Wednesday, 29 October 2008

langkah ke seribu

Ahad lepas, aku berjumpa sahabat aku, coretan seorang putera...dia datang ke kuantan dengan ibunya...kebetulan pula my mom buat open house hari tu, so aku ajak dia datang, tapi tak sempat katanya. tak pe la.

but then, his mom wanted to do some shopping at giant before going back to karak...so, aku pergi la jumpa dia kat giant sekejap...bukan apa, since dia dah datang berpuluh2 km, walaupun primary objectivenya bukan untuk jumpa aku, since dia sms aku beberapa kali untuk jumpa aku, maka aku berusaha la untuk pergi berjumpanya, walau sekejap.

kerana dia dah ambil 999 langkah, maka aku ambil langkah ke seribu untuk melengkapkan kitaran persahabatan...its the least I could do...sebab dia pun bersungguh2 nak jumpa aku. kalau aku rasa dia sekadar melepaskan batuk di tangga atau was just being polite, aku akan pastikan langkah ke seribu itu tak dapat di ambil...huhuhu...aku kan suka tulis destiny sendiri...

apa pun, seronok dapat berjumpa kembali sahabat lama...mostly, kami berbual tentang our mutual friends...you won't know how much you miss your friends until you actually see them again.

Tuesday, 28 October 2008

ombak bukan biru - chapter 3 : taman bintang




bagaikan siang tiada mentari

bagai malam tiada cahaya purnama

tanpamu tiada erti hidup berdua

ke akhir masa kau ku cinta



bagaikan syurga tanpa bidadari

kau ibarat hembusan nafas terakhir

pulanglah sayang usah kau berpaling

disini ku pasrah menanti















itu lah lagu yang mengiringi pendakian kami ke Bukit Tinggi...sangat sesuai dengan cuaca dan mood kami yang agak malancholy waktu itu...




first stop at BT - japanese village...kami ke tea house dan botanical garden. dalam hujan renyai2, serta cuaca yang dingin, memang rasa macam kat jepun.


secara tiba2, kami ternampak seseorang yang rasa2 macam kenal...guess who...tengok la gambar tu...







sangat menarik tempat ini...rasa sangat hampir dengan bintang2 di langit

Monday, 27 October 2008

Ombak bukan biru - chapter 2 : yang tertulis

Destinasi...

Segala yang dihasrat
tapi tak didapat
adalah nikmat
yang paling padat







Kami menuju ke destinasi utama kami...aku la actually...Universiti Putra Malaysia. Sampai agak lambat, around 1 pm. Sebabnya, aku terlepas simpang ke UPM...(aku memang pro dalam bab2 terlepas simpang ni)...bukan apa, co-pilot aku tu, lagi dua meter nak masuk simpang baru nak beritahu...huhuhu...next time aku guna automatic pilot la pulak...





So, to kill the time, kita orang melepak la kat UPM...pergi kedai buku, duduk2 kat cafe...



around 2.45 kami pun pergi ke bangunan yang perlu...malang sekali...mereka tidak membenarkan aku mengambil transkrip...alasannya, aku tak bawa borang G17...borang yang perlu diisi oleh mereka yang menghadiri convo...tapi, aku tak pergi pulak untuk convo...




so...aku checked and re-checked surat yang dihantar oleh UPM, under subtitle pengambilan transkrip, tak de pulak di tulis suruh bawa borang G17 tu...but they insisted...well, I'm not coming back...biar je UPM simpan transkrip tu...untill I need it...cuma sekeping kertas kan..mungkin dah tertulis aku takkan dapat ambil hari tu...still sucks though...



well...nak buat apa lagi...balik la...ada juga terlintas nak jumpa sahabat aku...life is a journey...sebab dah sangat lama tak jumpa dia...huhuhu...tapi, sebab the last time aku pergi UPM, ada bermacam2 hal yang menghalang, why should this time be any different...kan?



maka, aku putuskan awal2 untuk tak nak pergi jumpa...sedih...tapi aku memang suka menyakitkan hati sendiri...



dan oleh kerana dah tertulis kami takkan jumpa kali ni...(aku sendiri yang tulis?), maka aku terpaksa lah make sure apa yang tertulis tu terjadi...aku putuskan untuk keluar dari KL around 5pm...bukan tak boleh stay sampai pukul 6 atau 7, kalau pergi lepak kat klcc pun sekejap je masa akan berlalu...tapi destiny says...not a chance...kejamnya destiny...tak pe la...kalau ada usia, mungkin akan berjumpa lagi...err...masih banyak masa...???




kami dropped notasi di Putra station coz dia nak ambil bas ke Penang...dan kami teruskan perjalanan meninggalkan ibukota...of course...being us, ada je expedition yang tak dirancang...this time ...Bukit Tinggi...chapter 3...

