku
aku bangga menjadi ibu kepada anak2mu

disaat tubuhmu terbaring kaku
ku rasa hatiku menjadi beku

disaat tanah menimbus tubuhmu
ku lihat impianku menjadi debu

disaat melangkah dari pusaramu
jutaan sembilu menghiris kalbuku

disaat itu
kenapa aku tidak bisa menangis?...

Friday, 19 December 2008

leave out all the rest

one day, your life will end, and what's left are the moments you've made your life meaningful in the memory of the people who's life you've touched. life has offered us too many things to be remembered in our minds...hopefully what touches the heart will not be forgotten. if it is time for me to go, let me go knowing that something was different in your life because i was there...

lagu ini aku dedicate untuk semua...hayati lah lyrics nya

"Leave Out All The Rest" - Linkin Park

I dreamed I was missing
You were so scared
But no one would listen
Cause no one else cared
After my dreaming
I woke with this fear
What am I leaving
When I'm done here
So if you're asking me
I want you to know


When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed...
And don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory

Leave out all the rest
Leave out all the rest
I've shared what I made
Don't be afraid
I've taken my beating

I'm strong on the surface
Not all the way through
I've never been perfect
But neither have you
So if you're asking me
I want you to know...

ku tepis mellow dihatiku...
yang hadir setiap waktu...


Wednesday, 17 December 2008

wanita berusia...

Satu lagi hot chat yang menarik pagi tadi…wanita berusia kini sahamnya lebih tinggi. Kerana tak de specification on what ‘berusia’ refers to, and what ‘saham’ refers to, aku andaikan berusia refers to women over the age of 35, and saham would include things like…financial capacity, physical attributes, maturity etc.

Caller # 1 – wanita

Katanya…saya lebih berusia dari boyfriend saya, dan kami sangat bahagia. Bila ditanya oleh FF berapa usianya, dia menjawab…23 tahun, then FF tanya lagi…berapa usia boyfriend dia…jawabnya 22…

FF: boyfriend u ada abang tak…sure umur dia 23 kan???

Aku: boink…my first reaction was…help!!! Is she stupid or is she stupid…aku ke yang silap konsep atau budak ni yang tak faham konsep “berusia’? kalau dia yang berumur 23 tahun tu dikira ‘berusia’, maknanya aku ni… hidup satu zaman dengan T-Rex la…huhuhu…aku yakin dan percaya wanita berusia wouldn’t make such an idiotic mistake…on national radio lagi…

# 2 – SMS – tak disebut gendernya

Penulis sms berkata…semua lelaki muda yang berkawin dengan wanita berusia samada kawin kerana harta atau sebab mereka kena bomoh.

FF: aku tak ingat apa komen dia

Aku: MORON!!! Sempitnya pemikiran. Dia ingat wanita berusia semua desperate sangat ke nak kawin dengan lelaki muda…we are independent, smart, financially stable, bright…in fact, our future is so bright, we have to wear shades... Setakat lelaki2 muda yang baru start kerja takkan mampu nak tanggung kami wanita2 berusia…macam lagu Pianka tu…

“…aku mahu mobil yang besar
aku mahu rumah yang besar
aku mahu upah yang besar
wang untuk berbelanja
aku mahu impian besar
jika mahu menjadi pacar
aku mahu yang besar-besar saja…”

Hehehe…mampu ke???
Itu je yang aku sempat dengar hari ni…

Tuesday, 16 December 2008

bercinta bagai nak rak...

ini hot chat yang aku dengar pagi tadi...on the way to work...tajuknya 'bercinta bagai nak rak...kawin dengan orang lain.'

caller # 1...perempuan

katanya dia bercinta dengan lelaki A selama 3 tahun, kemudian putus. then, dia bertunang dengan lelaki B, dah nak kawin. tiba2, jumpa semula lelaki A and ended up kawin dengan lelaki A.

