Monday, 29 September 2008

perubahan

Dah lama aku nak tulis pasal ni…tapi aku tulis pasal benda lain pulak…huhuhu…typical


Aku perasan sebulan dua ini ramai space cadets yang aku kenal menukar template blog masing2…bermula dari ‘Life is a journey’, coretan seorang putera, hidup ku organic hinggalah yang last sekali…errr….patungcendana:beyond words…aku punya la tu…


kenapa ya…

Apakah waktu ni kita semua rasa memang sudah masa untuk melakukan perubahan…mungkin sudah bosan dengan template yang sedia ada, atau banyak masalah dengan yang lama, atau saja…mengikut arus…atau sebab merajuk…propa sangat...


Atau perubahan itu adalah reaksi kepada perubahan yang berlaku dalam kehidupan seharian…samada dari segi, physical, emosi atau persekitaran…apa pun yang mencetuskan perubahan itu, harap2 it will be for the better.

Bagi aku…

Bila berlaku sesuatu yang menyebabkan emosi dan mental aku terganggu, aku rasa sangat perlu untuk aku melakukan sesuatu yang memerlukan keberanian…dan pada aku, mengubah satu aspect dalam kehidupan seharian sangat memerlukan keberanian…kerana kebanyakan dari kita memang takut untuk berubah…because changes create challenges…

Still, kadar perubahan bergantung kepada kadar gangguan itu…lebih serious problemnya, lebih drastic lah perubahannya…yang paling drastic pernah aku buat ialah memotong rambut sependek mungkin…it wasn’t easy…because once I did it…I’m stuck with it…but it kept me from getting stuck in the past…


at least tukar template blog…kita boleh tukar semula kalau tak suka…

Walaupun sekadar mengubah template blog sahaja, yang penting kita sedar kenapa kita melakukan perubahan itu.



We can either embrace the change and move forward into a new life or situation or we can stay stuck in the past.

I don't want to know

aku pergi tukar tayar kereta hari Sabtu lepas. tukar tayar plus buat chamber adjustment. Sambil menunggu aku dengar lagu dari Hits.FM yang di pasang di workshop tu. Antara lagu yang terpasang ialah lagu 'Sleeping Child' dan 'I don't want to know'....tak tahu la whether you all tahu lagu2 ni...you all dah lahir ke masa tu...hahaha. Anyway...these are the songs...saja nak letak...tak de motif pun...





I don’t want to know


I just can't believe this man,
This is enough of this thought,
Can't get this out of my head,
Somebody said they saw you
The person you were kissing wasn’t me
And I would never ask you
I just kept it to myself

I don’t want to know
If you’re playin’ me
Keep it on the low
Cuz my heart can't
take it anymore
And if you’re creeping
Please don’t let it show
I don’t want to know

I think about it when I hold you
When lookin’ in your eyes I can’t believe
I don’t need to know the truth
Baby, keep it to yourself

Sleeping child

The milky way upon the
Heavens
Is twinkling just for you
And mr. moon he came by
To say goodnight to you

I’ll sing for you i’ll
Sing for mother
We’re praying for the world
And for the people everywhere
Gonna show them all we care

Oh my sleeping child
the world’s so wild

But you’ve build your own paradise
That’s one reason why
I’ll cover you sleeping child

If all the people around
The world
They had a mind like yours
We’d have no fighting and no wars
There would be lasting peace on earth


If all the kings
and all the leaders
Could see you here this way
They would hold the earth in their arms
They would learn to watch you play

Saturday, 27 September 2008

BERANI MENCUBA

Dentist???...scary!!!..itu lah orang punya perception tentang dentist. Some would rather get hit by a train than face the dentist…aku pun sama. Tapi…setelah berdebat dgn diri sendiri beberapa hari, aku pun buat appointment dengan dentist aku…kalau dah buat appointment tu…terpaksalah beranikan diri untuk pergi…huhuhu and actually, it wasn’t as bad as I thought it would be…in fact it wasn’t painful at all.

AND YOUR POINT IS????

dari mana datangnya perception ini? Of course dari masyarakat sekeliling dan mungkin juga dari pengalaman2 lepas. Kesian dentist…mereka diibaratkan seperti an evil monster sedangkan mereka sama saja dengan medical practioners yang lain. Most probably, kalau diberi pilihan between going to the dentist and having an appendix operation, ramai yang akan memilih opration…but you could die on the operation table…you’re unconscious, there’s a whole lot of blood coming out of your body…you might never wake up…still it’s better than being on the dentist’s chair…go figure.

A change of paradigm is called for…break away from the common perception. Seperti kata seorang kawan…kita perlu keluar dari kepompong pemikiran.

Jangan bayangkan the worst case scenario tiap kali terpaksa berdepan dengan situasi yang tidak menyenangkan… we won’t know what it’s like or how something will be until we actually do it…bak kata Khalid al Walid…belum cuba belum kalah. So, kita perlu berani mencuba…be proactive…take control of your own destiny…mungkin the outcome bukan seteruk yang kita imagine…jangan biarkan hidup kita sentiasa dihantui oleh perkataan ‘what if’...
atau start practising menggigit jari...huhuhu…



aku?


hehehe...aku berani kalau ianya tidak melibatkan orang lain...

dari bintang ke bintang

one of my favourite poetry, written by the late Usman Awang



Dari Bintang Ke Bintang



Ketika mata saling menyapa senyum berbunga
Tasik hati mu mencecah jiwaku mesra

Betapa debar dada kurnia alam kasih bertakhta
Kau datang tanpa suara, menjamahku tanpa sabda

Subur laksana ladang petani di lereng gunung
Ranum menguntum dalam wujud rasa maha agung
Mata yang memberi hati ini penuh menanti
Kureguk kasih menghadapi hidup seluruh berani

Kini kulihat kepalamu tersandar di jinjang pelamin
Rambutmu tersanggul terandam mengilau di cahaya lilin
Gemersik kainmu membisikkan bahagia malam pengantin
Melimpah tumpah bahagia dalam tawa teman keliling

Ketika malam kulihat matamu pada bintang
Senyummu melambai di gemilang sinar bulan
Dari bintang ke bintang kunantikan lagumu
Hanya kerdipan dalam bisu suara hatiku bimbang

Jika aku berdiri di muka jendela hati terluka
Bulan sedang mengintai di balik awan kusapa
Angin yang datang dari pelaminmu kutanya
Ia bisa mengabarkan saat adinda sedang bahagia

Lari gadis menyembah ke tanah
diiringi sendu menggoncang bahu
tenang pahlawan dipeluk bumi
senyum terakhir tenang tersembunyi. Al-Fatihah untuk Allahyarham.