Jadikan jalan ini gerbangnya
lipat kemas memori di dada

simpan sampai tiba waktunya

andai esok masih ada.

Ombak bukan biru - chapter 1 : lalang dan jagung


The journey begins...

Kutarik nafas, kukumpul ingatan
Aku pun tegak dari renungku
Jalan yang jauh aku teruskan
Melukis riwayat sifat hidupku



Perjalanan diiringi hujan dan kabus...serta suhu yang agak dingin...giving it a dreamlike quality...further enhanced by songs from the 80s playing along the way...hari tu HotFM memainkan lagu2 bertemakan tahun 80an.



Awesome scenes along the way...kebanyakan gambar menunjukkan bukit bukau yang dilitupi kabus...huhuhu...I’m such a sucker for misty mountains...



Mood kami sangat ceria, despite the fairly depressing weather...singing along to the songs on the radio, teka nama sungai dan tempat...figuring out riddles etc...





Salah satu teke-teki yang aku, notasi dan impy memang tak boleh jawab...diberikan oleh remedy dan cactus...

Dari jauh nampak macam lalang...dari dekat nampak macam jagung...what is it?


Bila tahu jawapannya...rasa macam nak bunuh orang je...huhuhu


Saturday, 25 October 2008

Ombak bukan biru

catatan pengalaman aku bersama the cactus, the remedy, impy dan hanya sebuah notasi, sewaktu ke UPM buat kali ke dua pada 24.10.2008…kebanyakannya dalam bentuk photo…because a picture speaks a thousand words…



remedy n cactus



impy n notasi

PROLOG


patung


Cantik sungguh puteri Palembang
Sayang bersunting bunga pudak
Berapa keras dilambung gelombang
Ku cacak tiang ku layar juga


coming soon...chapter one

Thursday, 23 October 2008

interlude


JIKA SEBUAH PERSAHABATAN ITU DIIBARATKAN MENGANDUNGI 1000 LANGKAH...

ENGKAU HANYA PERLU MENGAMBIL SATU LANGKAH SAHAJA...

KERANA AKU AKAN MENGAMBIL 999 LANGKAH UNTUK MENEMUI MU...


Monday, 20 October 2008

ikhlas walau jauh

khas untuk azwan, raja, tito, yusrie, fendi, jumain, zamri...kenapa mention nama2 ni?...keep reading....






satu lagi expedition yang tidak di rancang...kali ini melibatkan aku, faiz dan daoz...tito tak de pulak...sebab ada kelas...huhuhu...





anyway, this time we all went to Gunung Charas...about 10 km dari Jaya Gading...pergi lepas lunch kat JG jugak...





gambar2 ada yang agak gelap sebab keadaan didalam gua tu memang agak kelam...yang kat luar tu ok la...especially gambar dia orang dengan tourists dari Canada dan New Zealand....




It turns out, disekitar ni terdapat tujuh buah gua...and by general consensus...oleh kita orang bertiga, kami namakan gua2 tu sempena nama kawan2 yang tak ada disitu masa tu...

ni la dia...

gua buddha....azwan...sebab dia suka tidur, boleh gang dengan sleeping budhha kat dalam...hehe

gua batu nisan raja...raja la...

gua gajah...fendi...kenapa ya...

gua tiga beradik...daoz, tito dan yusrie...kita orang kan memang adik beradik...kata daoz

gua puteri bersikat...of course la aku...siapa lagi, takkan faiz kot...

gua lubang dalam...faiz...motif???

gua pecah...zamri...selalu pecah lubang...kata faiz

gua lubang hidung...jumain...hahahahaha...

walau kau orang tak de, kita orang tetap ingat...