FBI - confused

aku...bercinta dari umur 16 dengan lelaki A, kawin masa 25 dengan lelaki A, menjadi balu pada usia 29 dengan lelaki A...huhuhu...buang masa je bercinta lama2.... kesian pada lelaki B...dipergunakan tanpa belas kasihan

caller # 2...lelaki

this one, bercinta dengan perempuan A selama 10 tahun. then, dua2 start kerja di Kuala Lumpur, agaknya perempuan tu terkena 'cultural shock'...lalu terputus lah hubungan mereka. next, dia bertunang dengan B and C...tak jadi, lastly bertunang kali ke 4, baru kawin dengan his present wife. tapi, katanya, isterinya tahu pasal perempuan A ni...first love dia, malah dia tunjuk lagi gambar A kepada isterinya...

FBI - aku bakar semua gambar2 lama aku...

aku...salute kat wife dia...kalau aku, sure merajuk dua tahun...kalau tak pun, aku tunjuk pulak gambar ex-boyfriend aku...tengok dia suka tak...

caller # 3...lelaki

this one lagi havoc...bercinta dengan perempuan A selama beberapa tahun, bekerja di tempat yang sama...plan untuk kawin...so semua belanja si A dia tanggung, dari makan minum, sewa rumah, transport etc, semua si lelaki tanggung. then, beberapa bulan sebelum bertunang, si A ada affair dengan husband orang (B) yang kerja at the same office. yang lebih havoc, kata lelaki tu, si A tak pulak kawin dengan lelaki B, tapi ended up kawin dengan lelaki bujang yang lain...C.

FBI - kalau berkorban tu biarlah berpada2

aku...# 1 - which moron would marry a woman like that???
# 2 - berkorban, samada dari segi wang ringgit, masa atau tenaga, biar lah in moderation...kalau bercinta tu jangan sampai tak ingat dunia...paling penting, jangan korbankan persahabatan kerana cinta...tak semestinya, orang yang dicintai sekarang adalah orang yang akan menjadi teman hidup...nanti...bila cinta dah pudar, baru sibuk nak contact semula sahabat yang di neglect...just who the hell do you think you are...that's not how my friendship works...

the man rules


The Man Rules
At last a guy has taken the time to write this all down
Finally , the guys' side of the story. ( I must admit, it's pretty good.)
We always hear " the rules" From the female side.
Now here are the rules from the male side.

These are our rules! Please note.. these are all numbered "1 "
ON PURPOSE!

1. Men are NOT mind readers.
1. Learn to work the toilet seat.You're a big girl. If it's up, put it down. We need it up, you need it down.You don't hear us complaining about you leaving it down.
1. Sunday sports It's like the full moon or the changing of the tides.Let it be.
1. Crying is blackmail.
1. Ask for what you want. Let us be clear on this one: Subtle hints do not work!Strong hints do not work!Obvious hints do not work! Just say it!
1. Yes and No are perfectly acceptable answers to almost every question.
1. Come to us with a problem only if you want help solving it. That's what we do. Sympathy is what your girlfriends are for.
1. Anything we said 6 months ago is inadmissible in an argument. In fact, all comments become Null and void after 7 Days.
1. If you think you're fat, you probably are. Don't ask us.
1. If something we said can be interpreted two ways and one of the ways makes you sad or angry, we meant the other one
1. You can either ask us to do somethingOr tell us how you want it done. Not both.If you already know best how to do it, just do it yourself.
1. Whenever possible, Please say whatever you have to say during commercials..
1. Christopher Columbus did NOT need directions and neither do we.
1. ALL men see in only 16 colors, like Windows default settings.Peach, for example, is a fruit, not A color. Pumpkin is also a fruit. We have no idea what mauve is.
1. If we ask what is wrong and you say "nothing," We will act like nothing's wrong. We know you are lying, but it is just not worth the hassle.
1. If you ask a question you don't want an answer to, Expect an answer you don't want to hear.
1. When we have to go somewhere, absolutely anything you wear is fine... Really .
1. Don't ask us what we're thinking about unless you are prepared to discuss such topics as baseballor golf.
1. You have enough clothes.
1. You have too many shoes.
1. I am in shape. Round IS a shape!
1. Thank you for reading this.Yes, I know, I have to sleep on the couch tonight; But did you know men really don't mind that? It's like camping.
Pass this to as many men as you can -to give them a laugh.
Pass this to as many women as you can -
to give them a bigger laugh.

