Wednesday, 26 November 2008

apa mahumu - maximus

my current favourite song...

song-APA MAHUMU
artis-MAXIMUS
KAU BERJANJI...
YANG KAU TAK AKAN PERGI...
MANIS MULUT BERBICARA...
KAU TELAH HANCURKAN...
SEMUA YANG TERINDAH...
MENJADI DEBU BERTERBANGAN...
APA MAHU MU...
KAU MEMBUATKU...
JADI TAK MENENTU...
APA KAH SALAH KU...
HINGGA KAMU...
HANCURKAN HATI KU...
HANYA SESALAN YANG ADA...
YANG BERMAIN DALAM JIWA...
BARU KU SADARI...
CINTA MU BERACUN DALAM CINTA...
YANG KITA CIPTA...

Tuesday, 25 November 2008

Jb revisited - paradise lost


Mengimbau kembali my first trip to Jb 2 tahun lalu, bersama life is a journey, coretan seorang putera, coretan pena biru, the remedy, the cactus, hidupku organik, ashwin dan madam chiam…sangat indah kenangan itu. Waktu itu, everything was so simple…persahabatan yang masih belum tercemar. Walaupun, perjalanannya agak mencabar, kami tetap gembira kerana waktu itu kami adalah satu…boleh aku katakan, 95% of the time kami spent together, walau sekadar melepak di bilik hotel, atau berjalan2 tanpa tujuan, kami lakukan bersama2, sebagai satu group…those were the best of times…



Trip kedua aku ibaratkan sebagai…the end of paradise, kerana terlalu banyak yang berbeza kali ini. Memang…kata orang anak sungai pun berubah…dan trip ini membuat perbezaan dan perubahan yang berlaku pada diri kami lebih obvious. ..aku faham, semua kini lebih matang, semua kini ada prioriti2 yang perlu diutamakan, samada dari aspect family, career atau cinta. jika dulu, persahabatan adalah segala2nya, mungkin kini, career atau cinta adalah segala2nya, menyebabkan persahabatan diletakkan sebagai background sahaja, instead of being one of the main focus…dan perbezaan yang paling ketara adalah…there is no more ‘us’, no doing things together anymore…that made me so sad…
aku ke Jb kali ini pun kerana sahabat, namun apa yang aku nampak bukan persahabatan, tapi hanya lakunan2 yang aku sendiri pun tak tahu tujuanya…apa yang kita nampak lebih penting dari apa yang kita lihat…tapi, tiada siapa yang bersalah dalam hal ini, kita semua telah mencuba sedaya upaya…may be our best was just not good enough.




Lebih memedihkan, kenangan indah di Jb dua tahun lalu kini telah dicemari. Bagi aku, Jb kini telah hilang serinya, kerana perubahan masa, kerana kekalutan penghuninya, kerana sifat egocentric pengunjung2nya. Tak mungkin aku ingin kembali ke situ lagi…kenangan indah Jb sudah lenyap. Memang friends are forever, but only if you wish it too be…and I wish it…do you?



Andai ku boleh mengembalikan masa, aku akan kembali ke Jb dua tahun yang lalu, bersama orang2 yang sama, melalui cabaran yang sama, tanpa mengubah satu elemen pun.

Andai kau boleh mengembalikan masa…apakah kau masih ingin mengenaliku?

Thursday, 20 November 2008

the good, the bad and the ugly - it ain't over...

Tyger! Tyger! burning bright
In the forests of the night,



What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?





In what distant deeps or skies
Burnt the fire of thine eyes?





On what wings dare he aspire?
What the hand dare sieze the fire?



one day you finally knew what you had to do...though the voices around you kept shouting their bad advice














GULA-GULA????

Tuesday, 18 November 2008

interlude


to strengthen the body and the mind

build castles on shifting sand

Sunday, 16 November 2008

mirage



When the fantasy has ended...

And all the children gone...