Monday, 15 December 2008

motif???

motif??? tiba2 tukar template???

sebab aku dah bosan...sebab aku perlukan perubahan, dan perubahan yang paling senang untuk aku lakukan ialah mengubah template blog...tak melibatkan orang lain...i feel much better now...thanks for asking...

another reason is because I'm too lazy to pack my stuff...we have to move to our new office in 2 weeks...i'll pack tomorrow...or the day after...or next week...or the week after...huhuhu...

oh well...time to go home...c ya

Sunday, 14 December 2008

when you look at me...



WHEN YOU LOOK AT ME,

WHAT DO YOU SEE...






WHEN YOU LOOK AT ME,

WHO DO YOU SEE...









WHAT WE SEE

IS MORE IMPORTANT

THAN WHAT WE LOOK AT...

so...when you look at me...

what do you see...

Thursday, 11 December 2008

cinta suci atau cinta sejati???

petang tadi aku terdengar hot chat dalam hotFM. tajuknya...apakah pergertian cinta sejati...ramai la yang memberi pendapat, ada yang berdasarkan pengalaman sendiri, ada yang berdasarkan pengalaman rakan dan sahabat, ada juga yang berdasarkan teori...tak mengapa, itu semua pendapat...tak ada yang salah, semua boleh diterima...

kata pujangga...
'
'Cinta yang lahir daripada pandang pertama adalah cinta suci manakala perasaan cinta yang lahir daripada kemesraan persahabatan adalah cinta sejati. Namun, sukar membezakan yang mana lebih abadi, cinta suci atau cinta sejati.'

pernah aku bertanya pada seorang sahabat... cintu u cinta suci ke cinta sejati...jawabnya...dua2 kot. mana boleh dua2...either one la...kata aku lagi...still dia menjawab...betul la, i rasa dua2 kot...

itu jawapannya empat lima bulan yang lepas. kalau aku tanya dia sekarang tak tau la pulak apa jawapan nya...manusia kan sentiasa berubah...

apa pun pengertian nya...bagi aku cinta tidak buta...cuma manusia yang sering buta kerana cinta...

aku...cinta pada hakikat...

Tuesday, 9 December 2008

lady, you rock!!!

Retrieved from: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_05.htm

Istimewanya wanita bernama Wook

‘KETIKA saya dan jurugambar Fauzi Baharuddin tiba di perkarangan rumah Wook Kundur, 106 dan pasangannya Mohd. Nor Musa, 37, hujan turun renyai-renyai.’…



First. Kenapa aku focus pada artikel ni?

Bukan apa. Semua bermula pada 06.12.08, sewaktu 9.3.6.3, notasi, remedy dan aku menghantar cactus ke LCCT sebab dia nak pulang bercuti ke Bintulu.

Masa kami sedang lepak2 having breakfast kat McDonalds, 9.3.6.3. tiba2 bertanya whether aku pernah baca pasal wanita bernama Wook ni.

Aku kata...I tak pernah dengar pun nama dia…

so...9.3.6.3 pun berilah summary pasal Pn Wook ni…

katanya... wanita ni dah berusia seratus lebih, dan husbandnya berusia 30 lebih…

huh…tercabar rasa ego aku mendengarnya…lebih mencabar, ini perkahwinannya yang ke 22…huhuhu…down kejap

Then, kami terus mencari newspaper yang ada kat situ sebab mereka semua beria2 nak tunjuk kat aku article tu…tapi tak jumpa pulak.

Tak pe,... kata 9.3.6.3...kat dlm laptop I ada . Balik nanti kita tengok…

gigih sungguh mereka mencabar ego aku…sampai di rumah, 9.3.6.3 pun terus on kan laptop nya…

aku bertanya…u all ni beria2 nak tunjuk kat I sebab apa?

Sebagai motivasi... kata mereka.

Ok la…aku boleh terima jawapan tu. Memang aku agak kagum dengan Pn Wook ni…walaupun aku tak de la bercita2 nak kawin lagi masa umur 100 tahun kan…still, aku rasa Pn Wook seorang wanita yang hebat…patut menjadi inspirasi kepada semua wanita…seperti kata penulis…

‘Bagi saya dia ikon wanita Melayu sejati yang bijak mengatur hidupnya termasuk menjerat hati lelaki.’

lady, you rock!!!

aku??? masih menunggu jodoh datang bergolek…huhuhu


secondly, malam aidiladha, my mom in law (dia still my mom in law kan?) buat kenduri kat rumah dia…tapi mak andak tak de pulak kali ni…hehehe…selamat aku. ..

anyway, kali ni aku bersua pula dengan balu kepada salah seorang abang ipar aku…kak Sal namanya…baru sampai dari Muadzam. Dia mendukung seorang bayi…

baby siapa ni?..kata aku…

baby aku la…kata kak Sal…baru 40 hari umur dia…

speechless terus aku…the last time aku jumpa dia di rumahnya di Keratung, 6 atau 7 tahun yang lalu…masa tu, memang dia dah berkahwin semula, tapi takde anak …sekarang aku confused, ni dengan husband yang sama atau husband lain pulak…tapi, aku tak tahu macam mana nak bertanya tanpa membuat dia tersinggung, so…aku senyum je la…when in doubt, smile…

aku bertanya…kak sal sekarang umur berapa?...

48 …katanya…

Oh…aku menganggukkan kepala…tanda setuju atau tanda faham, aku sendiri pun tak tahu.

Lantas kak sal menambah…perempuan sekarang umur 50 pun boleh dapat anak lagi, Mala…kak Sal bahagia sekarang, engkau tak nak bahagia ke?…tak pe, engkau ada banyak masa lagi…

huh? Masa ???..untuk apa tu???...kata aku dalam minda…

malas la kak Sal…dah biasa hidup sendiri…kata aku dalam reality…

tapi sekali lagi aku rasa ego aku yang setinggi gunung everest ni hampir roboh…

hebat jugak bekas kakak ipar aku ni…walaupun tak la sehebat Pn Wook…tapi masih hebat…sekali lagi aku berkata

lady, you rock!!!

aku???...berani ke tangkap kalau jodoh datang bergolek…

Sunday, 7 December 2008

zoo negara - live to tell

I have a tale to tell
Sometimes it gets so hard to hide it well
I was not ready for the fall
Too blind to see the writing on the wall

Catatan trip zoo Negara…aku mulakan dengan perjalanan balik…saja je…melawan arus…



06.12.08

Plan untuk keluar dari KL sekitar jam 8.30. before that kami pergi dinner dulu…

oh sorry, kami consisted of notasi, remedy, organic, dua anak ku…jamee dan izat plus 9.3.6.3 and yours truly…of course.

Then we said goodbye to 9.3.6.3 yang sampai dari Kota singa sekitar 11.00 pm on 05.12.08, dan terus bersama2 hingga malam ini…sempat juga dia bersama kami sehari semalam walaupun cutinya hanya beberapa hari saja…thanks dek wan, really appreciate that…huhuhu…sedihnya, tak tau bila boleh jumpa lagi…

So…after all the goodbyes, 9.3.6.3 pulang ke rumah kakaknya di puncak alam (kalau tak silap la) dan kami mencari jalan keluar dari ibu kota.

First destination…hantar notasi balik beraya ke rumahnya di Jerantut.

Perjalanan ke jerantut was uneventful, kami sampai around 11.30 malam…agak jauh juga…lebih 30 minit dari exit temerloh.
Notasi bekalkan hot coffee untuk aku teruskan perjalanan ke kuantan… (thank you sweet faiz) sebab aku agak penat dan mengantuk ketika itu…needed to load my system with caffeine, big time…huhuhu…maklum la…aku sorang je yang boleh drive…co-pilots ramai, tapi semua takde licence.