Something good inside me...
Helps me to carry on...

Tuesday, 11 November 2008

mirage : dalam riang aku ketawa










Dalam riang aku ketawa,
tawa sang pujangga










back to life...back to reality...back to the present time...back to civilization...itulah perasaan aku as soon we all keluar dari kawasan air terjun tu...dan...pemandangan indah di Pantai Kemasik berjaya menenangkan semula hati dan fikiran yang agak phobia sebelum ini....











gembira sekali mereka...semua terus strip dan berlari mencabar arus...ala2 baywatch versi lelaki...hahaha...kecuali impy, nota kematian dan aku....the funny thing is, yang actually tahu berenang sebenarnya cuma aku dan nota kematian je...huhuhu...kalau dia orang minta tolong kita buat2 tak dengar je ok, nota...



Monday, 10 November 2008

mirage : bersuaralah sang bayu






Dalam diam aku bersuara,
suara sang bayu...













sebelum ke beach, kami ke hutan lipur menderu...







actually aku pun tak tahu kenapa kami ke situ...boink kejap...tak kisah la ...tapi, yang menyebabkan aku langsung tak tertarik dengan tempat ini ialah...jalannya yang tak rata, banyak lopak2 air...so, kereta aku yang memang tak berapa bersih tu, makin bertambah kotor, then, kawasan yang dilalui untuk sampai ke situ...macam kawasan orang potong kepala...(laha kan aku?)...lastly, tempat itu sendiri...tak hygienic...keluar je dari kereta terus aku rasa nak masuk balik dalam kereta...huh...neraka apakah yang aku buat disini...(pinjam ayat wahyudimi)...nasib baik sekejap je kat sana, kalau tak sure aku hysteria tak berhenti2 sampai keluar dari tempat tu.



apparently, it wasn't just me who felt that way...nota kematian pun shared my predicament...mungkin kerana kami wanita...namun, dia lebih cool dari aku...huhuhu



tapi...masa ambil gambar tetap tersenyum riang...kan the world is a stage...

Sunday, 9 November 2008

mirage : di saat angin berbicara









Dalam sepi aku berbicara,
bicara bahasa angin...









kali ini...angin meniup kami lebih jauh ke arah matahari terbit...Kemasik nama tempatnya...nama yang lebih exotic dari Detroit...hehehe...



Primary objective...hantar remedy balik ke rumah...secondary objectives...pergi mesra mall yang baru dibuka kat kerteh, pergi beach... aku ada ajak anak2 aku ikut sama, tapi dia orang semua dah ada plan dengan kawan2...huhuhu...never mind, in dec, we shall grace Zoo Negara with our presence...



perjalanan sepatutnya bermula jam 10 am...aku sampai ke kk2 tepat pada waktunya, tapi, biasa la...warga2 m40 kan suka melawa, make up saja dah hampir 45 minit...terutama si notasi dan errr...janda baik..i mean impy tu... takpe la...budak2 lelaki...




so in the end...pkl 11,30 baru kami start the journey...consisting of me, notasi (co-pilot lagi), remedy, organik and cactus in my batmobil and master of devil, nota kematian, alif ba ta, impy dan khalis...(dia ni tak de blog...so kena guna nama asal...) dalam sebuah lagi kereta...




seperti biasa, perjalanan dalam kereta aku akan di iringi oleh perbincangan2 ilmiah dalam bentuk debat, discussion serta riddles dalam subject herbology (fav remedy...dia perasan dia hermione dlm harry potter), anatomy(favourite notasi), psychology, history geography, general knowledge..nearly everything except rocket science... kiranya we all memang all rounder la...plus sessi laha melaha each other...sessi wajib tu..ok..first stop...Mesra mall...walaupun
masih banyak kedai yang belum dibuka...




ps: semua extract puisi dalam siri ini di ambil dari ' life is a journey'...without permission yet...ni kira minta permission la...