Berpandukan directions yang diberi oleh notasi, (aku memang tak tahu sangat jalan dari jerantut ke kuantan), di bantu oleh co-pilot #1-organik, kami pun sampai ke landmark pertama…

kebetulan ada road block, maka kami pun tanya pada polis tu directions untuk ke kuantan…(rugi notasi takde, kalau tak sure dia seronok flirt dengan polis yang muda dan err ok looking tu…hehehe).

Polis tu nasihatkan kami berpatah balik ke highway untuk terus ke kuantan sebab katanya, jalan ni sangat berliku2 serta gelap. Tapi, aku yang degil ni, malas nak berpatah balik ke highway, sebab agak jauh…maka polis yang baik hati itu pun beri kami directions ikut Maran, sambil berpesan supaya kami berhati2…aku cuma senyum dan ucapkan terima kasih serta selamat hari raya.

Kami ikut jalan Maran…dan memang betul kata polis tu, jalannya sangat sempit, berliku2, dikelilingi hutan dan tiada lampu jalan…memang macam tempat orang potong kepala…to make matters worse, masa tu hujan renyai2 disertai kabus…nasib baik ada remedy dan organic, kalau tak sure aku dah patah balik tanpa sebarang kompromi…

Aku tengok jam…waktu tu tepat pukul 12 malam, the witching hour… Masa ini la aku teringat semua cerita2 seram yang aku pernah tengok dan baca…huhuhu…

keadaan dalam kereta agak senyap…masing2 melayan perasaan takut agaknya. Jamee asyik mendengar walkmannya, izat terus terdiam, remedy sedang fikir2 skrip cerita hantu…katanya, organic, nak bernafas pun takut…
aku…cuma pandang jalan je…tak pandang kiri kanan pun, lagi pun aku sibuk cuba memperlahankan kadar degupan jantung aku yang lebih laju dari speed kereta aku masa tu…
rata2 kami semua memikirkan perkara yang sama, Cuma semua tak berani nak cakap... taboo
Hampir ¾ perjalanan, kami terjumpa sebuah kuil yang sangat terang dan cantik…tapi tak berani nak berhenti untuk ambil gambar…maklum la in the middle of nowhere, dan masa tu dah hampir jam 1 pagi…tapi, kuil tu memang sangat besar dan cantik…rugi pulak rasanya tak ambil gambar…

after more than one hour, we got out of the god forsaken place, and back onto the main road.

Lega rasanya, semua boleh bernafas dengan tenang. Tak sangka aku sangat gembira bila tengok batu jalan yang tertulis…kuantan-92 km…walaupun masih dua digit, at least we were back in the civilized world. Tahniah kepada semua penumpang kerana tidak panic.

We reached UMP around 2 am. After dropping remedy and organic on campus, I headed straight home.

Aku teringat poem ‘the road not taken’ oleh Robert Frost…and I took the road less travelled by…tu la…next time…dengar la cakap polis…
but at least we live to tell…

If I ran away,
I'd neverhave the strength
To go very far
How would they hear
the beating of my heart
Will it grow cold
The secret that I hide,
will I grow old
How will they hear
When will they learn
How will they know

If I live to tell
The secret I knew then
Will I ever have the chance again

Tuesday, 2 December 2008

Ya. ini untuk kamu

aku jumpa entry ni dalam blog frossonice...aku rasa entry ni sangat menarik maka aku ingin kongsi dengan semua sahabatku...

Kamu dapat rasakan sesuatu yang berbeza apabila seseorang cuba mengelak dari kamu. Perlakuan dan sifatnya berbeza. Kata-katanya juga berbeza. Apa saja yang dibuat lebih senyap dari yang sepatutnya. Kamu sedar apa yang mereka lakukan itu terhadap kamu namun kamu seperti di awangan; tidak pasti apa yang sebenarnya sedang berlaku, apa akibatnya.

Ya, kamu yang cuba menjauhkan diri; orang sedar akan perbuatan kamu itu. Aku sedar. Jadi tidak perlu berselindung di sebalik cliche kehidupan. Kamu tidak perlu berselindung. Sebaiknya kamu beritahu saja yang kamu ingin menjauhkan diri dari orang yang kamu ingin jauhi. Tidak perlu manis dengan kata-kata. Kerana aku tahu apa yang kamu cuba lakukan. Kamu tidak mahu dipersalahkan kemudian hari nanti. Kamu tidak mahu menjadi orang yang berlabel pemutus persahabatan atau apa jua hubungan. Kamu mahu jadi dewa/dewi yang tidak bersalah dan sebaliknya meletakkan salah itu di pihak lain.

Tidakkah kamu berasa kejam? Tidakkah kamu merasa orang yang kamu mahu jauhi itu berhak tahu apa puncanya? Kamu tidak perlu berselindung di sebalik apa jua tabir.

Tidak perlu hipokrit. Katakan saja,"Ya, aku ingin menjauhi diri dari kamu. Jangan kamu dekati aku lagi kerana aku sudah ...masukkan ayat-ayat yang sesuai...dengan kamu. Selamat tinggal. Terima Kasih."

Aku sebenarnya tahu kenapa. Kenapa kamu tidak mahu berterus terang. Aku tahu di kemudian hari di waktu kamu sunyi dan sepi tanpa arah tujuan, kamu masih ada orang yang sanggup menerima dan mendengar suara hati kamu. Itu yang kamu mahu, ada pondok untuk kamu berlari dan berselindung di bawahnya di waktu hujan. Kamu tidak boleh melupuskan orang lain begitu saja melainkan kamu amat-amat membenci mereka.

Aku tahu kamu cuba hendak terbang tinggi dan kamu takut apabila terjatuh nanti, tidak ada dahan yang hendak kamu hinggap. Jadi kamu biarkan mereka-mereka yang kamu jauhi ini menjadi dahan-dahan sebagai pelindung kamu di waktu susah nanti.

Kamu juga tidak perlu bersusah-payah untuk memujuk kerana 'bukan' kamu yang meretakkan hubungan. Sebalik 'perkara-perkara' lain yang menghalang.Kamu tahu siapa yang selalu menjadi mangsa keadaan begini? Lihat sekeliling...

  • Lelaki/Perempuan gemuk peramah.
  • Lelaki/Perempuan pemurah tapi tak hensem/cantik.
  • Nerd/Geek/Budak Kampung tak pernah tengok dunia/Budak Bandar tak pernah tengok dunia.
  • Kawan baik kamu.
  • Lelaki/Perempuan tak hensem/tak lawa yang menaruh hati kepada kamu. Namun disebabkan kamu merasakan diri kamu hensem/cantik, maka mereka itu kamu jadikan alat diwaktu sunyi kamu.
  • Soul-mate kamu (yang kamu tidak sedar selama ini dialah soul-mate kamu).
  • Sesiapa saja yang begitu baik terhadap kamu selama hidup kamu itu namun di hati kamu mereka itu tidak lebih dari sahabat. Itu saja. Sahabat.

retrieved from: http://www.frossonice.com/2008/01/ya-ini-untuk-kamu.html


interesting kan?
so time for self-reflection firends. pilih dalam kategori mana kamu berada.


jika kamu antagonistnya...ingat lah...patience and loyalty has its limits. jika kamu protagonist...ask yourselves...is the friendship worth saving...adakah kamu masih ingin bersahabat dengan orang begini...sanggupkah kamu digunakan ibarat boneka?


mungkin kamu rasa kamu tidak cukup bagus untuk menjadi kawannya...mungkin kamu terlalu desperate to be his/her friend hingga kamu tidak nampak akan kekurangan dirinya...mungkin juga kamu nampak...tapi kamu ignore...


namun bagi aku...mungkin dia yang tidak layak untuk menjadi kawan kamu